Боби доминирао, Србија сигурна против Италије!

Репрезентација Србије победила је Италију са 73:65 у првом мечу на традиционалном "Акропољ купу".  Трећи град и шеста победа Србије - сјајни Боби! Борбени Италијани и прецизни Белинели дуго су мучили "орлове", којима је први циљ био потрага за алтернативним решењима у одсуству Теодосића, али победа није дошла у питање захваљујући незаустављивом Марјановићу.  Цопy Богдан, Лучић, Мачван - Пасте Марјановић! Србија тријумфом започела и последњи припремни турнир пред одлазак на Евробаскет - 73:65.

Кошарка 23.08.2017 | 20:10
Боби доминирао, Србија сигурна против Италије!
Изабраници Александра Ђорђевића од средине треће четвртине преузели су контролу над мечом и на крају заслужено славили.

"Орловима" је ово била седма победа на припремним мечевима у исто толико мечева.

Цео меч прошао је о серијама и изједначеној игри. Боби је од старта доминирао под обручима, пре свега јер Италија нема квалитетне центре.

Одлучујући тренутак десио се после тајм-аута Александра Ђорђевића у трећој четвртини. Италија је тада имала предност од +7 (49:42), међутим уследила је серија нашег тима од 17:7.

У последњој деоници Богдановић и центар Деторита су одиграли на нивоу, па је Србија дошла до победе. У тиму Србије није било Бранка Лазића, Немање Недовића и Марка Симоновића.

Најефикаснији у победничком саставу био је Бобан Марјановић са 21 поеном, а притом је имао и осам скокова.

У пораженом саставу Марко Белинели је био бољи од осталих са 20 поена.

Дан касније, у истом термину, следи меч против Грузије, а у петак, од 20 сати, на програму је меч против домаћина Грчке.

По завршетку такмичења екипа Александра Ђорђевића враћа се у Београд, где ће тренирати до поласка у Истанбул, који је заказан за 30. август.

Окршај домаћина и Грузије на програму је од 20 часова.

Европско првенство на програму је од 31. августа до 17. септембра.

Атинска потрага за одговорима на питање: "Како без Милоша Теодосића" завршена је позитивно у оба смисла.

Селектор Александар Ђорђевић видео је како одређене петорке функционишу на терену против одличног и мотивисаног тима Италије, а ни серија победа на путу ка Еуробаскету није прекинута.

Није, пре свега захваљујући Бобану Марјановићу с којим смо на паркету стекли 20 поена предности, уз заиста импресивне статистике центра Детроит Пистонса - 6/8 из игре, 9/12 са пенала, девет фаулова над њим, осам скокова, две изгубљене лопте и 21 поен за 23 минута на паркету.

У првој од три јаке провере на "Акрополис купу", пред стотинак људи у Олимпијској дворани капацитета 18.500 места:

Србија - Италија 73:65 (22:24, 18:14, 19:18, 14:9).

Било је јасно одмах после вести о томе да капитен и предводник ове сјајне генерације, Теодосић, неће путовати у Истанбул да ће офанзивна игра олимпијских и светских вицешампиона трпети, што се видело и ове среде предвече, али оно што није долазило у питање у другом полувремену сусрета са селекцијом Етореа Месине је одбрана, енергија и трчање.

Када су те ствари биле константа, Богдану Богдановићу (10 поена, 4 скока, 2 асистенције) и Владимиру Лучићу (12 поена, 3 скока) било је лако да се надовежу на Марјановићеве минуте на клупи и доврше противника који је од резултата 42:49 у 24. минуту примио 31, а постигао 16 поена.

Ову серију, која је могући пораз претворила у донекле рутинску победу, шесту овог лета, чинили су периоди растрзане игре нашег тима у нападу, што само доприноси утиску да ће и кад буде црно, и кад буде ружичасто, одбрана бити основна снага нашег тима на Европском првенству које у нашем случају почиње 1. септембра утакмицом са Летонијом.

До тада, многе ствари требало би да "легну" када је наш тим у питању, а треба истаћи да су Милан Мачван и Драган Милосављевић, парадоксално, имали позитиван утицај на игру и поменути преокрет нашег тима, иако су имали лоше шутерско вече, најблаже речено.

Мачван је шутирао 1/9 из игре, Милосављевић 0/4, међутим то су махом били отворени шутеви из позиваних и стрпљиво грађених акција, шутеви какви ће вероватно већ у наредној утакмици "ући као кап".

Слично је било и када је темпо игре био у рукама новог стартног плеја, Стефана Јовића, који је 26 минута на паркету постигао два поена, уз шут 1/3, али и пет скокова и пет асистенција. Међутим, оно што статистика "није видела" је да су офанзивне кретње "орлова" које је позивао Јовић, као и Милосављевићев и његов притисак на бекове Италије (пре свих Марка Белинелија) детаљи који су у великој мери утицали на коначан исход меча.

