Napadi u Evropi kao poklon Asadu

SAD su sve dalje od svog kursa protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada, a on je u posljednje vrijeme sve samouvjereniji. Državama koje žele da uspostave nove odnose s njegovom zemljom, Asad postavlja uslove, piše "Dojče vele".

Svijet 23.08.2017 | 12:42
Napadi u Evropi kao poklon Asadu
"Predsjednik Bašar al Asad održao je samouvjeren govor pred više desetina diplomata Sirije. Između ostalog, rekao je i da neće biti saradnje sa zemljama koje 'nisu jasno raskinule svoje veze sa terorizmom'. Riječ je o mnogo država – prije svega o nekoliko njih sa arapskog poluostrva. Tu je i više evropskih država, kao i SAD. Asad sve njih optužuje da sarađuju s teroristima", piše njemački portal.

U tekstu se dodaje da Asad ima razloga za optimizam.

"Govor je održao samo tri dana nakon što je džihadista u Barseloni kombijem ubio 15 osoba, dok je više od 100 povrijeđeno. Napadi kao taj za Asada predstavljaju neku vrsta 'poklona'. Oni doprinose tome da dojučerašnji neprijatelji sirijskog predsjednika na njega počinju da gledaju kao na potencijalnog partnera", piše portal i potom navodi izjavu sirijskog predsjednika, da "na Zapadu skoro da ne prođe nedjelja, a da ID ne izvrši neki teroristički napad.

Takve okolnosti prisilile su zapadne političare da promijene svoje mišljenje. 

Borba protiv IS je prioritet

Kako navodi ''DW'', Sjedinjene Američke Države već neko vrijeme tragaju za novim pristupom Siriji.



Prije nekoliko sedmica američki predsjednik Donald Tramp saopštio je da CIA prekida svoj program podrške Asadovim protivnicima. On je taj način reagovao na nedostatak uspjeha CIA. Od više hiljada boraca koje su obučile SAD, na kraju se kao pouzdan partner pokazalo samo nekoliko.

"I nije Vašington prekidom tog programa samo signalizirao da se sve više distancira od Asadovih protivnika: SAD se istovremeno sve više približavaju Rusiji koja je oduvijek podržavala Asadovu vladu.

Iako je američki ministar spoljnih poslova Reks Tilerson u intervjuu za američku televiziju Foks rekao je da njegova zemlja i dalje 'želi da spriječi da Asad ostane na vlasti', on je dodao i to da SAD sa Rusijom imaju zajednički interes, a to je jedinstvena i stabilna Sirija.  Međutim, iz ruske perspektive, to je moguće realizovati samo sa Asadom na čelu države", ističe se u analizi "Dojče velea".



Neodlučni američki kurs

Dalje se kritikuje Trampova administracija koja oklijeva, "isto kao i ona bivšeg predsjednika Baraka Obame".

"Razlozi za to su jasni: u Vašingtonu se džihadističke trupe kao što su Islamska država i Al Kaida, doživljavaju kao ozbiljna prijetnja. Džihadistički pokreti sveukupno, a ne pojedinci ili grupe, predstavljaju prijetnju za SAD, Zapad i muslimanske zajednice", piše "DW" navodeći projekat "Critical Threats", konzervativnog američkog analitičkog instituta "The American Enterprise Institute".

Izraelski list "Harec" je početkom avgusta objavio da su američke specijalne jedinice zajedno sa libanskom vojskom uvježbavale varijante sukoba sa jedinicama ID.

"Pritom bi trebalo podsjetiti da je libanska vojska bliska paravojnim jedinicama Hezbolaha, a to je iranski saveznik. 'Liban i Hezbolah nalaze se u sivoj zoni', citira list analitičara Faksala Itanika iz Centra za Srednji istok 'Rafik Hariri'. On kaže da 'Liban nije prava država – ali ni Hezbolah nije isključivo teroristička grupa'. Takvu isprepletanost SAD ne mogu da zaobiđu. Uostalom, šef Hezbolaha Hasan Nasralah izjavio je za izraelski list 'Harec' da svijet polazi od toga da će sirijska vlada ostati na vlasti'', piše "DW".



Pogrešan rat

Navodeći studiju vašingtonskog "Institute for the Study of War", u kojoj se ističe su političke posljedice Obamine politike, a još više politike Trampove administracije prema džihadističkim prijetnjama su sporne, a istovremeno, i približavanje Rusiji, "DW" dodaje da "Sunitski Arapi vide SAD kao partnera rusko-iranske koalicije, pa tako i Vašington smatraju odgovornim za zločine koje je počinila ta koalicija".

"Asad se, bar tako izgleda, za sada drži na vlasti. Uspjelo mu je da se predstavi kao bedem protiv terorizma. Međutim, ako suniti i dalje budu uvjereni da se suočavaju sa savezom Rusije i SAD, onda će džihadizam da dobije još veći podsticaj. U tom slučaju, upozoravaju američki analitičari, sadašnji teror predstavlja samo prethodnicu jednog još brutalnijeg", zaključuje se u analizi.

Izvor: Dojče vele

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Damir

24.08.2017 14:29

Molim Boga da Usmrti Basarovu Djecu . Amen

ODGOVORITE