Deportovani terorista izuzetno opasan

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, kako se nezvanično saznaje, u utorak uveče je uhapšen Abdurazakov Ahmad, za koga se sumnja da je blisko povezan sa ISIS i njenim aktivnostima, te da je mogao izvesti teroristički napad u BiH.

Bosna i Hercegovina 24.08.2017 | 11:18
Deportovani terorista izuzetno opasan
On posjeduje rusko državljanstvo, a ubrzo nakon otkrivanja, osumnjičeni je deportovan nazad iz BiH.

Stručnjaci za bezbjednost hvale ovu akciju bezbjednosnih službi, ali ističu da one još nisu na onom nivou na kojem je potrebno da budu kako bi zaštitili sve građane od mogućih terorističkih napada.

Ova osoba je, kako se saznaje, otkrivena u saradnji sa bezbjednosnim agencijama iz okruženja i ona ne posjeduje državljanstvo BiH.

Takođe, Ahmad ranije, najvjerovatnije, nije boravio u BiH.

''Provjeriće se ko su njegovi kontakti u BiH i kakvi su im bili planovi, pa će u tom dijelu biti nastavljena istraga. Osoba koja je deportovana iz BiH nije nimalo naivna i bezopasna'', rekao je izvor blizak istrazi.

Blizak ISIS-ovim strukturama

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je da je ova osoba sa lažnim motivima pokušala da zloupotrijebi način liberalizovanog ulaska u BiH.

''Došli smo informacije da se radi o osobi bliskoj ISIS-ovim strukturama. U srijedu rano ujutru je vraćena iz BiH. Vjerujemo da je došao da pokuša da svoj boravak koristi u neku terorističku aktivnost. Za sada je prepoznat i neće moći ući u BiH u budućnosti'', kazao je Mektić.



On je naveo da terorizam ne miruje i da svaki dan postaje sve veća opasnost u svijetu, posebno u Evropi.

''S obzirom na recidive iz naše prošlosti, imali smo osobe koje se mogu dovesti u vezu sa terorizmom, postoji stalna tenzija i diskusija o tome da li smo mi teroristička zemlja. Mi u BiH smo preduzeli jako puno mjera i radnji da eliminišemo sve ono što se može nazvati terorističkom prijetnjom. U posljednje vrijeme se sve više fokusiramo na prevenciju raznih terorističkih opasnosti'', rekao je Mektić.

Nove metode napada

On je naveo da su u proteklom periodu postignuti zadovoljavajući rezultati kada je u pitanju prevencija terorističkih napada.

''Nismo eliminisali u potpunosti tu prijetnju, ali činimo sve da spriječimo i predupredimo teroristički akt u BiH. Vrlo je teško da se radi zato što su teroristi spremni na nove metode izvršenja terorističkih napada. Suština borbe protiv terorizma je da dođete što prije do informacije, eliminišete prijetnju i na taj način spriječite teroristički akt - naveo je Mektić.

Dodao je da u Bosni i Hercegovini postoji problem ekstremizma te da moraju raditi na drugom procesu, a riječ je o deradikalizaciji.

''Prije svega, mladim ljudima je neophodno objasniti štetnost radikalizma. Mi smo kandidovali jedan projekt, zajedno sa Slovencima, vredan 18 miliona KM. Taj novac će biti iskorišten za prevenciju od radikalizma. Na taj način ćemo mijenjati svijest u pogledu štetnosti radikalizma, a na kraju i terorizma'', poručio je Mektić.

Stručnjak za bezbjednost Dragomir Jovičić rekao je da je bezbjednosni sistem u BiH tako organizovan da ne može biti efikasan, ali da je za pohvalu kada neko spriječi nekog da počini teroristički napad.

''To ne znači da unutar njih nema policijskih organizacija koje znaju i umiju da obave posao. Imamo stručnih ljudi koji veoma dobro znaju raditi svoj posao. Nažalost, BiH ima koncepcijski problem u organizaciji. Generalno BiH je nakaradno organizovano, dio državnih aparata je organizovan suprotno ustavu i ne može biti govora o njegovoj efikasnosti'', istakao je Jovičić i dodao da misli kako nismo sposobni da se suočimo sa ozbiljnim bezbjednosnim problemima.

Spriječeni teroristički napadi

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić sredinom jula ove godine rekao je da su pripadnici Obavještajno bezbjednosne agencije u junu spriječili dva teroristička napada u BiH.

''U skladu sa tim informacijama pronađeni su i uhvaćeni odgovorni pojedinci. Potvrđena je vjerodostojnost tih informacija, što znači da mi radimo i pratimo'', rekao je tada Mektić.

Izvor: Blic

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Turboskaea

24.08.2017 09:21

Odma na izlasku iz aviona metak u glavu I jos jedan za ovjeru .Ima necovjek ima problem nema zvjer nema problem.

ODGOVORITE
Name

paja

24.08.2017 09:34

Mektic neki dan rece da nema opasnosti od terorizma, sta je ba ovo?

ODGOVORITE
Name

Janko

24.08.2017 10:07

@paja Umijete li vi SNSD-ovi botovi čitati?

Name

Mali Perica

24.08.2017 19:21

Znamodobro čitati, čak i između redova. Ovaj čovjek je neobaviješten i ne zna šta mu je posao. Njega je CIA prvo učlanila u SDS i postavila ga za ministra bezbjednosti.

Name

Hazim

24.08.2017 09:47

Pa sto ga pustite ako je opasan. Teroriste se hapse a ne puštaju . Vratite putnika u zemlju odakle je poletio ali nezaboravite da je on uzletio iz te zemlje. Da je terorista bio bi uhapšen prije polijetanja. Čuj ima rusko drzavljanstvo

ODGOVORITE
Name

Sta znaci Deportovan nazad iz BH ????"

24.08.2017 09:48

Volio bih znati sta znaci ono 'deportovan nazad iz BH' Dali to znaci da u stvari za njim nije bilo neke zvanicne potjernice izdate od neke drzave nego je jednostavno vracen u drzavu iz koje je doletio ??

ODGOVORITE
Name

Sta Znaci Deportovan

24.08.2017 11:53

VRACEN U ZEMLJU KOJA MU JE IZDALA PASOS, IZDATA ZABRANA ULASKA U BIH.Diplomatska deteta iz zemlje koja mu izdat pasoš poseta DIPLOMATSKI propratni dokument.Ima on i pratnju u avionu ali ko je znače ovi kada ga prime na aerodrom zemlje gde se vraca-deportuje.

Name

Gluposti

24.08.2017 15:22

Sta i njega ste pustili.Pa sto ga niste stavili na TV da prica kod koga je dosao i zasto.Idiotizam.Cuj pustili ga.Kao deportovali.Ovo je stvarno potpuno idiotska zemlja.

ODGOVORITE