Дубровачки Срби против Григорија

Након више породица у Требињу, владике Григорије избацио је на улицу и Вијеће српске националне мањине града Дубровника, што је изазвало гњев и буру незадовољства око 3 500 дубровачких Срба, који петицијом траже од патријарха Иринеја да их изузме од јурисдикције недостојног владике.

Република Српска 22.08.2017 | 21:39
Дубровачки Срби против Григорија
Под изговором наводног проширења галерије икона, Григорије је наредио да једини легитимни представници Срба из Дубровника, вијећници СНВ, напусте малу канцеларију од свега 15 м2, за коју су цркви и херцеговачкој епархији годинама уредно плаћали мјесечни закуп у износу од 2 000 куна. Канцеларија је кључна за рад и функционисање јединог националног удружења Срба у Дубровачко-неретванској жупанији, које се стара о положају Срба на крајњем југу Хрватске.

Нажалост, и на велико разочарење дубровачких Срба, владика Григорије је одлучио да истјера на улицу српске вијећнике и угрози рад Вијећа, а наводно проширење галерије икона је само изговор којим је владика покушао оправдати неразуман потез. Дубровачки Срби у писму упућеном патријарху Иринеју и Синоду СПЦ сматрају да владика намјерава да црквени простор додатно комерзијализује отварањем ресторана.

Српска православна црква има веома вриједну имовину у најстрожијем језгру древног Дубровника захваљујући српским трговцима и добротворима, породицама Бубало, Николајевић, Бошковић и другим, које су у прошлости своју имовину поклањале нашој Цркви са циљем да она помаже Србе, рад националних удружења и организација. Десетине станова и пословних простора на најатрактивнијим локацијама око Страдуна херцеговачка Епархија изнајмљује по баснословним цијенама дубровачким угоститељима и трговцима, од чега се остварује милионски годишњи приход.

Поставља се логично питање зашто Епархија није могла оставити само једну малу просторију од свега 15 квадрата за рад кључне српске националне организације, која је Епархији уредно плаћала закуп и све обавезе? Зар је важније проширити неку умјетничку поставку или отворити ресторан, а са друге стране угрозити рад српских вијећника који крајње савјесно, поштено и одговорно раде тежак посао, и који су у најтежим ратним временима преживјели голготу јер су били на челу Црквеног одбора и националних удружења?

Зар није епархија требала без накнаде уступити просторије и дио новаца од закупа Вијећу како би се помогао његов рад, повратак људи и имовине, очување традиције и идентитета, и тако заједничким радом спријечио процес покатоличавања и нестајања Срба у Дубровнику? Зар није логично да владика окупља малобројне Србе, разговора са њима о бројним проблемима и покуша да им помогне у тешким временима, умјесто што их тјера, игнорише, понижава, и вријеђа?

Нису наши преци у прошлости завјештали своје богатство и имовину нашој Цркви да би неки недостојни владика узимао милионе и живио луксузно, већ да би Црква имала снагу да се брине и помаже своје вјернике и браћу у тешким временима. Срби у Хрватској тренутно су најугроженија и најобесправљенија заједница у Европи, и било би природно да наша Црква и епископи имају кључну улогу у очувању националног идентитета, окупљају и помажу свој народ и вјернике умјесто што их тјерају и избацују на улицу за шаку сребрењака.

За разлику од владике Григорија и свештеника, неки Мађари и челници града Дубровника показали су више разумјевања и помогли да СНВ изнајми друге просторије у Лападу. Ипак владикина одлука да без разговора по хитном поступку истјера на улицу српске вијећнике изазвала је бурне реакције и ерупцију незадовољста најугледнијих српских интелектуалаца у Дубровнику.

Бивши предсједник Црквене општине СПЦ у Дубровнику др Владислав Турнић, који је такође своју имовину раније поклонио Цркви, поднио је Тужбу патријарху Иринеју и Синоду СПЦ против владике Григорија због штеточинског понашања, а српски вијећници обратили су се патријарху са молбом да изузме дубровачку Парохију из састава херцеговачке епархије и директно је потчини патријарху и Синоду како им Григорије не би био владика..

О тужби, захтјевима и писмима дубровачких Срба упућених патријарху и Синоду детаљније ћу писати наредних дана како би читаоци спознали колико је штетно и погубно понашање владике Григорија, и зашто је неопходно да се он што прије измјести и удаљи од Дубровника, Требиња и Захумско-херцеговачке и приморске епархије.



Небојша Вукановић
 

Коментари / 87

Оставите коментар
Name

напред српска

22.08.2017 19:58

Има ли ико да стане украј овој несреци од владике?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјерници

22.08.2017 21:22

Има Синод и патријарх

Name

МУНГОС

23.08.2017 03:22

ШИШАРИКА ОД ВАРЕША ЈЕ ТО... КАД ГОРИ ПУЦА И ПОЖАР ДАЛЕКО ПРЕНОСИ.

