Изазов је рад на скулптурама

Питање је колико сте за вајарство спремни да се дате и да због тога трпите, будете или не будете награђени, а опет све време радите оно што вас чини срећном и што је заправо нека врста језика помоћу којег комуницирате са спољашњим светом.

Република Српска 24.08.2017 | 15:35
Изазов је рад на скулптурама
У времену када су технолошке могућности на високом степену развијености и могућности, ви као аутор постављате границу своје радозналости.

Ово је за “ЕуроБлиц” рекла академска вајарка Сара Николић, која је и ауторка споменичке скулптуре патријарху Павлу недавно постављене у Требињу. За рад на оваквим делима она каже да представља велики изазов из разлога што кроз статичну форму треба да прикажете не само физичке карактеристике личности, већ и да покушате да креирате наратив ко је та личност била у смислу вредности постојања.

- Споменик патријарху Павлу сам моделовала тако да га што више приближим људима, и да на тај начин подсећа на све врлине које је он имао, а које јесу оствариве међу људима. Споменик је постављен захваљујући Секретаријату за вере РС и академику Миливоју Унковићу – каже Николићева.

У граду на Врбасу ће ускоро бити постављена биста Вуку Караџићу коју ова млада уметница ради.

- Генерални Конзулат Републике Србије у Бањалуци је подржао иницијативу Филолошког факултета Универзитета Бањалука за израду бисте Вука Стефановића Караџића, која би била постављена испред главног улаза у зграду поменутог факултета. Полазећи од неоспорне улоге Вука Караџића у српској култури, његова биста би на том простору требало да приближи ту чињеницу свим студентима бањалучког Универзитета. Постављање је планирано у другој половини октобра ове године – рекла је Николићева.

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Сарајлија .

24.08.2017 19:57

А сто неби бијо и у Сарајеву поред православне цркве .

ОДГОВОРИТЕ
Name

100

24.08.2017 22:22

ОКЛЕН НАМ ПАРЕ Тристо марки сваки’ мјесец дана Свакој жени што је ”умотана”! А мушкарцу још триста за браду Фаце главне су у сваком граду Ваздан леже, паре саме стижу Хиљаде се на рачуне нижу Људи моји, што да човјек ради?! Кад је новац скривен ту у бради Ресурсе ти своје искористи Браду пусти, одмах си на листи Трансакцијски рачун ти отвори Прст у ухо и бриге не мори Одмах теби СМС ће стићи Са поруком гдје ћеш паре дићи И уживај до краја живота Браду глади и вичи: ”Дивота!”