Izazov je rad na skulpturama

Pitanje je koliko ste za vajarstvo spremni da se date i da zbog toga trpite, budete ili ne budete nagrađeni, a opet sve vreme radite ono što vas čini srećnom i što je zapravo neka vrsta jezika pomoću kojeg komunicirate sa spoljašnjim svetom.

Republika Srpska 24.08.2017 | 15:35
Izazov je rad na skulpturama
U vremenu kada su tehnološke mogućnosti na visokom stepenu razvijenosti i mogućnosti, vi kao autor postavljate granicu svoje radoznalosti.

Ovo je za “EuroBlic” rekla akademska vajarka Sara Nikolić, koja je i autorka spomeničke skulpture patrijarhu Pavlu nedavno postavljene u Trebinju. Za rad na ovakvim delima ona kaže da predstavlja veliki izazov iz razloga što kroz statičnu formu treba da prikažete ne samo fizičke karakteristike ličnosti, već i da pokušate da kreirate narativ ko je ta ličnost bila u smislu vrednosti postojanja.

- Spomenik patrijarhu Pavlu sam modelovala tako da ga što više približim ljudima, i da na taj način podseća na sve vrline koje je on imao, a koje jesu ostvarive među ljudima. Spomenik je postavljen zahvaljujući Sekretarijatu za vere RS i akademiku Milivoju Unkoviću – kaže Nikolićeva.

U gradu na Vrbasu će uskoro biti postavljena bista Vuku Karadžiću koju ova mlada umetnica radi.

- Generalni Konzulat Republike Srbije u Banjaluci je podržao inicijativu Filološkog fakulteta Univerziteta Banjaluka za izradu biste Vuka Stefanovića Karadžića, koja bi bila postavljena ispred glavnog ulaza u zgradu pomenutog fakulteta. Polazeći od neosporne uloge Vuka Karadžića u srpskoj kulturi, njegova bista bi na tom prostoru trebalo da približi tu činjenicu svim studentima banjalučkog Univerziteta. Postavljanje je planirano u drugoj polovini oktobra ove godine – rekla je Nikolićeva.

(Blic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Sarajlija .

24.08.2017 19:57

A sto nebi bijo i u Sarajevu pored pravoslavne crkve .

ODGOVORITE
Name

100

24.08.2017 22:22

OKLEN NAM PARE Tristo marki svaki’ mjesec dana Svakoj ženi što je ”umotana”! A muškarcu još trista za bradu Face glavne su u svakom gradu Vazdan leže, pare same stižu Hiljade se na račune nižu Ljudi moji, što da čovjek radi?! Kad je novac skriven tu u bradi Resurse ti svoje iskoristi Bradu pusti, odmah si na listi Transakcijski račun ti otvori Prst u uho i brige ne mori Odmah tebi SMS će stići Sa porukom gdje ćeš pare dići I uživaj do kraja života Bradu gladi i viči: ”Divota!”