Депортовани терориста изузетно опасан

На Међународном аеродрому Сарајево, како се незванично сазнаје, у уторак увече је ухапшен Абдуразаков Ахмад, за кога се сумња да је блиско повезан са ИСИС и њеним активностима, те да је могао извести терористички напад у БиХ.

Босна и Херцеговина 24.08.2017 | 11:18
Депортовани терориста изузетно опасан
Он посједује руско држављанство, а убрзо након откривања, осумњичени је депортован назад из БиХ.

Стручњаци за безбједност хвале ову акцију безбједносних служби, али истичу да оне још нису на оном нивоу на којем је потребно да буду како би заштитили све грађане од могућих терористичких напада.

Ова особа је, како се сазнаје, откривена у сарадњи са безбједносним агенцијама из окружења и она не посједује држављанство БиХ.

Такође, Ахмад раније, највјероватније, није боравио у БиХ.

''Провјериће се ко су његови контакти у БиХ и какви су им били планови, па ће у том дијелу бити настављена истрага. Особа која је депортована из БиХ није нимало наивна и безопасна'', рекао је извор близак истрази.

Близак ИСИС-овим структурама

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је да је ова особа са лажним мотивима покушала да злоупотријеби начин либерализованог уласка у БиХ.

''Дошли смо информације да се ради о особи блиској ИСИС-овим структурама. У сриједу рано ујутру је враћена из БиХ. Вјерујемо да је дошао да покуша да свој боравак користи у неку терористичку активност. За сада је препознат и неће моћи ући у БиХ у будућности'', казао је Мектић.



Он је навео да тероризам не мирује и да сваки дан постаје све већа опасност у свијету, посебно у Европи.

''С обзиром на рецидиве из наше прошлости, имали смо особе које се могу довести у везу са тероризмом, постоји стална тензија и дискусија о томе да ли смо ми терористичка земља. Ми у БиХ смо предузели јако пуно мјера и радњи да елиминишемо све оно што се може назвати терористичком пријетњом. У посљедње вријеме се све више фокусирамо на превенцију разних терористичких опасности'', рекао је Мектић.

Нове методе напада

Он је навео да су у протеклом периоду постигнути задовољавајући резултати када је у питању превенција терористичких напада.

''Нисмо елиминисали у потпуности ту пријетњу, али чинимо све да спријечимо и предупредимо терористички акт у БиХ. Врло је тешко да се ради зато што су терористи спремни на нове методе извршења терористичких напада. Суштина борбе против тероризма је да дођете што прије до информације, елиминишете пријетњу и на тај начин спријечите терористички акт - навео је Мектић.

Додао је да у Босни и Херцеговини постоји проблем екстремизма те да морају радити на другом процесу, а ријеч је о дерадикализацији.

''Прије свега, младим људима је неопходно објаснити штетност радикализма. Ми смо кандидовали један пројект, заједно са Словенцима, вредан 18 милиона КМ. Тај новац ће бити искориштен за превенцију од радикализма. На тај начин ћемо мијењати свијест у погледу штетности радикализма, а на крају и тероризма'', поручио је Мектић.

Стручњак за безбједност Драгомир Јовичић рекао је да је безбједносни систем у БиХ тако организован да не може бити ефикасан, али да је за похвалу када неко спријечи неког да почини терористички напад.

''То не значи да унутар њих нема полицијских организација које знају и умију да обаве посао. Имамо стручних људи који веома добро знају радити свој посао. Нажалост, БиХ има концепцијски проблем у организацији. Генерално БиХ је накарадно организовано, дио државних апарата је организован супротно уставу и не може бити говора о његовој ефикасности'', истакао је Јовичић и додао да мисли како нисмо способни да се суочимо са озбиљним безбједносним проблемима.

Спријечени терористички напади

Министар безбједности БиХ Драган Мектић средином јула ове године рекао је да су припадници Обавјештајно безбједносне агенције у јуну спријечили два терористичка напада у БиХ.

''У складу са тим информацијама пронађени су и ухваћени одговорни појединци. Потврђена је вјеродостојност тих информација, што значи да ми радимо и пратимо'', рекао је тада Мектић.

Извор: Блиц

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Турбоскаеа

24.08.2017 09:21

Одма на изласку из авиона метак у главу И јос један за овјеру .Има нецовјек има проблем нема звјер нема проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

паја

24.08.2017 09:34

Мектиц неки дан реце да нема опасности од тероризма, ста је ба ово?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко

24.08.2017 10:07

@паја Умијете ли ви СНСД-ови ботови читати?

Name

Мали Перица

24.08.2017 19:21

Знамодобро читати, чак и између редова. Овај човјек је необавијештен и не зна шта му је посао. Њега је ЦИА прво учланила у СДС и поставила га за министра безбједности.

Name

Хазим

24.08.2017 09:47

Па сто га пустите ако је опасан. Терористе се хапсе а не пуштају . Вратите путника у земљу одакле је полетио али незаборавите да је он узлетио из те земље. Да је терориста био би ухапшен прије полијетања. Чуј има руско дрзављанство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста знаци Депортован назад из БХ ????"

24.08.2017 09:48

Волио бих знати ста знаци оно 'депортован назад из БХ' Дали то знаци да у ствари за њим није било неке званицне потјернице издате од неке дрзаве него је једноставно врацен у дрзаву из које је долетио ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста Знаци Депортован

24.08.2017 11:53

ВРАЦЕН У ЗЕМЉУ КОЈА МУ ЈЕ ИЗДАЛА ПАСОС, ИЗДАТА ЗАБРАНА УЛАСКА У БИХ.Дипломатска детета из земље која му издат пасош посета ДИПЛОМАТСКИ пропратни документ.Има он и пратњу у авиону али ко је значе ови када га приме на аеродром земље где се враца-депортује.

Name

Глупости

24.08.2017 15:22

Ста и њега сте пустили.Па сто га нисте ставили на ТВ да прица код кога је досао и засто.Идиотизам.Цуј пустили га.Као депортовали.Ово је стварно потпуно идиотска земља.

ОДГОВОРИТЕ