Bobi dominirao, Srbija sigurna protiv Italije!

Reprezentacija Srbije pobedila je Italiju sa 73:65 u prvom meču na tradicionalnom "Akropolj kupu".  Treći grad i šesta pobeda Srbije - sjajni Bobi! Borbeni Italijani i precizni Belineli dugo su mučili "orlove", kojima je prvi cilj bio potraga za alternativnim rešenjima u odsustvu Teodosića, ali pobeda nije došla u pitanje zahvaljujući nezaustavljivom Marjanoviću.  Copy Bogdan, Lučić, Mačvan - Paste Marjanović! Srbija trijumfom započela i poslednji pripremni turnir pred odlazak na Evrobasket - 73:65.

Košarka 23.08.2017 | 20:10
Bobi dominirao, Srbija sigurna protiv Italije!
Izabranici Aleksandra Đorđevića od sredine treće četvrtine preuzeli su kontrolu nad mečom i na kraju zasluženo slavili.

"Orlovima" je ovo bila sedma pobeda na pripremnim mečevima u isto toliko mečeva.

Ceo meč prošao je o serijama i izjednačenoj igri. Bobi je od starta dominirao pod obručima, pre svega jer Italija nema kvalitetne centre.

Odlučujući trenutak desio se posle tajm-auta Aleksandra Đorđevića u trećoj četvrtini. Italija je tada imala prednost od +7 (49:42), međutim usledila je serija našeg tima od 17:7.

U poslednjoj deonici Bogdanović i centar Detorita su odigrali na nivou, pa je Srbija došla do pobede. U timu Srbije nije bilo Branka Lazića, Nemanje Nedovića i Marka Simonovića.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Boban Marjanović sa 21 poenom, a pritom je imao i osam skokova.

U poraženom sastavu Marko Belineli je bio bolji od ostalih sa 20 poena.

Dan kasnije, u istom terminu, sledi meč protiv Gruzije, a u petak, od 20 sati, na programu je meč protiv domaćina Grčke.

Po završetku takmičenja ekipa Aleksandra Đorđevića vraća se u Beograd, gde će trenirati do polaska u Istanbul, koji je zakazan za 30. avgust.

Okršaj domaćina i Gruzije na programu je od 20 časova.

Evropsko prvenstvo na programu je od 31. avgusta do 17. septembra.

Atinska potraga za odgovorima na pitanje: "Kako bez Miloša Teodosića" završena je pozitivno u oba smisla.

Selektor Aleksandar Đorđević video je kako određene petorke funkcionišu na terenu protiv odličnog i motivisanog tima Italije, a ni serija pobeda na putu ka Eurobasketu nije prekinuta.

Nije, pre svega zahvaljujući Bobanu Marjanoviću s kojim smo na parketu stekli 20 poena prednosti, uz zaista impresivne statistike centra Detroit Pistonsa - 6/8 iz igre, 9/12 sa penala, devet faulova nad njim, osam skokova, dve izgubljene lopte i 21 poen za 23 minuta na parketu.

U prvoj od tri jake provere na "Akropolis kupu", pred stotinak ljudi u Olimpijskoj dvorani kapaciteta 18.500 mesta:

Srbija - Italija 73:65 (22:24, 18:14, 19:18, 14:9).

Bilo je jasno odmah posle vesti o tome da kapiten i predvodnik ove sjajne generacije, Teodosić, neće putovati u Istanbul da će ofanzivna igra olimpijskih i svetskih vicešampiona trpeti, što se videlo i ove srede predveče, ali ono što nije dolazilo u pitanje u drugom poluvremenu susreta sa selekcijom Etorea Mesine je odbrana, energija i trčanje.

Kada su te stvari bile konstanta, Bogdanu Bogdanoviću (10 poena, 4 skoka, 2 asistencije) i Vladimiru Lučiću (12 poena, 3 skoka) bilo je lako da se nadovežu na Marjanovićeve minute na klupi i dovrše protivnika koji je od rezultata 42:49 u 24. minutu primio 31, a postigao 16 poena.

Ovu seriju, koja je mogući poraz pretvorila u donekle rutinsku pobedu, šestu ovog leta, činili su periodi rastrzane igre našeg tima u napadu, što samo doprinosi utisku da će i kad bude crno, i kad bude ružičasto, odbrana biti osnovna snaga našeg tima na Evropskom prvenstvu koje u našem slučaju počinje 1. septembra utakmicom sa Letonijom.

Do tada, mnoge stvari trebalo bi da "legnu" kada je naš tim u pitanju, a treba istaći da su Milan Mačvan i Dragan Milosavljević, paradoksalno, imali pozitivan uticaj na igru i pomenuti preokret našeg tima, iako su imali loše šutersko veče, najblaže rečeno.

Mačvan je šutirao 1/9 iz igre, Milosavljević 0/4, međutim to su mahom bili otvoreni šutevi iz pozivanih i strpljivo građenih akcija, šutevi kakvi će verovatno već u narednoj utakmici "ući kao kap".

Slično je bilo i kada je tempo igre bio u rukama novog startnog pleja, Stefana Jovića, koji je 26 minuta na parketu postigao dva poena, uz šut 1/3, ali i pet skokova i pet asistencija. Međutim, ono što statistika "nije videla" je da su ofanzivne kretnje "orlova" koje je pozivao Jović, kao i Milosavljevićev i njegov pritisak na bekove Italije (pre svih Marka Belinelija) detalji koji su u velikoj meri uticali na konačan ishod meča.