Name

Црни папа

23.08.2017 05:07

Има, то су Патријарх и Свети Синод Српске Православне Цркве. И, они (по опису посла) морају већ одавно да знају шта овај бискупчић ради. И нису ништа предузели по том питању. На жалост, опет важи да риба смрди од главе а не чисти се ни од репа. Добро је да се дубровачки Срби буне, и добро је да нам Вукановић о томе пише... дај Боже да уроди плодом.

Name

Иринеј Б

23.08.2017 16:08

Иринеј Буловиц би могао ако хоце,

Name

Зозон

23.08.2017 16:28

Мозете ви кмецати колико хоцете али непобитна је истина да је Григорије подигао епархију на ноге . Кад било ко од вас бар десети дио допринесе развоју Требиња и околине као Григорије онда цете имати сва права да га критикујете

Name

ТБ.

25.08.2017 12:44

За себе мислим да сам нај већи СДС-овац у РС.Прпшао сам рат ,рањаван ништа нисам тражио нити шта доби од СДС-а.СНСД сматрам небитном и лоповском сектом која дјели Српски народ.Мислим да су одрадили прљави посао Америке и запада како су они замислили.Што се тиче Владике Григорија мислим да је срамота коментарисати у негативном из разлога што вас 90% не познајете Владику и стање у Херцеговини.Мислим да је добро НЕ мјешати се у политику јер су политичари нај гора врста људи,они лажу,обећавају а не испуне обећања,крду,баве се неморалом и тд.Владика је добар човјек и ако се власт промјени а надам се да хоће биће друга прича.

Name

Ааааа

22.08.2017 20:14

Кад сам прочитао име аутора текста, одма' ми се све просвијетлило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бббббб

22.08.2017 20:31

Теби пријатељу таму са оци скинути цини ми се нико немозе!!!!

Name

Боки

25.08.2017 17:36

Препоштени Вукановић. Ево све му вјерујем. Аха.

Name

Мрцевци

22.08.2017 20:17

ТП ЈЕ ОБИЦНИ МАФИЈАС КОЈИ ВЛАДИКА ПА КОД НАС СУ ПОПОВИ ЦАСТ ИЗУЗЕЦИМА ПОСТАЛИ ВЕЦИ ЛОПОВИ ОД МИЛЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

23.08.2017 07:05

Слазем се, сви избјегавају истину, због Цркве, у страху од нецега, умјесто да се дигну и отјерају тог злотвора, јер је гријех и за Цркву имати таквог лопова и преваранта за пароха, а поготову да му се да толика територија, па тај би и породицу дао за паре, он да се пита атеисти Милорад и екипа би били свеци за зивота. Због таквих као он, ја немам вољу ни отици у Цркву. Претворили су је по рецепту РС у мафијаско удрузење

Name

Мрцевци

23.08.2017 09:27

ЗАСТО БИ МЕНЕ БИЛО СРАМОТА АКО СУ ОНИ ЛОПОВИ СВАКО ТРЕБА ДА СЕ СТИДИ ЗА СЕБЕ ОГУЛИСЕ ОВАЈ НАРОД ПРЕПРОДАЈУ ИКОНЕ КОЈЕ НАРОД КУПИ И СВАКО МАЛО СКУПЉАЈУ ЗА ОБНОВЕ ЦРКВИ И КУПУЈУ АУТОМОБИЛЕ ПО 100.000 КМ КАО НАЈВЕЦИ КРИМИНАЛЦИ А НАРОД ОБИЈЕДИО ПОСЛИЈЕ РАТА А ПОПОВИ СВЕ БОГАТИЈИ.СРАМОТА.

Name

Фалконе

23.08.2017 16:47

Срамоте насу цркву оваквим понасањем.

Name

Панта

24.08.2017 10:29

Страсно је ста ради 10 година и сви цуте и стављају главу у пијесак

Name

Неда

22.08.2017 20:17

Слажем се са тиме да га се макне из Дубровника и ја сам се неколико пута разочарала у њега висе пажње полазе католичким поповима него нама Србима и говори о уједињењу цркви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АААА

