Напади у Европи као поклон Асаду

САД су све даље од свог курса против сиријског предсједника Башара ал Асада, а он је у посљедње вријеме све самоувјеренији. Државама које желе да успоставе нове односе с његовом земљом, Асад поставља услове, пише "Дојче веле".

Свијет 23.08.2017 | 12:42
Напади у Европи као поклон Асаду
"Предсједник Башар ал Асад одржао је самоувјерен говор пред више десетина дипломата Сирије. Између осталог, рекао је и да неће бити сарадње са земљама које 'нису јасно раскинуле своје везе са тероризмом'. Ријеч је о много држава – прије свега о неколико њих са арапског полуострва. Ту је и више европских држава, као и САД. Асад све њих оптужује да сарађују с терористима", пише њемачки портал.

У тексту се додаје да Асад има разлога за оптимизам.

"Говор је одржао само три дана након што је џихадиста у Барселони комбијем убио 15 особа, док је више од 100 повријеђено. Напади као тај за Асада представљају неку врста 'поклона'. Они доприносе томе да дојучерашњи непријатељи сиријског предсједника на њега почињу да гледају као на потенцијалног партнера", пише портал и потом наводи изјаву сиријског предсједника, да "на Западу скоро да не прође недјеља, а да ИД не изврши неки терористички напад.

Такве околности присилиле су западне политичаре да промијене своје мишљење. 

Борба против ИС је приоритет

Како наводи ''ДW'', Сједињене Америчке Државе већ неко вријеме трагају за новим приступом Сирији.



Прије неколико седмица амерички предсједник Доналд Трамп саопштио је да ЦИА прекида свој програм подршке Асадовим противницима. Он је тај начин реаговао на недостатак успјеха ЦИА. Од више хиљада бораца које су обучиле САД, на крају се као поуздан партнер показало само неколико.

"И није Вашингтон прекидом тог програма само сигнализирао да се све више дистанцира од Асадових противника: САД се истовремено све више приближавају Русији која је одувијек подржавала Асадову владу.

Иако је амерички министар спољних послова Рекс Тилерсон у интервјуу за америчку телевизију Фокс рекао је да његова земља и даље 'жели да спријечи да Асад остане на власти', он је додао и то да САД са Русијом имају заједнички интерес, а то је јединствена и стабилна Сирија.  Међутим, из руске перспективе, то је могуће реализовати само са Асадом на челу државе", истиче се у анализи "Дојче велеа".



Неодлучни амерички курс

Даље се критикује Трампова администрација која оклијева, "исто као и она бившег предсједника Барака Обаме".

"Разлози за то су јасни: у Вашингтону се џихадистичке трупе као што су Исламска држава и Ал Каида, доживљавају као озбиљна пријетња. Џихадистички покрети свеукупно, а не појединци или групе, представљају пријетњу за САД, Запад и муслиманске заједнице", пише "ДW" наводећи пројекат "Цритицал Тхреатс", конзервативног америчког аналитичког института "Тхе Америцан Ентерприсе Институте".

Израелски лист "Харец" је почетком августа објавио да су америчке специјалне јединице заједно са либанском војском увјежбавале варијанте сукоба са јединицама ИД.

"Притом би требало подсјетити да је либанска војска блиска паравојним јединицама Хезболаха, а то је ирански савезник. 'Либан и Хезболах налазе се у сивој зони', цитира лист аналитичара Факсала Итаника из Центра за Средњи исток 'Рафик Харири'. Он каже да 'Либан није права држава – али ни Хезболах није искључиво терористичка група'. Такву испреплетаност САД не могу да заобиђу. Уосталом, шеф Хезболаха Хасан Насралах изјавио је за израелски лист 'Харец' да свијет полази од тога да ће сиријска влада остати на власти'', пише "ДW".



Погрешан рат

Наводећи студију вашингтонског "Институте фор тхе Студy оф Wар", у којој се истиче су политичке посљедице Обамине политике, а још више политике Трампове администрације према џихадистичким пријетњама су спорне, а истовремено, и приближавање Русији, "ДW" додаје да "Сунитски Арапи виде САД као партнера руско-иранске коалиције, па тако и Вашингтон сматрају одговорним за злочине које је починила та коалиција".

"Асад се, бар тако изгледа, за сада држи на власти. Успјело му је да се представи као бедем против тероризма. Међутим, ако сунити и даље буду увјерени да се суочавају са савезом Русије и САД, онда ће џихадизам да добије још већи подстицај. У том случају, упозоравају амерички аналитичари, садашњи терор представља само претходницу једног још бруталнијег", закључује се у анализи.

Извор: Дојче веле

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дамир

24.08.2017 14:29

Молим Бога да Усмрти Басарову Дјецу . Амен

ОДГОВОРИТЕ