Сумњивим новцем куповао акције

Захваљујући сумњивим уговорима, преко замршене мреже фирми, директор “Босналијека” Недим Узуновић “провозао” је милионске износе од дуговања руских дистрибутера лијекова како би тим новцем купио акције и постао сувласник “Босналијека”, открива пословни портал ЦАПИТАЛ.

Босна и Херцеговина 24.08.2017 | 08:37
Сумњивим новцем куповао акције
Доказ томе је и оригинална документација која је у посједу ЦАПИТАЛ-а, а која доказује да је постојала добро осмишљена шема која је Узуновићу помогла да се домогне акција ове фармацеутске компаније.

Након што је 19. јула “Босналијек” изгубио 11,5 милиона евра у спору који је пред Тринаестим Арбитражним апелационим судом у Санкт Петербургу покренуо за наплату потраживања од руског дистрибутера лијекова “Империа Содрузхество”, клупко у којем су фирме повезане са Узуновићем почело је да се одмотава.



Према документацији, “Босналијек”, који је тада још био већински државна фирма, а на чијем је челу И тада, а и сада Узуновић, и словеначка компанија “Максимус Холдинг” потписали су 12. октобра 2015. године споразум о факторингу, према којем је на “Максимус Холдинг” пренесено потраживање и од руске компаније “Грама” тешко око 10 милиона евра.

Све ово “са стране” је посматрала њемачка компанија “4Евер Yоутх УГ”, која ће мјесец касније добити свој дио колача.

Добро упућен извор ЦАПИТАЛ- а наводи да за овај уносни посао није постојало никакво економско оправдање јер “Максимус Холдинг” није имао никакве банкарске гаранције нити било какву имовину.

Међутим, то управу “Босналијека” није спријечило да затвара круг у послу стољећа.

У анексу споразума стоји да накнада за факторинг износи око 2,2 милиона евра, односно више од 22 одсто од вриједности потраживања.

“Максимус Холдинг” је 4. децембра 2015. године, у моменту када је дуг “Граме” у потпуности био исплаћен, издао фактуру и са рачуна “Босналијека” пребачен је читав износ ове накнаде.

Корист за Узуновићеве пословне партнере

Овим договором, доказује документација, окористио се Узуновић, али и неколико њему блиских сарадника из повезаних фирми.

Наиме, “Максимус Холдинг” је, од добијених 2,2 милиона евра, око 300.000 евра пребацио њемачкој компанији “4Евер Yоутх УГ”. Од 18. децембра 2015. до 10. марта 2016. године евидентиране су четири трансакције и то три пута по 75.000 евра и једна од 76.050 евра.



Основа овог плаћања био је управо споразум потписан 2. октобра, према којем је “4Евер Yоутх УГ” требало да “Максимус Холдингу” помогне при успостављању контаката са клијентима “Босналијека”, припреми и обради документацију у оквиру наплате дуга од руске “Граме”.

“Предмет споразума, чини се, није ни близу тога. Очигледно је да је то био лажни споразум потребан искључиво за корист “4Евер Yоутх УГ””, наводи извор.

Све ово постаје јасније ако се зна да је на челу ове њемачке компаније Слободан Пурић, дугогодишњи пословни партнер директора “Босналијека” Недима Узуновића. Њихова сарадња датира још из времена када су били директори у њемачкој компанији “Про-Лифе Солутион УГ”.

“Пурић, Узуновић и Олег Буцхнев, супруг Валентине Буцхневе, руководиоца руске канцеларије “Босналијека”, су акционари њемачке компаније “Инвент Продуцтион УГ””, истиче извор.

“Максимус Холдинг” наставио је исплате људима повезаним са Узуновићем па је у јулу 2016. године 150.000 швајцарских франака уплаћено на рачун швајцарског адвоката Соломона Ј. Аугапфела.

И за ову исплату постојало је “покриће” кроз адвокатски и споразум о накнади потписан 21. јула 2016. године. Према овим документима, Аугапфел је требало да обезбиједи “Максимус Холдингу” правно и комерцијално савјетовање за међународна улагања.