У Београду - Богдан Богдановић, у Хамбургу - Владимир Лучић и Милан Мачван, против Италије - Бобан Марјановић! Србија је наставила серију успешних издања на припремама за Евробаскет, пошто је у Атини савладала Италију резултатом 73:65 (22:24, 18:14, 19:18, 14:9)! И то без помоћи Николе Калинића и Бранка Лазића, те ровитог Немање Недовића. 

Досад најтежи противник и најтеже извојевана победа. Али, не треба превише размишљати о томе, јер из искуства са Азурима може доста да се научи. Александар Ђорђевић поново је могао да увиди да је одбрана рекета и противничког офанзивног скока једна од ствари на којима озбиљно мора да се поради. У дуелу против изворно врло добре шутерске екипе, с врло добрим арсеналом - и преузимање, односно дефанзивна ротација после пик'н'рола мора да буде на вишем нивоу. То су све ствари које могу да се „дотерају“ у ходу. Треба узети у обзир и да је селектор Ђорђевић намерно оборио форму пре него што се ухвати велики залет у Истанбулу, на старту групне фазе. Јер, баш у прве три утакмице (Летонија, Русија, Турска) Србија ће бити на највећим изазовима.

Није све било тако сиво у Атини. Далеко од тога. Александар Ђорђевић коначно је имао прилику да искористи Бобана Марјановића на прави начин и то против екипа чија се филозофија добрим делом утакмице сводила на „смалл балл“ петорку, односно без правог, класичног центра на паркету. И то је снага Србије - могућност трансформације на искључиву игру у рекету. Бобан Марјановић је то знао да искористи, па је у нешто слабијем почетку Србије постигао 12 од укупно 22 поена у првој деоници, натерао противнике да га чак пет пута фаулирају и омогуће му да изведе чак осам слободних бацања, уз шест прецизних хитаца. До краја меча Марјановић је постигао чак 21 поен, ухватио осам лопти и изнудио девет прекршаја, баш из разлога што ниједан противнички центар (Кузин, Ћерви, Билига) нису успели да га избаце из ритма. Притом, најчешће је од Азура захтевао удвајања, чак и утрајања, где је умео чак и да се занесе и изгуби посед, али је био константна претња сваког тренутка на паркету.

Додуше, ни Србија није имала решење за расположеног Марка Белинелија, чији су далекометни хици (4/10), али и солидна нападачка решења умела да разоружају досад врло укомпоновану дефанзивну линију. Шутер с дугим НБА стажом на крају је убацио 20 кошева и био апсолутно највећа претња Србији, а за тријумф му је недостајала права подршка бар још једног саиграча на нивоу. То су могли да буду Пјетро Арадори или Ђиђи Датоме, али су обојица тек повремено знали да искористе понеки пропуст српске одбране. Први је на крају имао једанаест, други девет поена. Недовољно. 

То је, ипак, оно што је Србија имала и што је на крају пресудило. После игре значајно усмерене ка разигравању Бобана Марјановића, али и честих грешака на старту (седам изгубљених лопти у првој деоници), селектор Ђорђевић успео је да пронађе жицу својим изабраницима и натера их да се нападачки опусте и буду мало разноврснији.

У другом полувремену разиграли су се Богдан Богдановић (два у првом делу, десет на крају) и Владимир Лучић (четири у првом полувремену, 12 до финиша), док је капитен Мачванимао улогу да разигра саиграче са седам асистенција. 

На серију Азура 9:0 с почетка другог полувремена, када су Белинели, Хекет и Датомедонели највеће вођство (49:42), Србија је имала страшан одговор и низ од десет убачених поена. Тада су Орлови дошли до минималне предности, што је на крају заправо и било пресудно. До краја утакмице Србија је задржала вођство, појачала ритам, довршила противника, одиграла страшну одбрану и апсолутно заслужено - славила! Седми пут узастопно на овим припремама. 

Следећи ривал Србије је Грузија, а меч је на програму у четвртак од 17.45.

СРБИЈА - ИТАЛИЈА 73:65
/22:24, 18:14, 19:18, 14:9/

Дворана: Оака Арена.

СРБИЈА: Мачван 5 (7ас), Богдановић 10, Лучић 12, Милосављевић 2, Бирчевић -, Штимац 6, Мицић 6, Гудурић 3, Јовић 2 (5ск, 5ас), Кузмић 6, Марјановић 21 (8ск).

ИТАЛИЈА: Хекет 5, Дела Вале, Белинели 20, Арадори 11, Филој 6, Билига -, Мели 6 (5ск), Пасколо 2, Кузин -, Ћерви 2, Ћинћарини -, Абас -, Балди Роси -, Бурнс 4, Датоме 9.

Још два меча до одлуке

Ђорђевић је данас одмарао Бранка Лазића, који ће бити у саставу у четвртак од 17.45 у мечу 2. кола са Грузијом. Србија ће "Акрополис куп" завршити у петак у 20.00 утакмицом са домаћином, Грчком, а потом ће селектор саопштити којих 12 момака настављају пут ка Турској.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

ФОТО: МН пресс

Коментари / 0

Оставите коментар