22.08.2017 21:17

Поштовани видим да вам се писац текста не допада.Ја вам као цовјек,академски образован,умерено религиозна, одржаван оно што сам наследио од родитеља.Нисам цовјек у политичким водама.Просто проводим лађу обали.У ТРЕБИЊУ живим од 2002.год.СЛАВА ХРАМА И ГРАДА ЈЕ ПРЕОБРЕЗЕЊЕ 19.08.У вечерњим часовима градом је ишла линија и траја ла је по неколико сати.Од изласка из порте цркве до повратка у порту има око 1 км.До ове године вода литургије владика ГРИГОРИЈЕ би са целом литургије обишао наведени пут,а још они узимамо задњи нису још пошли из порте.Ове године у суботу ова литургија је завршена за 20 минута.РАЗЛИГ ОВАКО БИЈЕДНОГ ЈЕ БОЈКОТ НАРОДА РАДИ ПОНАСАЊА ВЛАДИКЕ, НА ДАН КРСНЕ СЛАВЕ ГРАДА ОДРЖАВА се преко пута цркве конгрес Снсд и потврђује се функција Луке Петровића.Све продаје у Дубровнику и Мостару.Рузно је богохулити.ГРИГОРИЈА ЛУТА ИЗМЕДУ ЦРКВЕ И ПОЛИТИКЕ И ДИЈЕЛИ НАРОД.Ни једног момента му неби замерио да се РАСЦИНИ и иде у политику можда би много, много УСПЈЕО.ТАЦНО СРБЕ ЈЕ ИЗБАЦИО ИЗ ЦРКВЕНИХ ПРОСТОРИЈА НА СТРАДУНУ У ДУБРОВБИКУ ДА БИ ЈЕ ИЗДАО ТАЈКУНИМА У ЗАКУП.ОН ЗИВИ У ЕПЕРХИЈСКОМ ДОМУ У ГРАДУ ТО ЈЕ ИМПИЗАНТНА РЕЗИДЕНЦИЈА А У ПРИЗЕМЉУ СЕ НАЛАЗИ НАРОДНА КУХИЊА ГДЈЕ ОД 09-10.30 СИРОТИЊА ЦЕКА ДА МУ НАСПУ ЛИТАР ТОПЛЕ ВОДЕ ОБОЈЕНЕ АКЕВОМ ПАПРИКОМ.ОД ЈАНУАРА 2017.ДО ДАНАС НИСАМ ГА ДВА ПУТА ВИДЈЕО У ДУХОВНОЈ ОДЈЕЦИ.ИМА СВОГ СТИЛИСТУ.НЕМАМ НИСТА ПРОТИВ НРЗНАМ КАКВИ ЗАКОНИ ВЛАДАЈУ.ДЕЈАН БОДИРОГА ПОСЛЕДЊИ 6-7ГОДИНА ОДМОР ЈЕ ПРОВОДИО У ТРЕБИЊУ И ИМАО КАМП КОСАРКЕ КОЈИ ЈЕ ТРСЈАО ОКО ДВА ЊЕСЕЦА И ДОЛАЗИЛА СУ ДЈРЦА ИЗ СВИХ ЗЕМАЉА СА ПЛАНЕТЕ.ОВЕ ГОДИНЕ БОДИРОГА ЈЕ ЗАТВОРИО КАМП ЗБОГ СУКОВА СА ВЛАДИКОМ.ВЛАДИКА ТО ПРАВДА ПТЛРАВЉЕЊЕМ ЈЕДНЕ СТАМВЕНЕ ЗГРАДЕ УДАЉЕНЕ ОД ТЕРЕНА ЗА ОКО 150 м КОЈА НИКАО НЕ СМЕТА КАМПУ.ОВО ВАМ ЈЕ ИСТИНА ИБДРУГЕ НЕМА.ЗНАМ ДА МНОГЕ ПОРОДИЦЕ ТРАЗЕ ОД ПАТРИЈАХА ДА СЕ УМЈЕСА У ОВАЈ ПРОБЛЕМ И СКЛОНИ ГРИГОРИЈА ИЗ ХЕРЦЕГОВИНЕ.Немоте ОСУДИВАТИ КО ЈЕ ПИСАО,ОТИДИТЕ ДО ДУБРОВНИКА РЕЦЕ ВАМ МНОГИ ЉУДИ,ДОДИТЕ У ТРЕБИЊЕ ПА ВИДИТЕ.АКО ВИ СТЕ ЗАЉУБЉЕНИК ВЛАДИКЕ И СНСД ТО ЈЕ ВАСЕ ПРАВО , АЛИ НЕМОЈТЕ ОСУДИВАТИ.ДА ЈЕ ТО ВЛАДИКА ПО БОЗИЈЕМ НЕБИ ДОЗВОЛИО КРИМИНАЛЦИМА СТАНКОВИЦИМА ДА ПОДИЗУ СПИМЕНИК ПОЦИВСЕМ ПАТРИЈАХУ ПАВЛУ У ТРЕБИЊУ ВЕЦ СУ ТО ТРЕБАЛИ УРАДИТИ У ЛАКТАСИМА.ГРИГОРИЈЕ ЈЕ ЗЛО ПИСТАО У ПОЛЕДЊИХ 6-7ГОДИНА КАКО ЈЕ СПОЈИО ПИЛИТИЦКУ И ДУХОВНУ ВЛАСТ.ЗЛО ЦЕ НАПРАВИТИ ГРИГОРИЈЕ АКО ИРИНЕЈ ГА НЕ СМИЈЕНИ, А НЕЦЕ ЈЕР ИХ ЈЕ ПОСТАВИЛА ИСТА ФИРМА

Name

Требињац

22.08.2017 21:28

Све је истина за владику али су људи упласени па цуте

Name

@АААА

23.08.2017 05:21

Велики поздрав за Требиње, Дубровник, цијелу Херцеговину, Дубровачку Републику и Далмацију - све старе србске земље! Свака част за коментар, а навише за посљедњу реченицу: "ЗЛО ЦЕ НАПРАВИТИ ГРИГОРИЈЕ АКО ГА ИРИНЕЈ НЕ СМИЈЕНИ, А НЕЦЕ ЈЕР ИХ ЈЕ ПОСТАВИЛА ИСТА ФИРМА". И то је суштина нашег зла, та злокобна "ФИРМА" која нам већ више од 2000 година (од времена Римске Репиблике) прави проблеме, организује ратове, расељавања, стратишта, отима свако насљеђе...

