Sumnjivim novcem kupovao akcije

Zahvaljujući sumnjivim ugovorima, preko zamršene mreže firmi, direktor “Bosnalijeka” Nedim Uzunović “provozao” je milionske iznose od dugovanja ruskih distributera lijekova kako bi tim novcem kupio akcije i postao suvlasnik “Bosnalijeka”, otkriva poslovni portal CAPITAL.

Bosna i Hercegovina 24.08.2017 | 08:37
Sumnjivim novcem kupovao akcije
Dokaz tome je i originalna dokumentacija koja je u posjedu CAPITAL-a, a koja dokazuje da je postojala dobro osmišljena šema koja je Uzunoviću pomogla da se domogne akcija ove farmaceutske kompanije.

Nakon što je 19. jula “Bosnalijek” izgubio 11,5 miliona evra u sporu koji je pred Trinaestim Arbitražnim apelacionim sudom u Sankt Peterburgu pokrenuo za naplatu potraživanja od ruskog distributera lijekova “Imperia Sodruzhestvo”, klupko u kojem su firme povezane sa Uzunovićem počelo je da se odmotava.Prema dokumentaciji, “Bosnalijek”, koji je tada još bio većinski državna firma, a na čijem je čelu I tada, a i sada Uzunović, i slovenačka kompanija “Maksimus Holding” potpisali su 12. oktobra 2015. godine sporazum o faktoringu, prema kojem je na “Maksimus Holding” preneseno potraživanje i od ruske kompanije “Grama” teško oko 10 miliona evra.

Sve ovo “sa strane” je posmatrala njemačka kompanija “4Ever Youth UG”, koja će mjesec kasnije dobiti svoj dio kolača.

Dobro upućen izvor CAPITAL- a navodi da za ovaj unosni posao nije postojalo nikakvo ekonomsko opravdanje jer “Maksimus Holding” nije imao nikakve bankarske garancije niti bilo kakvu imovinu.

Međutim, to upravu “Bosnalijeka” nije spriječilo da zatvara krug u poslu stoljeća.

U aneksu sporazuma stoji da naknada za faktoring iznosi oko 2,2 miliona evra, odnosno više od 22 odsto od vrijednosti potraživanja.

“Maksimus Holding” je 4. decembra 2015. godine, u momentu kada je dug “Grame” u potpunosti bio isplaćen, izdao fakturu i sa računa “Bosnalijeka” prebačen je čitav iznos ove naknade.

Korist za Uzunovićeve poslovne partnere

Ovim dogovorom, dokazuje dokumentacija, okoristio se Uzunović, ali i nekoliko njemu bliskih saradnika iz povezanih firmi.

Naime, “Maksimus Holding” je, od dobijenih 2,2 miliona evra, oko 300.000 evra prebacio njemačkoj kompaniji “4Ever Youth UG”. Od 18. decembra 2015. do 10. marta 2016. godine evidentirane su četiri transakcije i to tri puta po 75.000 evra i jedna od 76.050 evra.Osnova ovog plaćanja bio je upravo sporazum potpisan 2. oktobra, prema kojem je “4Ever Youth UG” trebalo da “Maksimus Holdingu” pomogne pri uspostavljanju kontakata sa klijentima “Bosnalijeka”, pripremi i obradi dokumentaciju u okviru naplate duga od ruske “Grame”.

“Predmet sporazuma, čini se, nije ni blizu toga. Očigledno je da je to bio lažni sporazum potreban isključivo za korist “4Ever Youth UG””, navodi izvor.

Sve ovo postaje jasnije ako se zna da je na čelu ove njemačke kompanije Slobodan Purić, dugogodišnji poslovni partner direktora “Bosnalijeka” Nedima Uzunovića. Njihova saradnja datira još iz vremena kada su bili direktori u njemačkoj kompaniji “Pro-Life Solution UG”.

“Purić, Uzunović i Oleg Buchnev, suprug Valentine Buchneve, rukovodioca ruske kancelarije “Bosnalijeka”, su akcionari njemačke kompanije “Invent Production UG””, ističe izvor.

“Maksimus Holding” nastavio je isplate ljudima povezanim sa Uzunovićem pa je u julu 2016. godine 150.000 švajcarskih franaka uplaćeno na račun švajcarskog advokata Solomona J. Augapfela.

I za ovu isplatu postojalo je “pokriće” kroz advokatski i sporazum o naknadi potpisan 21. jula 2016. godine. Prema ovim dokumentima, Augapfel je trebalo da obezbijedi “Maksimus Holdingu” pravno i komercijalno savjetovanje za međunarodna ulaganja.