Како је “Босналијеков” новац стигао до Узуновићевог адвоката

Само недјељу дана касније, 27. јула 2016. године, “Максимус Холдинг” потписао је фидуцијарни споразум са швајцарском компанијом “Инwестфинанзиерунг АГ” у вези са улагањима у вриједности од милион евра. Споразум је надограђен анексом и то 7. септембра исте године, према којем је швајцарска компанија “ГЕХУ Бетеилигунген АГ” добила тај новац.



Посебно интересантна чињеница, за коју би било превише вјеровати да је пука случајност, је то да је истог 7. септембра адвокат и комерцијални савјетник Аугапфел основао фирму “Фелицертес Цоммерсе АГ”, која већ у јануару ове године постаје власник 1,7 одсто акција “Босналијека”.

“Надзорни одбор “Босналијека” 27. децембра 2016. године донио је одлуку о повећању основног капитала издавши додатних миллион акција приватним пласманом. То је била иницијатива Недима Узуновића и Едина Диздара. Највећи акционар “Босналијека”, “Хаден СА”, сматрао је ову одлуку незаконитом и тренутно се овај спор рјешава пред кантолалним судом у Сарајеву”, додаје наш добро упућен извор.

По његовим ријечима, круг се овдје затвара јер постоје озбиљне сумње да је Аугапфелов “Фелицертес Цоммерце АГ” купио акције “Босналијека” новцем који је извучен из ове фармацеутске компаније преко “Максимус Холдинга”.



“Руководиоци “Босналијека” пренијели су милионе КМ у повезана предузећа, користећи трансакције преноса дугова. Они који су се окористили свим сумњивим пословима имају снажне везе са Недимом Узуновићем, његовим пословним партнерима и новим акционаром, швајцарском компанијом “Фелицертес Цоммерсе АГ”, чији је власник Соломом Ј. Аугапфел”, закључује извор.

Чешки “Цлосе Вилле сро” замијенио “Максимус Холдинг”

Након што је посао са “Максимус Холдингом” завршен, у марту ове године највеће “Босналијекове” руске дистрибутере лијекова “Протек” и “Плус” руска канцеларија “Босналијека” обавијестила је да су потраживања пренесена чешкој компанији “Цлосе Вилле сро”. Тражило се да дуговања буду уплаћена на рачуне ове компаније.

Према доказима, “Протек” и “Плус” већ су започели исплате на рачун “Цлосе Вилла”.

“”Цлосе Вилла” је регистрована у Чешкој 2007. године као компанија за некретнине. У фебруару ове године “Цасало Ентерприсес Лтд”, компанија основана на Кипру, те исте године је постала стварни власник комјпаније “Цлосе Вилле”. Озбиљно смо забринути да је ово још један инструмент “Босналијековог” менаџмента за извлачење средстава компаније, као што је 2015. и 2016. године кориштен “Максимус Холдинг””, наводи наш извор.

За сумњиве послове са Чесима, наглашава, задужени су управо Узуновић, директорица руске канцеларије “Босналијека” Валентина Буцхнева, извршна директорица за администрацију Резија Пецо и извршни директор за финансије Аднан Хаџић.

Редакција ЦАПИТАЛ-а још 18. јула директору “Босналијека” упутила је питања о сумњивим трансакцијама и замршеној мрежи повезаних фирми. Тада је речено да је на годишњем одмору. Међутим, одговори до данас нису стигли.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дон Кихот

24.08.2017 07:09

То стоко само гулите...доћиће и вама крај....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меа цулпа

24.08.2017 07:40

У сво ово је умјесто СДА јер без тога не могуце је било ста урадити на лијепе оци . Увијек се неко Име истуру а прави "власници" остају у "хладу"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

24.08.2017 08:33

Хоце ли добити робије као за 2 грама кокаина или 10 грама траве ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зxс

24.08.2017 11:29

Нема робије

Name

Н

24.08.2017 17:27

Иста фора као Подравка у Хрватској.

ОДГОВОРИТЕ