Name

Ре Требињац

23.08.2017 13:43

А засто цуте ста цекају.

Name

Ре "АААА" РАСПУЦХИН

24.08.2017 06:10

Поштовани "АААА" , Припадам старој СРБској породици која је вјековима живјела на простору "Војне Крајине". Сада живим у Р.С. , у Бања Луци (из које Вас вријеђа некакав "несо" или Нешо?). Иако сам бранио Р. Српску , као борац ВРС , данас нисам у истој нити грађанин "другог реда" а камо ли равноправан. Знам да сте много пропатили али сте сада у бољем положају него ми који смо спас потражили у Бања Луци. Слабо смо се спасили а подржава нас један мали број добрих људи исто као вас у Дубровнику. Желим Вам свако добро.

Name

Хахахаха

22.08.2017 20:25

Лопов обицни, преварант духовни...хахахах ..све се зна и не мозе се сакрити..марс

ОДГОВОРИТЕ
Name

За АААА

23.08.2017 07:42

Хвала Вам сто сте схватили кровниу фирму ових,,БОЗИЈИ,, људи.Ми се дрзнемо кад се зло деси,као нисмо знали.Ја незнам гдје Ви живите и немате прилику да видите ситуацију овде као и ја код вас.ВУКАНОЦИЦ ДА ЛИ СЕ НЕКОМЕ ДОПАДАО ИЛИ НД РАСПОЛЗЕ ОРГИНАЛНОМ ДОКУМЕНТАЦИЈОМ И ТА,,ЛАЗНА,,ФИРМА ДЕЗОРЈЕНТИСЕ НАРОД ДА ГА ИГНОРИСУ.ГРИГОРИЈЕ НЕКА СЕ ПОЈАВИ МРДУ ПРЕБИЛОВАЦКИМ СРБИМА у БГ.НЕСМИЈЕ

Name

Сарајка

23.08.2017 13:57

Слагао је Пребиловцан па не смије.

Name

ааа

24.08.2017 14:40

Шта је обћао пребиловчанима заједно са Луком Петровићем и да ли су одрадили?

Name

несо бл

22.08.2017 20:30

Вукане,олосу,какви срби у дубровнику?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

22.08.2017 20:44

требао би знати да Срби зиве, и да су зивјели много даље од Бањалуке и то много веци Срби од вас из Бањалуке.

Name

?

22.08.2017 20:46

Какви год да су Срби су и нема нас бас пуно поготово не у Дубровнику :(

Name

Куки

22.08.2017 20:49

Нешо, не сери

Name

Ре несо Бл

22.08.2017 20:50

Ти Несо даље од БЛ и Бг ниси путовао,Највисе Срба има Пула па Дубровник.

Name

На врх Срдја вила клице

22.08.2017 21:09

Ово су православни, остали су католицки.

Name

За Несу БЛ

22.08.2017 21:24

То би било исто када би ја тебе питао какви Срби на Манијаци.У Дубровнику има око 3000 Срба старосне доби од 40-80 година поштовани пријатељу.

Name

За АААА

22.08.2017 21:27

Сто то твој владика се не пита што млади људи одоше из Требиња?Одоше зато што је спојио цркву и политику,нетреба нико ко зна несто гони те га да му се неби супротставио у криминалу.АКО ЈЕ ВЈЕРНИК НЕКА МУ БОГ СУДИ АЛИ НЕЦЕ МОЦИ УМРИЈЕТИ КАО ДУХОВНИЦИ

Name

Перо

23.08.2017 06:01

Ви сто се зовете србима у бл сте у снсд а води вас хрват ха ха срби прави у сдс

Name

несо бл

23.08.2017 07:44

И ја се потпуно слазем с вама свима,срби су "зивјели"некад у дубровнику,доле срба нема,ситуација знам каква је јер сам у тб цесто!

Name

Валута

24.08.2017 12:43

Мора да су јаки Срби,кад тек сада цујем да их доле има преко 3000.

Name

Кисели

24.08.2017 12:52

Фино си нам објаснио стање доле у Дубровнику,када су у питању Срби.Видим да и дубровацки Срби нису изузетак од осталих хрватских Срба када је у питању унијацење.Једноставно јефтина роба.

Name

БЛ

25.08.2017 17:38

Стварно који Срби у дубровнику. Нема их ни пар десетина. Е мој Вукановићу, у лажи су кратке ноге.

Name

Србин из Дубровника

22.08.2017 21:02

Ја могу да потврдим, као Србин који је родјен, зиви и ради у Дубровнику, да је ово све истина. Свестеници не обилазе вјернике, отудјили су се од народа, интересује ох само новац и профит, владика се претворио у бискупа и убацио столице у цркву.. стање је јако теско, људи су незадовољни и ријетко иду у цркву, и оцекујемо да патријарх реагује и несто промијени, јер су многи потези владике и његових сарадника лоси и погубни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За НЕСУ Бл

23.08.2017 13:21

НЕ ГОВОРИ ИСТИНУ ЦОВЈЕЦЕ,АКО СИ ЦЕСТО У ТРЕБИЊУ НИСИ У ДУБРОВМИКУ.ЈЕДАМПУТ СЕ НАУЦИМО ДА ПРИЦАМО ОНО СТО ВИДИМО СВОЈИМ ОЦИМА И ЦУЈЕТЕ СВОЈИМ УСУМА.ДУБРИВНИК ЈЕ УДАЉЕН ОД ТРЕБИЊА 32 км и ако сте били у Требиње нисте у Дубровнику.Нас је укопала прича са пијаце и разних небулозана.У РХ СРБА ИМА НАЈВИСЕ У ДУБРОВНИКУ И ПУЛИ.ТО НИСУ НИКАКВИ ПОКРСТАВАНИ СРБИ ВЕЦ СЕ ТАКО ИЗЈАСЊАВЈУ.ЉУДЕ ЈЕ ЗАТЕКАО РАТ У ДУБРОВНИКУ,НИСУ МОГЛИ ИЗИЦИ, ОСТАЛИ СУ У СВОЈИМ СТАНОВИМА И НИКО ИХ НИЈЕ НИ ДИРАО.ПОСЛЕ РАТА ВРАТИЛИ СУ СЕ НА ПОСАО,НЕКИ ОТИСЛИ У ПЕНЗИЈУ.ДА ЛИ ЗНАС ДА У ДУБРОВНИКУ ХРВАТИ СЛАВЕ КРСНЕ СКАВЕ КАО И СРБИ, св.Николу, Аранђелован,Јивањдсн, Дурдевица дан.Дубровацки Хрвати имају исте иконе као и Срби.Само што они славе по јулијанском календару

Name

Дјока

22.08.2017 21:03

Џеси клемпо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црква

22.08.2017 22:51

Око малверзације са имовином владике ГРИГОРИЈА потражите одговор од његовог правника ЈОВАНОВИЦА

Name

Нису чиста посла..

22.08.2017 21:33

Ето, тако то бива када се ноторни атеиста закити епископском панагијом и докопа владичанске части. Ии поготово када опкорачи и раскрили се над имовином коју је народ десетинама па и стотинама година стицао и у своју цркву уграђивао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОЂЕН И КРШТЕН У ДУБРОВНИКУ

22.08.2017 22:04

Нека ми Бог опрости што ово пишем, јер сам и сам недостојан. Међутим, тешко је прешутјети неке истине. Почетком седамдесетих сам рођен у Дубровнику, а крстио ме је легендарни свештеник Раде Вукомановић у цркви Светог Благовјештења у Старом граду. У то вријеме он је био једини православни свештеник до одласка у пензију, а Срби у Дубровнику руку на срце били веома лоши вјерници. То се најбоље могло осјетити приликом поноћних служби за Васкрс када би се са тешком муком нашло четворо људи из Града да понесе литију. Међутим, покојни свештеник Раде Вукомановић као и касније његов насљедник Ранко Гуњић добро су знали сваког православног вјерника у дубровачкој парохији и обилазили су сваки православни дом по договору и у складу са нашим обичајима. Треба имати у виду да је то вријеме у којој су црквену имовину одузели комунисти, једини извор прихода цркви била парохија. А у њој двије трећине Срба у комунистима. Свештеницима није било нимало лако, Кад је почео рат отац Ранко Гуњић трпио је језиве притиске. Бацано му је камење у црквени стан, имао је два сина био је приморан да 1992. године оде из Дубровника. Једно вријеме парохију водио је пензионисани свештеник и заиста истински господин Раде Вукомановић да би потом дошао свештеник Горан Спаић. Он је добро знао такође све своје вјернике, али мора се признати да се тада и клима у граду поправила. Хрвати су добили државу, па је притисак према Србима попустио. Чак је била егзотика рећи да има православаца. Потом долази до поврата црквене имовине од чије ренте се убиру огромни приходи и интерес за парохијане се губи. У граду је остао мали број Срба углавном старих, док млађе генерације се асимилују и полако српски трагови нестају. Наша црква је данас комерцијализована максимално. Најнормалније је видјети туристу који у 22 ноћу у шлапама и шорцу улати у цркву и не знајући чија је. Када сам приупитао једног од наших свептеника чему столице изговор је био због старих и немоћних да би могли да сједну. Међутим и раније кад се у цркви окупљао вћи број старих и немоћних вјерника по угловима је било сасвим довољно сједећих мјеста. Сада је постало нормално да се на велике црквене празнике појаве туристи, припадници римокатоличке, протестантске и ко зна све које вјероисповјести и потпуно се понашају непримјерено православним обичајима. Међутим, оставе неки прилог, а у порти цркве је сувенирница па и ту оставе неку куну и онда је све опроштено. У нашој цркви смо дочекали да дође и бискуп Узинић и одржи заједничку молитву са доста римокатоличких вјерника. Неко ће рећи да је лијепо ширити топле комшијске односе, али мени то дјелује да смо сваким даном ближи унијаћењу. Владика је недавно издао књигу "Преко прага" и за очекивати је да управо у Дубровнику или евентуално Сарајеву буде промоција латиничног издања. Владика је економски препородио парохију, али исто тако тешко је не примјетити да је на Васкршњи понедјељак умјесто да служи у Пребиловцима католичку братију водио по херцеговачким светињама (да ли је то морало баш да се чини тог дана), а ове године умјесто да служи литургију у Светим Пребиловцима, одлучио се да буде на народном скупу на Зупцима који је такође насљеђе чувених сусрета са тромеђе који су другови комунисти наметнули шезедесетих година, а данас Требиње наставило. Због свега тога тешко је отети се утиску да у Дубровнику данас имамо три свештеника (Владан Перишич и Стеван Ковачевић и пензиносани Славко Зорица ) и једног ђакона, а да се никад мање није водило рачуна о вјерницима. Срамота је да СНВ Дубровник нема просторије у оквиру СПЦ него захваљујући доброј вољи града Дубровника и мађарске националне мањине(?) има какве такве услове за рад. У заблуди су они који мисле да у Дубровнику Срба нема.Има их, као и доста оних који су се одсеилили или живе на двије адресе или чак двије неки и три државе и умјесто да покуша да број православних Срба на неки начин проба да увећа, а могла би јер има сада значајне потенцијале Епархија искључиво Дубровник користи ради добре касе. Колико ми је познато у срцу Старог Града СПЦ има 12 пословних простора које рентира, а незванично сам сазнао да је намјања рента око 3000 евра мјесечно. Па, ко жели нека рачуна. И онда се не може наћи 15 квадрата за СНВ. Тужно и жалосно... међутим, иако је аутор текста погодио суштину и овога пута ћемо се освједочити да пара врти тамо гдје бургија не може,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранимир

23.08.2017 05:45

Као старији Дубровцанин који зиви у Лападу могу потведити да је све ово истина и да је јако тузно

Name

За све православне- питање:

23.08.2017 17:43

Гдје завршавају новци од тих закупнина? Нема јавних кухиња, вртића, неког Фонда који би помагао старе и изнемогле вјернике! Код католика тога има. Проблем је сто Стожер Цркве то толерира. Ништа чудно!

Name

Платани

22.08.2017 23:03

Сета се епископ у недјељу под платанима,лезерно обуцен,фрајер је нема ста.Окренусе се и муски а камоли зене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн

23.08.2017 01:42

Сваки град има своје Србе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

23.08.2017 02:53

Референдум да се овај смијени ? Да се дубровачка црква одцијепи од Србске?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјерници Требињске суме

23.08.2017 05:46

Петиција па у Београд.

Name

борац

23.08.2017 04:48

Мантијас мафијас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

покатоличени и исламизовани

23.08.2017 05:05

Свештеници су ти који су у прошлости својим понашањем и допринијели да дође до преласка из Православља у друге вјере.Данас је само осликан примјер оног времена јер ако ви од 70 година требате свештенику од 30 рећи оче а он вас као човека уопште не поштује то ствара онда отуђење и од вјере.Што човек више ствара жељу за уважавањем свештеник ствара вишу жељу за доминацијом над масом и крајњи резултат увек буде празна црква и одлазак у њу кад се баш мора за славу да однесеш жито и колач.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

23.08.2017 06:12

КО ОВОМ ЛИКУ ИДЕ ДА СЕ МОЛИ БОГУ ТАЈ ЈЕ ДОБРО УДАРЕН. БОЉЕ СЕ ПОМОЛИТЕ КОД КУЋЕ БИЋЕ ВАМ ЛАКШЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали човјек

23.08.2017 06:22

Попови су, већином, лопови. Један поп из неког села код Српца, поред куповине станова дјеци, купио још један стан на мору. Да имају...о Боже драги....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wсд

23.08.2017 07:18

СВИ НОРМАЛНИ СРБИ СУ ЗА ПРОГОН ГРИГОРИЈА.НЕ ТРЕБА ОН ОВОМ НАРОДУ.СА ЊИМ ЈЕ ДОСЛО СВО ЗЛО У ОВАЈ КАМЕН.КАДА БУДЕ ТРАГЕДИЈА НЕМОЈТЕ СЕ ПИТАТИ ДИЉЕМ свијет СТА би.УПОРНО УПОЗОРАВАМО СВЕ.

Name

Аааа

23.08.2017 18:07

Хм, значи ти и Вукан сте 'нормални Срби'!? Еее кукавно српство угашено...

Name

А

23.08.2017 07:44

Да није Вукановића Херцеговина или би изгорела или би се угасила, питање је сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ааааа

23.08.2017 08:15

Да. А ко зна шта би и са Сарај'вом било...

Name

Хмм

23.08.2017 08:26

Исто је и у Градисци попови купују станове

Name

За А

23.08.2017 10:39

ВИ ИМАТЕ АВЕРЗИЈУ ПРЕМА ВУКАНОВИЦУ СТО ЦОВЕК НЕ ПРИЦА ПРИЦЕ СА ПИЈАЦЕ ВЕЦ ИМА ОРГИНАЛ ДОКУМЕНТАЦИЈУ.ЦОВЈЕК НЕМА НИКАКВЕ ВЕЗЕ СА ПОЗАРИМА.БИЛО БИ НЕ КОРЕКТНО ГОВОРИТИ КО ПАЛИ А ТО ЗНА ПУ ТРЕБИЊЕ И ХНК МОСТАР АЛИ НЕЦЕ ДА ОВЈЕЛОДАНЕ ИМЕНА ЉУДИ.ХЕРЦЕГОВИНА БИ ГОРИЛА ИСТИ ДА ЈЕ ТУ ВУКАНОВИЦ ИЛИ НЕ.ПИТАЈТЕ БИВСЕГ ПИЛОТА ХЕЛИКОПТЕРА ТРИПУ ЦУКУКА,ПЕНЗИОНИСАНОГ ПУКОВНИКА ОС БИХ,ВЛ.НЕКОЛИКО,,СЕКЕНХЕНДОВА,,КАФАНЕ И ЈОС КАО ПЕНЗИОНИДАНИ ОФИЦИР ОС БИХ КАО ЦЛАН ДНС ИМЕНУЈЕ СЕ ЗА НАЦЕЛНИКА ЦИВИЛНЕ ЗАСТИТЕ У ТРЕБИЊУ.СМЈЕНА ПОЛИТИЦКА ВАТРОГАДАЦА ТРАЗИТЕ ТУ УЗРОКЕ.КОЈА ЈЕ ОН СИРОТИЊА И ФУКАРА, АКО ЗНА УПРАВЉАТИ ЛЕТИЛИЦОМ НЕЗНА ДРУГЕ СТВАРИ, АЛИ КО ИМА ДАЈ МУ КО НЕМА ОДУЗМИ МУ.ТАКО ЈЕ ТО ПОСТОВАНИ ПРИЈАТЕЉУ.

Name

Аааа

23.08.2017 17:50

Па добро миша му ставораша, дај мало повежи. Схватам ја да имаш вољу да ми упутиш неку поруку али много си брате деконцентрисан , не разумијем. Јес' видио како ја: једна реченица а пуна садржаја.

Name

Прле

23.08.2017 08:08

Продаце то вас Владика и паре на свој рацун,ста њега брига сто су за то све новац скупљали васи прадедови,истерајте га у његов Варес па нек тамо продаје ако има ста

ОДГОВОРИТЕ
Name

За А

23.08.2017 10:42

НИКАКВЕ ВЕЗЕ НЕМА ВУЈАНОВИЦ СА ПОЗАРИМА ПА ВИДИТЕ ЛИ ДА ГОРИ ДАЛМАЦИЈА ЦИТАВА,ЦРНА ГОРА, И ХЕРЦЕГОВИНА У ОБА ЕНТИТЕТА.

Name

србин

23.08.2017 10:48

ЗБОГ ГРИГОРИЈА,ДОДИКА И КУСТЕ ЕМИРА-ја не идем у цркву,У ПАМЕТ СЕ СРБИ,,,,,,,,,,где су били92

ОДГОВОРИТЕ
Name

Енео

23.08.2017 13:39

Има ли неко да реагује у СПЦ и стане у крај Григорију и осталим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комшо

23.08.2017 14:19

Ако га и смијене он оде са Кустом и Моником да снима филмове.

Name

Радомир

23.08.2017 16:13

У потпуности подрзавам владику који је схватио да се треба позабавити црквеном економијом. Немозе се цекати на дарезљивост вјерника, Мора се мислити на будуцност СПЦ-а. А Ове бундзије нек се стиде кад ударају на институцију СПЦ-. То је удар на само српство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За РАДОМИРА

23.08.2017 17:56

Ако вам је криминал на олтару и затвореним базенима у Дубровнику гдје се бискуп репреира нестало и Срба и српства цркава, манастира и хотела.Лопове бранислав лопова.

Name

Бансхее.

23.08.2017 18:04

Нормално је Да Црква економисе својим добрима и ствара профит! Али је и нормално да се помазе сиромашно стадо, вјернике од истог тог зарађенога новца. Нигдје се не види хуманитарни рад! Вјерници просе у Каритасу. Па и у Средњем вијеку Црква је имала каква таква свратишта, болнице за сиромашне, болесне! Нема тога у СПЦ, ни данас.

Name

ре Радомир

24.08.2017 13:00

И ја мислим да се настоји погресно приказати дјеловање Владике Григорија када је у питању бизнис с којим се црква мора бавити.Оно сто се мени не свида код њега је претјерана снисходљивост према достојанственицима из друге двије БиХ религије.

Name

Доктор Дабић

23.08.2017 18:19

Вукане свака част за твоја истраживања о лоповлуцима главног Баје и владике и осталих лопова. Имам једно питање за тебе: Да ли смијеш да пишеш о највећем злу и његовом криминалу на овим просторима Бскиру Изметбеговићу? Кад о њему почнеш да пишеш онда ће твоји текстови да имају јачину и људи ће те почети озбиљније схватати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Бансххе

23.08.2017 21:13

ЦАРИТАС је УВЈЕК помагао сиромашне вернике,немоћне и болесне.СПЦ никада само узима

Name

С

23.08.2017 19:29

Тај цовјек је све али не и свестено лице. Да ли це му ико стати у крај, или це и даље пљацкати и отимати, богохулник. Људи из Дубровника би га требали истјерат,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ааа

24.08.2017 05:30

ДУБРОВАЦКИ СРБИ СЕ ОБРАЦАЈУ ПАТРИЈАХУ, ЈЕР ХРВТИ НЕ ПРОГОНЕ СРБЕ ИЗ ДУБРОВНИКА ВРЦ БОЗИЈИ ПАСТИР ГРИГОРИЈЕ.ДОЛЕ У КАТАСРУ СПЦ ИМА ВРЛИКУ ИМОВИНУ ПОСЕБНО У ЗЕМЉИСТУ ТО БИ СВЕ СВЕСТЕНО ЛИЦЕ ПАСТИР ЈАВНЕ КУЦЕ ПРОДАО НОВАВЦ У ДЗЕП И ВОДИО КАМПСЊУ ВУКУ ЈЕРЕМИВУ-ПОЗДЕРЦУ.

Name

Цупара

23.08.2017 22:48

Цјеним владику Григорија јер је направио велики помак у својој епархији. Задрзавам сумњу у објективност догадјаја најпре сто је владика велики патриота и добар цовјек, Дакле невероватна је мрзња и дрскост којом се минира тако успјрсан цовјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ааа

24.08.2017 11:41

АКОЈА МУ ЈЕ ЗАСЛУГА, СТО ЗАВАЂА НАРОД ЗАЈЕДНО СА ДОДИКОМ.

Name

Цупара

24.08.2017 14:23

води га кући.БИО БИ НЕСРЕТАН ЦОВЈРК ДА ИМАС ТАКВОКГ У ПОРОДИЦИ.АКО НЕКО ИСТИНУ ГОВОРИ ВИ МИСЛИТЕ МРЗЊА.ЗАСТО МРЗЊА.ВИ БИ МЕНЕ НАТЈЕРАЛИ ДА ЗАБЕЗЕМ ОЦИ ДА НЕ ГЛЕДАМ ДИЛ ЛОПОВА ГРИГОРИЈА.КАКО ЈЕ ЗИВЈЕО ОВАЈ ГРАД ДОК СЕКТА НИЈЕ ДОСЛА.ЈА НИСАМ ИЗ ТРЕБИЊА И НЕМАМ РАЗЛОГА ДА БИЛО КОГА МРЗИМ ЈЕР МИ НИКО НИСТА НИЈЕ ЛОСЕ НАПРАВИО,А И ЈА НИСАМ НИ ОД КОГА НИСТА ТРАЗИО.ОБЈЕКТИВНО БЕЗ ОПТЕРЕЦЕЊА ГЛЕДАМ СТВАРИ.ПРЕПОРОДИО ГРАД , УНИСТИО ГФЈЕ СУ ПАРЕ СВЕТИ ВУКАДИН ПОКРО ЛОПОВ КАРДИНАЛ ИЗ БАРЕСА.

Name

Панта

24.08.2017 10:28

Под хитно сазвати Сабор и смијенити га

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кројачица

24.08.2017 12:01

Овог је Миле школовао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бг 101

24.08.2017 21:20

Сто Синод не испита ста се доле догадја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За БГ 101

24.08.2017 21:51

Патријах неће јер им је једна централа каја их је поставила а УСА то само мозе улица.Вјерујте.

Name

...М.

24.08.2017 21:38

"Као што у рђавом селу није добро важити као богат, јер се пре или после нађе неко ко таквог човека опљачка или убије - тако у извесним срединама није добро уживати глас много паметна или даровита човека, јер ће се увек наћи људи који ће све учинити да тога човека оборе или бар да му живот што је више могуће загорчају, тако да му његова памет и његов дар на нос ударе." Иво Андрић

ОДГОВОРИТЕ
Name

...М.

25.08.2017 00:59

"Као што у рђавом селу није добро важити као богат, јер се пре или после нађе неко ко таквог човека опљачка или убије - тако у извесним срединама није добро уживати глас много паметна или даровита човека, јер ће се увек наћи људи који ће све учинити да тога човека оборе или бар да му живот што је више могуће загорчају, тако да му његова памет и његов дар на нос ударе." Иво Андрић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новљанин

25.08.2017 11:20

Амин.

Name

ааа

25.08.2017 13:29

Поштовани ...М. све је то тачно, али "нека и лоповлук скочи на нос лоповима".

Name

милос

25.08.2017 09:51

ЦРВЕНИ ВЛАДИКА,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац рс

25.08.2017 10:36

БЛИЗАК ПРИЈАТЕЉ СА ДОĎИКОМ НЕМОЗЕ БИТИ АКО НИЈЕ КРИМИНАЛАЦ ТАКО И ВЛАДИКА А БОЈИМ СЕ И ЗА ИРИНЕЈА ЈЕР И ОН СУРУЈЕ СА НЕСРЕЦОМ ЗВАНИ ДОДИК.

ОДГОВОРИТЕ