Kako je “Bosnalijekov” novac stigao do Uzunovićevog advokata

Samo nedjelju dana kasnije, 27. jula 2016. godine, “Maksimus Holding” potpisao je fiducijarni sporazum sa švajcarskom kompanijom “Inwestfinanzierung AG” u vezi sa ulaganjima u vrijednosti od milion evra. Sporazum je nadograđen aneksom i to 7. septembra iste godine, prema kojem je švajcarska kompanija “GEHU Beteiligungen AG” dobila taj novac.Posebno interesantna činjenica, za koju bi bilo previše vjerovati da je puka slučajnost, je to da je istog 7. septembra advokat i komercijalni savjetnik Augapfel osnovao firmu “Felicertes Commerse AG”, koja već u januaru ove godine postaje vlasnik 1,7 odsto akcija “Bosnalijeka”.

“Nadzorni odbor “Bosnalijeka” 27. decembra 2016. godine donio je odluku o povećanju osnovnog kapitala izdavši dodatnih million akcija privatnim plasmanom. To je bila inicijativa Nedima Uzunovića i Edina Dizdara. Najveći akcionar “Bosnalijeka”, “Haden SA”, smatrao je ovu odluku nezakonitom i trenutno se ovaj spor rješava pred kantolalnim sudom u Sarajevu”, dodaje naš dobro upućen izvor.

Po njegovim riječima, krug se ovdje zatvara jer postoje ozbiljne sumnje da je Augapfelov “Felicertes Commerce AG” kupio akcije “Bosnalijeka” novcem koji je izvučen iz ove farmaceutske kompanije preko “Maksimus Holdinga”.“Rukovodioci “Bosnalijeka” prenijeli su milione KM u povezana preduzeća, koristeći transakcije prenosa dugova. Oni koji su se okoristili svim sumnjivim poslovima imaju snažne veze sa Nedimom Uzunovićem, njegovim poslovnim partnerima i novim akcionarom, švajcarskom kompanijom “Felicertes Commerse AG”, čiji je vlasnik Solomom J. Augapfel”, zaključuje izvor.

Češki “Close Ville sro” zamijenio “Maksimus Holding”

Nakon što je posao sa “Maksimus Holdingom” završen, u martu ove godine najveće “Bosnalijekove” ruske distributere lijekova “Protek” i “Plus” ruska kancelarija “Bosnalijeka” obavijestila je da su potraživanja prenesena češkoj kompaniji “Close Ville sro”. Tražilo se da dugovanja budu uplaćena na račune ove kompanije.

Prema dokazima, “Protek” i “Plus” već su započeli isplate na račun “Close Villa”.

“”Close Villa” je registrovana u Češkoj 2007. godine kao kompanija za nekretnine. U februaru ove godine “Casalo Enterprises Ltd”, kompanija osnovana na Kipru, te iste godine je postala stvarni vlasnik komjpanije “Close Ville”. Ozbiljno smo zabrinuti da je ovo još jedan instrument “Bosnalijekovog” menadžmenta za izvlačenje sredstava kompanije, kao što je 2015. i 2016. godine korišten “Maksimus Holding””, navodi naš izvor.

Za sumnjive poslove sa Česima, naglašava, zaduženi su upravo Uzunović, direktorica ruske kancelarije “Bosnalijeka” Valentina Buchneva, izvršna direktorica za administraciju Rezija Peco i izvršni direktor za finansije Adnan Hadžić.

Redakcija CAPITAL-a još 18. jula direktoru “Bosnalijeka” uputila je pitanja o sumnjivim transakcijama i zamršenoj mreži povezanih firmi. Tada je rečeno da je na godišnjem odmoru. Međutim, odgovori do danas nisu stigli.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Don Kihot

24.08.2017 09:09

To stoko samo gulite...doćiće i vama kraj....

ODGOVORITE
Name

Mea culpa

24.08.2017 09:40

U svo ovo je umjesto SDA jer bez toga ne moguce je bilo sta uraditi na lijepe oci . Uvijek se neko Ime isturu a pravi "vlasnici" ostaju u "hladu"

ODGOVORITE
Name

Igor

24.08.2017 10:33

Hoce li dobiti robije kao za 2 grama kokaina ili 10 grama trave ?

ODGOVORITE
Name

Zxs

24.08.2017 13:29

Nema robije

Name

N

24.08.2017 19:27

Ista fora kao Podravka u Hrvatskoj.

ODGOVORITE