U Beogradu - Bogdan Bogdanović, u Hamburgu - Vladimir Lučić i Milan Mačvan, protiv Italije - Boban Marjanović! Srbija je nastavila seriju uspešnih izdanja na pripremama za Evrobasket, pošto je u Atini savladala Italiju rezultatom 73:65 (22:24, 18:14, 19:18, 14:9)! I to bez pomoći Nikole Kalinića i Branka Lazića, te rovitog Nemanje Nedovića. 

Dosad najteži protivnik i najteže izvojevana pobeda. Ali, ne treba previše razmišljati o tome, jer iz iskustva sa Azurima može dosta da se nauči. Aleksandar Đorđević ponovo je mogao da uvidi da je odbrana reketa i protivničkog ofanzivnog skoka jedna od stvari na kojima ozbiljno mora da se poradi. U duelu protiv izvorno vrlo dobre šuterske ekipe, s vrlo dobrim arsenalom - i preuzimanje, odnosno defanzivna rotacija posle pik'n'rola mora da bude na višem nivou. To su sve stvari koje mogu da se „doteraju“ u hodu. Treba uzeti u obzir i da je selektor Đorđević namerno oborio formu pre nego što se uhvati veliki zalet u Istanbulu, na startu grupne faze. Jer, baš u prve tri utakmice (Letonija, Rusija, Turska) Srbija će biti na najvećim izazovima.

Nije sve bilo tako sivo u Atini. Daleko od toga. Aleksandar Đorđević konačno je imao priliku da iskoristi Bobana Marjanovića na pravi način i to protiv ekipa čija se filozofija dobrim delom utakmice svodila na „small ball“ petorku, odnosno bez pravog, klasičnog centra na parketu. I to je snaga Srbije - mogućnost transformacije na isključivu igru u reketu. Boban Marjanović je to znao da iskoristi, pa je u nešto slabijem početku Srbije postigao 12 od ukupno 22 poena u prvoj deonici, naterao protivnike da ga čak pet puta fauliraju i omoguće mu da izvede čak osam slobodnih bacanja, uz šest preciznih hitaca. Do kraja meča Marjanović je postigao čak 21 poen, uhvatio osam lopti i iznudio devet prekršaja, baš iz razloga što nijedan protivnički centar (Kuzin, Ćervi, Biliga) nisu uspeli da ga izbace iz ritma. Pritom, najčešće je od Azura zahtevao udvajanja, čak i utrajanja, gde je umeo čak i da se zanese i izgubi posed, ali je bio konstantna pretnja svakog trenutka na parketu.

Doduše, ni Srbija nije imala rešenje za raspoloženog Marka Belinelija, čiji su dalekometni hici (4/10), ali i solidna napadačka rešenja umela da razoružaju dosad vrlo ukomponovanu defanzivnu liniju. Šuter s dugim NBA stažom na kraju je ubacio 20 koševa i bio apsolutno najveća pretnja Srbiji, a za trijumf mu je nedostajala prava podrška bar još jednog saigrača na nivou. To su mogli da budu Pjetro Aradori ili Điđi Datome, ali su obojica tek povremeno znali da iskoriste poneki propust srpske odbrane. Prvi je na kraju imao jedanaest, drugi devet poena. Nedovoljno. 

To je, ipak, ono što je Srbija imala i što je na kraju presudilo. Posle igre značajno usmerene ka razigravanju Bobana Marjanovića, ali i čestih grešaka na startu (sedam izgubljenih lopti u prvoj deonici), selektor Đorđević uspeo je da pronađe žicu svojim izabranicima i natera ih da se napadački opuste i budu malo raznovrsniji.

U drugom poluvremenu razigrali su se Bogdan Bogdanović (dva u prvom delu, deset na kraju) i Vladimir Lučić (četiri u prvom poluvremenu, 12 do finiša), dok je kapiten Mačvanimao ulogu da razigra saigrače sa sedam asistencija. 

Na seriju Azura 9:0 s početka drugog poluvremena, kada su Belineli, Heket i Datomedoneli najveće vođstvo (49:42), Srbija je imala strašan odgovor i niz od deset ubačenih poena. Tada su Orlovi došli do minimalne prednosti, što je na kraju zapravo i bilo presudno. Do kraja utakmice Srbija je zadržala vođstvo, pojačala ritam, dovršila protivnika, odigrala strašnu odbranu i apsolutno zasluženo - slavila! Sedmi put uzastopno na ovim pripremama. 

Sledeći rival Srbije je Gruzija, a meč je na programu u četvrtak od 17.45.

SRBIJA - ITALIJA 73:65
/22:24, 18:14, 19:18, 14:9/

Dvorana: Oaka Arena.

SRBIJA: Mačvan 5 (7as), Bogdanović 10, Lučić 12, Milosavljević 2, Birčević -, Štimac 6, Micić 6, Gudurić 3, Jović 2 (5sk, 5as), Kuzmić 6, Marjanović 21 (8sk).

ITALIJA: Heket 5, Dela Vale, Belineli 20, Aradori 11, Filoj 6, Biliga -, Meli 6 (5sk), Paskolo 2, Kuzin -, Ćervi 2, Ćinćarini -, Abas -, Baldi Rosi -, Burns 4, Datome 9.

Još dva meča do odluke

Đorđević je danas odmarao Branka Lazića, koji će biti u sastavu u četvrtak od 17.45 u meču 2. kola sa Gruzijom. Srbija će "Akropolis kup" završiti u petak u 20.00 utakmicom sa domaćinom, Grčkom, a potom će selektor saopštiti kojih 12 momaka nastavljaju put ka Turskoj.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

FOTO: MN press

Komentari / 0

Ostavite komentar