''Кућа славних'': Дуда, Шек, Тони и ''Дреам теам''!

Светска кошаркашка федерација (ФИБА) саопштила је да ће легендарни српски тренер Душан Ивковић од 30. септембра бити члан Куће славних.

Кошарка 25.08.2017 | 22:50
''Кућа славних'': Дуда, Шек, Тони и ''Дреам теам''!
У конкуренцији од 150 кандидата за пријем у престижно друштво, изабрано је шесторо играча и по један тренер и тим.

Поред Ивковића, на листи су се нашли један од најдоминантнијих центара свих времена Шакил О'Нил, хрватска легенда Тони Кукоч, Мики Берковић, Валдис Валтерс, Перо Камерон и бивша југословенска и босанско-херцеговачка репрезентативка Разија Мујановић.

Тим који је нашао своје место у Кући славних је екипа репрезентације САД са Олимпијских игара у Барселони 1992. године, популарни и непревазиђени 'Дреам теам'.

Душан Дуда Ивковић сматра се једним од највећих и најутицајнијих тренера у историји кошарке. Рођен је у Београду 29. октобра 1943. године, а у свету кошарке је још од 1958. године – готово пуних шест деценија.

Десет година носио је дрес Радничког са Црвеног Крста, али је тек преласком на клупу почео да мења игру под обручима.

Током каријере предводио је Партизан, Арис, Раднички, Шибеник, Војводину, ПАОК, Паниониос, Олимпијакос, АЕК, ЦСКА Москву, Динамо Москву и Анадолу Ефес, док је у два наврата предводио и национални тим наше земље.

У витрини с клупским првенствима има седам титула у три различите земље, седам Купова, такође у три различите земље, као и трофеје Купа Радивоја Кораћа с Партизаном, две Евролиге са Олимпијакосом, УЛЕБ Куп са московским Динамом и Куп Рајмонда Сапорте са АЕК.

С друге стране, национални тим предводио је до три злата и сребра на европским, титуле шампиона света и другог места на Олимпијским играма, као и до злата на Универзијади.

Свечана церемонија поводом пријема у Кућу славних биће одржана 30. септембра у швајцарском Мијеу.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар