Dubrovački Srbi protiv Grigorija

Nakon više porodica u Trebinju, vladike Grigorije izbacio je na ulicu i Vijeće srpske nacionalne manjine grada Dubrovnika, što je izazvalo gnjev i buru nezadovoljstva oko 3 500 dubrovačkih Srba, koji peticijom traže od patrijarha Irineja da ih izuzme od jurisdikcije nedostojnog vladike.

Republika Srpska 22.08.2017 | 21:39
Dubrovački Srbi protiv Grigorija
Pod izgovorom navodnog proširenja galerije ikona, Grigorije je naredio da jedini legitimni predstavnici Srba iz Dubrovnika, vijećnici SNV, napuste malu kancelariju od svega 15 m2, za koju su crkvi i hercegovačkoj eparhiji godinama uredno plaćali mjesečni zakup u iznosu od 2 000 kuna. Kancelarija je ključna za rad i funkcionisanje jedinog nacionalnog udruženja Srba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koje se stara o položaju Srba na krajnjem jugu Hrvatske.

Nažalost, i na veliko razočarenje dubrovačkih Srba, vladika Grigorije je odlučio da istjera na ulicu srpske vijećnike i ugrozi rad Vijeća, a navodno proširenje galerije ikona je samo izgovor kojim je vladika pokušao opravdati nerazuman potez. Dubrovački Srbi u pismu upućenom patrijarhu Irineju i Sinodu SPC smatraju da vladika namjerava da crkveni prostor dodatno komerzijalizuje otvaranjem restorana.

Srpska pravoslavna crkva ima veoma vrijednu imovinu u najstrožijem jezgru drevnog Dubrovnika zahvaljujući srpskim trgovcima i dobrotvorima, porodicama Bubalo, Nikolajević, Bošković i drugim, koje su u prošlosti svoju imovinu poklanjale našoj Crkvi sa ciljem da ona pomaže Srbe, rad nacionalnih udruženja i organizacija. Desetine stanova i poslovnih prostora na najatraktivnijim lokacijama oko Straduna hercegovačka Eparhija iznajmljuje po basnoslovnim cijenama dubrovačkim ugostiteljima i trgovcima, od čega se ostvaruje milionski godišnji prihod.

Postavlja se logično pitanje zašto Eparhija nije mogla ostaviti samo jednu malu prostoriju od svega 15 kvadrata za rad ključne srpske nacionalne organizacije, koja je Eparhiji uredno plaćala zakup i sve obaveze? Zar je važnije proširiti neku umjetničku postavku ili otvoriti restoran, a sa druge strane ugroziti rad srpskih vijećnika koji krajnje savjesno, pošteno i odgovorno rade težak posao, i koji su u najtežim ratnim vremenima preživjeli golgotu jer su bili na čelu Crkvenog odbora i nacionalnih udruženja?

Zar nije eparhija trebala bez naknade ustupiti prostorije i dio novaca od zakupa Vijeću kako bi se pomogao njegov rad, povratak ljudi i imovine, očuvanje tradicije i identiteta, i tako zajedničkim radom spriječio proces pokatoličavanja i nestajanja Srba u Dubrovniku? Zar nije logično da vladika okuplja malobrojne Srbe, razgovora sa njima o brojnim problemima i pokuša da im pomogne u teškim vremenima, umjesto što ih tjera, ignoriše, ponižava, i vrijeđa?

Nisu naši preci u prošlosti zavještali svoje bogatstvo i imovinu našoj Crkvi da bi neki nedostojni vladika uzimao milione i živio luksuzno, već da bi Crkva imala snagu da se brine i pomaže svoje vjernike i braću u teškim vremenima. Srbi u Hrvatskoj trenutno su najugroženija i najobespravljenija zajednica u Evropi, i bilo bi prirodno da naša Crkva i episkopi imaju ključnu ulogu u očuvanju nacionalnog identiteta, okupljaju i pomažu svoj narod i vjernike umjesto što ih tjeraju i izbacuju na ulicu za šaku srebrenjaka.

Za razliku od vladike Grigorija i sveštenika, neki Mađari i čelnici grada Dubrovnika pokazali su više razumjevanja i pomogli da SNV iznajmi druge prostorije u Lapadu. Ipak vladikina odluka da bez razgovora po hitnom postupku istjera na ulicu srpske vijećnike izazvala je burne reakcije i erupciju nezadovoljsta najuglednijih srpskih intelektualaca u Dubrovniku.

Bivši predsjednik Crkvene opštine SPC u Dubrovniku dr Vladislav Turnić, koji je takođe svoju imovinu ranije poklonio Crkvi, podnio je Tužbu patrijarhu Irineju i Sinodu SPC protiv vladike Grigorija zbog štetočinskog ponašanja, a srpski vijećnici obratili su se patrijarhu sa molbom da izuzme dubrovačku Parohiju iz sastava hercegovačke eparhije i direktno je potčini patrijarhu i Sinodu kako im Grigorije ne bi bio vladika..

O tužbi, zahtjevima i pismima dubrovačkih Srba upućenih patrijarhu i Sinodu detaljnije ću pisati narednih dana kako bi čitaoci spoznali koliko je štetno i pogubno ponašanje vladike Grigorija, i zašto je neophodno da se on što prije izmjesti i udalji od Dubrovnika, Trebinja i Zahumsko-hercegovačke i primorske eparhije.



Nebojša Vukanović
 

Komentari / 87

Ostavite komentar
Name

napred srpska

22.08.2017 19:58

Ima li iko da stane ukraj ovoj nesreci od vladike?

ODGOVORITE
Name

Vjernici

22.08.2017 21:22

Ima Sinod i patrijarh

Name

MUNGOS

23.08.2017 03:22

ŠIŠARIKA OD VAREŠA JE TO... KAD GORI PUCA I POŽAR DALEKO PRENOSI.

Name

Црни папа

23.08.2017 05:07

Има, то су Патријарх и Свети Синод Српске Православне Цркве. И, они (по опису посла) морају већ одавно да знају шта овај бискупчић ради. И нису ништа предузели по том питању. На жалост, опет важи да риба смрди од главе а не чисти се ни од репа. Добро је да се дубровачки Срби буне, и добро је да нам Вукановић о томе пише... дај Боже да уроди плодом.

Name

Irinej B

23.08.2017 16:08

Irinej Bulovic bi mogao ako hoce,

Name

Zozon

23.08.2017 16:28

Mozete vi kmecati koliko hocete ali nepobitna je istina da je Grigorije podigao eparhiju na noge . Kad bilo ko od vas bar deseti dio doprinese razvoju Trebinja i okoline kao Grigorije onda cete imati sva prava da ga kritikujete

Name

TB.

25.08.2017 12:44

Za sebe mislim da sam naj veći SDS-ovac u RS.Prpšao sam rat ,ranjavan ništa nisam tražio niti šta dobi od SDS-a.SNSD smatram nebitnom i lopovskom sektom koja djeli Srpski narod.Mislim da su odradili prljavi posao Amerike i zapada kako su oni zamislili.Što se tiče Vladike Grigorija mislim da je sramota komentarisati u negativnom iz razloga što vas 90% ne poznajete Vladiku i stanje u Hercegovini.Mislim da je dobro NE mješati se u politiku jer su političari naj gora vrsta ljudi,oni lažu,obećavaju a ne ispune obećanja,krdu,bave se nemoralom i td.Vladika je dobar čovjek i ako se vlast promjeni a nadam se da hoće biće druga priča.

Name

Aaaaa

22.08.2017 20:14

Kad sam pročitao ime autora teksta, odma' mi se sve prosvijetlilo.

ODGOVORITE
Name

Bbbbbb

22.08.2017 20:31

Tebi prijatelju tamu sa oci skinuti cini mi se niko nemoze!!!!

Name

Boki

25.08.2017 17:36

Prepošteni Vukanović. Evo sve mu vjerujem. Aha.

Name

Mrcevci

22.08.2017 20:17

TP JE OBICNI MAFIJAS KOJI VLADIKA PA KOD NAS SU POPOVI CAST IZUZECIMA POSTALI VECI LOPOVI OD MILE.

ODGOVORITE
Name

dejanpd

23.08.2017 07:05

Slazem se, svi izbjegavaju istinu, zbog Crkve, u strahu od necega, umjesto da se dignu i otjeraju tog zlotvora, jer je grijeh i za Crkvu imati takvog lopova i prevaranta za paroha, a pogotovu da mu se da tolika teritorija, pa taj bi i porodicu dao za pare, on da se pita ateisti Milorad i ekipa bi bili sveci za zivota. Zbog takvih kao on, ja nemam volju ni otici u Crkvu. Pretvorili su je po receptu RS u mafijasko udruzenje

Name

Mrcevci

23.08.2017 09:27

ZASTO BI MENE BILO SRAMOTA AKO SU ONI LOPOVI SVAKO TREBA DA SE STIDI ZA SEBE OGULISE OVAJ NAROD PREPRODAJU IKONE KOJE NAROD KUPI I SVAKO MALO SKUPLJAJU ZA OBNOVE CRKVI I KUPUJU AUTOMOBILE PO 100.000 KM KAO NAJVECI KRIMINALCI A NAROD OBIJEDIO POSLIJE RATA A POPOVI SVE BOGATIJI.SRAMOTA.

Name

Falkone

23.08.2017 16:47

Sramote nasu crkvu ovakvim ponasanjem.

Name

Panta

24.08.2017 10:29

Strasno je sta radi 10 godina i svi cute i stavljaju glavu u pijesak

Name

Neda

22.08.2017 20:17

Slažem se sa time da ga se makne iz Dubrovnika i ja sam se nekoliko puta razočarala u njega vise pažnje polaze katoličkim popovima nego nama Srbima i govori o ujedinjenju crkvi.

ODGOVORITE
Name

AAAA

22.08.2017 21:17

Poštovani vidim da vam se pisac teksta ne dopada.Ja vam kao covjek,akademski obrazovan,umereno religiozna, održavan ono što sam nasledio od roditelja.Nisam covjek u političkim vodama.Prosto provodim lađu obali.U TREBINJU živim od 2002.god.SLAVA HRAMA I GRADA JE PREOBREZENJE 19.08.U večernjim časovima gradom je išla linija i traja la je po nekoliko sati.Od izlaska iz porte crkve do povratka u portu ima oko 1 km.Do ove godine voda liturgije vladika GRIGORIJE bi sa celom liturgije obišao navedeni put,a još oni uzimamo zadnji nisu još pošli iz porte.Ove godine u subotu ova liturgija je završena za 20 minuta.RAZLIG OVAKO BIJEDNOG JE BOJKOT NARODA RADI PONASANJA VLADIKE, NA DAN KRSNE SLAVE GRADA ODRŽAVA se preko puta crkve kongres Snsd i potvrđuje se funkcija Luke Petrovića.Sve prodaje u Dubrovniku i Mostaru.Ruzno je bogohuliti.GRIGORIJA LUTA IZMEDU CRKVE I POLITIKE I DIJELI NAROD.Ni jednog momenta mu nebi zamerio da se RASCINI i ide u politiku možda bi mnogo, mnogo USPJEO.TACNO SRBE JE IZBACIO IZ CRKVENIH PROSTORIJA NA STRADUNU U DUBROVBIKU DA BI JE IZDAO TAJKUNIMA U ZAKUP.ON ZIVI U EPERHIJSKOM DOMU U GRADU TO JE IMPIZANTNA REZIDENCIJA A U PRIZEMLJU SE NALAZI NARODNA KUHINJA GDJE OD 09-10.30 SIROTINJA CEKA DA MU NASPU LITAR TOPLE VODE OBOJENE AKEVOM PAPRIKOM.OD JANUARA 2017.DO DANAS NISAM GA DVA PUTA VIDJEO U DUHOVNOJ ODJECI.IMA SVOG STILISTU.NEMAM NISTA PROTIV NRZNAM KAKVI ZAKONI VLADAJU.DEJAN BODIROGA POSLEDNJI 6-7GODINA ODMOR JE PROVODIO U TREBINJU I IMAO KAMP KOSARKE KOJI JE TRSJAO OKO DVA NJESECA I DOLAZILA SU DJRCA IZ SVIH ZEMALJA SA PLANETE.OVE GODINE BODIROGA JE ZATVORIO KAMP ZBOG SUKOVA SA VLADIKOM.VLADIKA TO PRAVDA PTLRAVLJENJEM JEDNE STAMVENE ZGRADE UDALJENE OD TERENA ZA OKO 150 m KOJA NIKAO NE SMETA KAMPU.OVO VAM JE ISTINA IBDRUGE NEMA.ZNAM DA MNOGE PORODICE TRAZE OD PATRIJAHA DA SE UMJESA U OVAJ PROBLEM I SKLONI GRIGORIJA IZ HERCEGOVINE.Nemote OSUDIVATI KO JE PISAO,OTIDITE DO DUBROVNIKA RECE VAM MNOGI LJUDI,DODITE U TREBINJE PA VIDITE.AKO VI STE ZALJUBLJENIK VLADIKE I SNSD TO JE VASE PRAVO , ALI NEMOJTE OSUDIVATI.DA JE TO VLADIKA PO BOZIJEM NEBI DOZVOLIO KRIMINALCIMA STANKOVICIMA DA PODIZU SPIMENIK POCIVSEM PATRIJAHU PAVLU U TREBINJU VEC SU TO TREBALI URADITI U LAKTASIMA.GRIGORIJE JE ZLO PISTAO U POLEDNJIH 6-7GODINA KAKO JE SPOJIO PILITICKU I DUHOVNU VLAST.ZLO CE NAPRAVITI GRIGORIJE AKO IRINEJ GA NE SMIJENI, A NECE JER IH JE POSTAVILA ISTA FIRMA

Name

Trebinjac

22.08.2017 21:28

Sve je istina za vladiku ali su ljudi uplaseni pa cute

Name

@AAAA

23.08.2017 05:21

Велики поздрав за Требиње, Дубровник, цијелу Херцеговину, Дубровачку Републику и Далмацију - све старе србске земље! Свака част за коментар, а навише за посљедњу реченицу: "ZLO CE NAPRAVITI GRIGORIJE AKO GA IRINEJ NE SMIJENI, A NECE JER IH JE POSTAVILA ISTA FIRMA". И то је суштина нашег зла, та злокобна "FIRMA" која нам већ више од 2000 година (од времена Римске Репиблике) прави проблеме, организује ратове, расељавања, стратишта, отима свако насљеђе...

Name

Re Trebinjac

23.08.2017 13:43

A zasto cute sta cekaju.

Name

Re "AAAA" RASPUCHIN

24.08.2017 06:10

Поштовани "АААА" , Припадам старој СРБској породици која је вјековима живјела на простору "Војне Крајине". Сада живим у Р.С. , у Бања Луци (из које Вас вријеђа некакав "neso" или Нешо?). Иако сам бранио Р. Српску , као борац ВРС , данас нисам у истој нити грађанин "другог реда" а камо ли равноправан. Знам да сте много пропатили али сте сада у бољем положају него ми који смо спас потражили у Бања Луци. Слабо смо се спасили а подржава нас један мали број добрих људи исто као вас у Дубровнику. Желим Вам свако добро.

Name

Hahahaha

22.08.2017 20:25

Lopov obicni, prevarant duhovni...hahahah ..sve se zna i ne moze se sakriti..mars

ODGOVORITE
Name

Za AAAA

23.08.2017 07:42

Hvala Vam sto ste shvatili krovniu firmu ovih,,BOZIJI,, ljudi.Mi se drznemo kad se zlo desi,kao nismo znali.Ja neznam gdje Vi živite i nemate priliku da vidite situaciju ovde kao i ja kod vas.VUKANOCIC DA LI SE NEKOME DOPADAO ILI ND RASPOLZE ORGINALNOM DOKUMENTACIJOM I TA,,LAZNA,,FIRMA DEZORJENTISE NAROD DA GA IGNORISU.GRIGORIJE NEKA SE POJAVI MRDU PREBILOVACKIM SRBIMA u BG.NESMIJE

Name

Sarajka

23.08.2017 13:57

Slagao je Prebilovcan pa ne smije.

Name

aaa

24.08.2017 14:40

Šta je obćao prebilovčanima zajedno sa Lukom Petrovićem i da li su odradili?

Name

neso bl

22.08.2017 20:30

Vukane,olosu,kakvi srbi u dubrovniku?

ODGOVORITE
Name

xy

22.08.2017 20:44

trebao bi znati da Srbi zive, i da su zivjeli mnogo dalje od Banjaluke i to mnogo veci Srbi od vas iz Banjaluke.

Name

?

22.08.2017 20:46

Kakvi god da su Srbi su i nema nas bas puno pogotovo ne u Dubrovniku :(

Name

Kuki

22.08.2017 20:49

Nešo, ne seri

Name

Re neso Bl

22.08.2017 20:50

Ti Neso dalje od BL i Bg nisi putovao,Najvise Srba ima Pula pa Dubrovnik.

Name

Na vrh Srdja vila klice

22.08.2017 21:09

Ovo su pravoslavni, ostali su katolicki.

Name

Za Nesu BL

22.08.2017 21:24

To bi bilo isto kada bi ja tebe pitao kakvi Srbi na Manijaci.U Dubrovniku ima oko 3000 Srba starosne dobi od 40-80 godina poštovani prijatelju.

Name

Za AAAA

22.08.2017 21:27

Sto to tvoj vladika se ne pita što mladi ljudi odoše iz Trebinja?Odoše zato što je spojio crkvu i politiku,netreba niko ko zna nesto goni te ga da mu se nebi suprotstavio u kriminalu.AKO JE VJERNIK NEKA MU BOG SUDI ALI NECE MOCI UMRIJETI KAO DUHOVNICI

Name

Pero

23.08.2017 06:01

Vi sto se zovete srbima u bl ste u snsd a vodi vas hrvat ha ha srbi pravi u sds

Name

neso bl

23.08.2017 07:44

I ja se potpuno slazem s vama svima,srbi su "zivjeli"nekad u dubrovniku,dole srba nema,situacija znam kakva je jer sam u tb cesto!

Name

Valuta

24.08.2017 12:43

Mora da su jaki Srbi,kad tek sada cujem da ih dole ima preko 3000.

Name

Kiseli

24.08.2017 12:52

Fino si nam objasnio stanje dole u Dubrovniku,kada su u pitanju Srbi.Vidim da i dubrovacki Srbi nisu izuzetak od ostalih hrvatskih Srba kada je u pitanju unijacenje.Jednostavno jeftina roba.

Name

BL

25.08.2017 17:38

Stvarno koji Srbi u dubrovniku. Nema ih ni par desetina. E moj Vukanoviću, u laži su kratke noge.

Name

Srbin iz Dubrovnika

22.08.2017 21:02

Ja mogu da potvrdim, kao Srbin koji je rodjen, zivi i radi u Dubrovniku, da je ovo sve istina. Svestenici ne obilaze vjernike, otudjili su se od naroda, interesuje oh samo novac i profit, vladika se pretvorio u biskupa i ubacio stolice u crkvu.. stanje je jako tesko, ljudi su nezadovoljni i rijetko idu u crkvu, i ocekujemo da patrijarh reaguje i nesto promijeni, jer su mnogi potezi vladike i njegovih saradnika losi i pogubni.

ODGOVORITE
Name

Za NESU Bl

23.08.2017 13:21

NE GOVORI ISTINU COVJECE,AKO SI CESTO U TREBINJU NISI U DUBROVMIKU.JEDAMPUT SE NAUCIMO DA PRICAMO ONO STO VIDIMO SVOJIM OCIMA I CUJETE SVOJIM USUMA.DUBRIVNIK JE UDALJEN OD TREBINJA 32 km i ako ste bili u Trebinje niste u Dubrovniku.Nas je ukopala priča sa pijace i raznih nebulozana.U RH SRBA IMA NAJVISE U DUBROVNIKU I PULI.TO NISU NIKAKVI POKRSTAVANI SRBI VEC SE TAKO IZJASNJAVJU.LJUDE JE ZATEKAO RAT U DUBROVNIKU,NISU MOGLI IZICI, OSTALI SU U SVOJIM STANOVIMA I NIKO IH NIJE NI DIRAO.POSLE RATA VRATILI SU SE NA POSAO,NEKI OTISLI U PENZIJU.DA LI ZNAS DA U DUBROVNIKU HRVATI SLAVE KRSNE SKAVE KAO I SRBI, sv.Nikolu, Aranđelovan,Jivanjdsn, Durdevica dan.Dubrovacki Hrvati imaju iste ikone kao i Srbi.Samo što oni slave po julijanskom kalendaru

Name

Djoka

22.08.2017 21:03

Džesi klempo.

ODGOVORITE
Name

Crkva

22.08.2017 22:51

Oko malverzacije sa imovinom vladike GRIGORIJA potražite odgovor od njegovog pravnika JOVANOVICA

Name

Nisu čista posla..

22.08.2017 21:33

Eto, tako to biva kada se notorni ateista zakiti episkopskom panagijom i dokopa vladičanske časti. Ii pogotovo kada opkorači i raskrili se nad imovinom koju je narod desetinama pa i stotinama godina sticao i u svoju crkvu ugrađivao.

ODGOVORITE
Name

РОЂЕН И КРШТЕН У ДУБРОВНИКУ

22.08.2017 22:04

Нека ми Бог опрости што ово пишем, јер сам и сам недостојан. Међутим, тешко је прешутјети неке истине. Почетком седамдесетих сам рођен у Дубровнику, а крстио ме је легендарни свештеник Раде Вукомановић у цркви Светог Благовјештења у Старом граду. У то вријеме он је био једини православни свештеник до одласка у пензију, а Срби у Дубровнику руку на срце били веома лоши вјерници. То се најбоље могло осјетити приликом поноћних служби за Васкрс када би се са тешком муком нашло четворо људи из Града да понесе литију. Међутим, покојни свештеник Раде Вукомановић као и касније његов насљедник Ранко Гуњић добро су знали сваког православног вјерника у дубровачкој парохији и обилазили су сваки православни дом по договору и у складу са нашим обичајима. Треба имати у виду да је то вријеме у којој су црквену имовину одузели комунисти, једини извор прихода цркви била парохија. А у њој двије трећине Срба у комунистима. Свештеницима није било нимало лако, Кад је почео рат отац Ранко Гуњић трпио је језиве притиске. Бацано му је камење у црквени стан, имао је два сина био је приморан да 1992. године оде из Дубровника. Једно вријеме парохију водио је пензионисани свештеник и заиста истински господин Раде Вукомановић да би потом дошао свештеник Горан Спаић. Он је добро знао такође све своје вјернике, али мора се признати да се тада и клима у граду поправила. Хрвати су добили државу, па је притисак према Србима попустио. Чак је била егзотика рећи да има православаца. Потом долази до поврата црквене имовине од чије ренте се убиру огромни приходи и интерес за парохијане се губи. У граду је остао мали број Срба углавном старих, док млађе генерације се асимилују и полако српски трагови нестају. Наша црква је данас комерцијализована максимално. Најнормалније је видјети туристу који у 22 ноћу у шлапама и шорцу улати у цркву и не знајући чија је. Када сам приупитао једног од наших свептеника чему столице изговор је био због старих и немоћних да би могли да сједну. Међутим и раније кад се у цркви окупљао вћи број старих и немоћних вјерника по угловима је било сасвим довољно сједећих мјеста. Сада је постало нормално да се на велике црквене празнике појаве туристи, припадници римокатоличке, протестантске и ко зна све које вјероисповјести и потпуно се понашају непримјерено православним обичајима. Међутим, оставе неки прилог, а у порти цркве је сувенирница па и ту оставе неку куну и онда је све опроштено. У нашој цркви смо дочекали да дође и бискуп Узинић и одржи заједничку молитву са доста римокатоличких вјерника. Неко ће рећи да је лијепо ширити топле комшијске односе, али мени то дјелује да смо сваким даном ближи унијаћењу. Владика је недавно издао књигу "Преко прага" и за очекивати је да управо у Дубровнику или евентуално Сарајеву буде промоција латиничног издања. Владика је економски препородио парохију, али исто тако тешко је не примјетити да је на Васкршњи понедјељак умјесто да служи у Пребиловцима католичку братију водио по херцеговачким светињама (да ли је то морало баш да се чини тог дана), а ове године умјесто да служи литургију у Светим Пребиловцима, одлучио се да буде на народном скупу на Зупцима који је такође насљеђе чувених сусрета са тромеђе који су другови комунисти наметнули шезедесетих година, а данас Требиње наставило. Због свега тога тешко је отети се утиску да у Дубровнику данас имамо три свештеника (Владан Перишич и Стеван Ковачевић и пензиносани Славко Зорица ) и једног ђакона, а да се никад мање није водило рачуна о вјерницима. Срамота је да СНВ Дубровник нема просторије у оквиру СПЦ него захваљујући доброј вољи града Дубровника и мађарске националне мањине(?) има какве такве услове за рад. У заблуди су они који мисле да у Дубровнику Срба нема.Има их, као и доста оних који су се одсеилили или живе на двије адресе или чак двије неки и три државе и умјесто да покуша да број православних Срба на неки начин проба да увећа, а могла би јер има сада значајне потенцијале Епархија искључиво Дубровник користи ради добре касе. Колико ми је познато у срцу Старог Града СПЦ има 12 пословних простора које рентира, а незванично сам сазнао да је намјања рента око 3000 евра мјесечно. Па, ко жели нека рачуна. И онда се не може наћи 15 квадрата за СНВ. Тужно и жалосно... међутим, иако је аутор текста погодио суштину и овога пута ћемо се освједочити да пара врти тамо гдје бургија не може,

ODGOVORITE
Name

Branimir

23.08.2017 05:45

Kao stariji Dubrovcanin koji zivi u Lapadu mogu potvediti da je sve ovo istina i da je jako tuzno

Name

Za sve pravoslavne- pitanje:

23.08.2017 17:43

Gdje završavaju novci od tih zakupnina? Nema javnih kuhinja, vrtića, nekog Fonda koji bi pomagao stare i iznemogle vjernike! Kod katolika toga ima. Problem je sto Stožer Crkve to tolerira. Ništa čudno!

Name

Platani

22.08.2017 23:03

Seta se episkop u nedjelju pod platanima,lezerno obucen,frajer je nema sta.Okrenuse se i muski a kamoli zene.

ODGOVORITE
Name

Trn

23.08.2017 01:42

Svaki grad ima svoje Srbe...

ODGOVORITE
Name

Ime

23.08.2017 02:53

Referendum da se ovaj smijeni ? Da se dubrovačka crkva odcijepi od Srbske?

ODGOVORITE
Name

Vjernici Trebinjske sume

23.08.2017 05:46

Peticija pa u Beograd.

Name

borac

23.08.2017 04:48

Mantijas mafijas.

ODGOVORITE
Name

pokatoličeni i islamizovani

23.08.2017 05:05

Sveštenici su ti koji su u prošlosti svojim ponašanjem i doprinijeli da dođe do prelaska iz Pravoslavlja u druge vjere.Danas je samo oslikan primjer onog vremena jer ako vi od 70 godina trebate svešteniku od 30 reći oče a on vas kao čoveka uopšte ne poštuje to stvara onda otuđenje i od vjere.Što čovek više stvara želju za uvažavanjem sveštenik stvara višu želju za dominacijom nad masom i krajnji rezultat uvek bude prazna crkva i odlazak u nju kad se baš mora za slavu da odneseš žito i kolač.

ODGOVORITE
Name

BOBA

23.08.2017 06:12

KO OVOM LIKU IDE DA SE MOLI BOGU TAJ JE DOBRO UDAREN. BOLJE SE POMOLITE KOD KUĆE BIĆE VAM LAKŠE.

ODGOVORITE
Name

Mali čovjek

23.08.2017 06:22

Popovi su, većinom, lopovi. Jedan pop iz nekog sela kod Srpca, pored kupovine stanova djeci, kupio još jedan stan na moru. Da imaju...o Bože dragi....

ODGOVORITE
Name

Wsd

23.08.2017 07:18

SVI NORMALNI SRBI SU ZA PROGON GRIGORIJA.NE TREBA ON OVOM NARODU.SA NJIM JE DOSLO SVO ZLO U OVAJ KAMEN.KADA BUDE TRAGEDIJA NEMOJTE SE PITATI DILJEM svijet STA bi.UPORNO UPOZORAVAMO SVE.

Name

Aaaa

23.08.2017 18:07

Hm, znači ti i Vukan ste 'normalni Srbi'!? Eee kukavno srpstvo ugašeno...

Name

А

23.08.2017 07:44

Да није Вукановића Херцеговина или би изгорела или би се угасила, питање је сад.

ODGOVORITE
Name

Aaaaa

23.08.2017 08:15

Da. A ko zna šta bi i sa Saraj'vom bilo...

Name

Hmm

23.08.2017 08:26

Isto je i u Gradisci popovi kupuju stanove

Name

Za A

23.08.2017 10:39

VI IMATE AVERZIJU PREMA VUKANOVICU STO COVEK NE PRICA PRICE SA PIJACE VEC IMA ORGINAL DOKUMENTACIJU.COVJEK NEMA NIKAKVE VEZE SA POZARIMA.BILO BI NE KOREKTNO GOVORITI KO PALI A TO ZNA PU TREBINJE I HNK MOSTAR ALI NECE DA OVJELODANE IMENA LJUDI.HERCEGOVINA BI GORILA ISTI DA JE TU VUKANOVIC ILI NE.PITAJTE BIVSEG PILOTA HELIKOPTERA TRIPU CUKUKA,PENZIONISANOG PUKOVNIKA OS BIH,VL.NEKOLIKO,,SEKENHENDOVA,,KAFANE I JOS KAO PENZIONIDANI OFICIR OS BIH KAO CLAN DNS IMENUJE SE ZA NACELNIKA CIVILNE ZASTITE U TREBINJU.SMJENA POLITICKA VATROGADACA TRAZITE TU UZROKE.KOJA JE ON SIROTINJA I FUKARA, AKO ZNA UPRAVLJATI LETILICOM NEZNA DRUGE STVARI, ALI KO IMA DAJ MU KO NEMA ODUZMI MU.TAKO JE TO POSTOVANI PRIJATELJU.

Name

Aaaa

23.08.2017 17:50

Pa dobro miša mu stavoraša, daj malo poveži. Shvatam ja da imaš volju da mi uputiš neku poruku ali mnogo si brate dekoncentrisan , ne razumijem. Jes' vidio kako ja: jedna rečenica a puna sadržaja.

Name

Prle

23.08.2017 08:08

Prodace to vas Vladika i pare na svoj racun,sta njega briga sto su za to sve novac skupljali vasi pradedovi,isterajte ga u njegov Vares pa nek tamo prodaje ako ima sta

ODGOVORITE
Name

Za A

23.08.2017 10:42

NIKAKVE VEZE NEMA VUJANOVIC SA POZARIMA PA VIDITE LI DA GORI DALMACIJA CITAVA,CRNA GORA, I HERCEGOVINA U OBA ENTITETA.

Name

srbin

23.08.2017 10:48

ZBOG GRIGORIJA,DODIKA I KUSTE EMIRA-ja ne idem u crkvu,U PAMET SE SRBI,,,,,,,,,,gde su bili92

ODGOVORITE
Name

Eneo

23.08.2017 13:39

Ima li neko da reaguje u SPC i stane u kraj Grigoriju i ostalim

ODGOVORITE
Name

Komšo

23.08.2017 14:19

Ako ga i smijene on ode sa Kustom i Monikom da snima filmove.

Name

Radomir

23.08.2017 16:13

U potpunosti podrzavam vladiku koji je shvatio da se treba pozabaviti crkvenom ekonomijom. Nemoze se cekati na darezljivost vjernika, Mora se misliti na buducnost SPC-a. A Ove bundzije nek se stide kad udaraju na instituciju SPC-. To je udar na samo srpstvo.

ODGOVORITE
Name

Za RADOMIRA

23.08.2017 17:56

Ako vam je kriminal na oltaru i zatvorenim bazenima u Dubrovniku gdje se biskup repreira nestalo i Srba i srpstva crkava, manastira i hotela.Lopove branislav lopova.

Name

Banshee.

23.08.2017 18:04

Normalno je Da Crkva ekonomise svojim dobrima i stvara profit! Ali je i normalno da se pomaze siromašno stado, vjernike od istog tog zarađenoga novca. Nigdje se ne vidi humanitarni rad! Vjernici prose u Karitasu. Pa i u Srednjem vijeku Crkva je imala kakva takva svratišta, bolnice za siromašne, bolesne! Nema toga u SPC, ni danas.

Name

re Radomir

24.08.2017 13:00

I ja mislim da se nastoji pogresno prikazati djelovanje Vladike Grigorija kada je u pitanju biznis s kojim se crkva mora baviti.Ono sto se meni ne svida kod njega je pretjerana snishodljivost prema dostojanstvenicima iz druge dvije BiH religije.

Name

Доктор Дабић

23.08.2017 18:19

Вукане свака част за твоја истраживања о лоповлуцима главног Баје и владике и осталих лопова. Имам једно питање за тебе: Да ли смијеш да пишеш о највећем злу и његовом криминалу на овим просторима Бскиру Изметбеговићу? Кад о њему почнеш да пишеш онда ће твоји текстови да имају јачину и људи ће те почети озбиљније схватати.

ODGOVORITE
Name

Za Banshhe

23.08.2017 21:13

CARITAS je UVJEK pomagao siromašne vernike,nemoćne i bolesne.SPC nikada samo uzima

Name

S

23.08.2017 19:29

Taj covjek je sve ali ne i svesteno lice. Da li ce mu iko stati u kraj, ili ce i dalje pljackati i otimati, bogohulnik. Ljudi iz Dubrovnika bi ga trebali istjerat,.

ODGOVORITE
Name

Aaa

24.08.2017 05:30

DUBROVACKI SRBI SE OBRACAJU PATRIJAHU, JER HRVTI NE PROGONE SRBE IZ DUBROVNIKA VRC BOZIJI PASTIR GRIGORIJE.DOLE U KATASRU SPC IMA VRLIKU IMOVINU POSEBNO U ZEMLJISTU TO BI SVE SVESTENO LICE PASTIR JAVNE KUCE PRODAO NOVAVC U DZEP I VODIO KAMPSNJU VUKU JEREMIVU-POZDERCU.

Name

Cupara

23.08.2017 22:48

Cjenim vladiku Grigorija jer je napravio veliki pomak u svojoj eparhiji. Zadrzavam sumnju u objektivnost dogadjaja najpre sto je vladika veliki patriota i dobar covjek, Dakle neverovatna je mrznja i drskost kojom se minira tako uspjrsan covjek.

ODGOVORITE
Name

ааа

24.08.2017 11:41

AKOJA MU JE ZASLUGA, STO ZAVAĐA NAROD ZAJEDNO SA DODIKOM.

Name

Cupara

24.08.2017 14:23

vodi ga kući.BIO BI NESRETAN COVJRK DA IMAS TAKVOKG U PORODICI.AKO NEKO ISTINU GOVORI VI MISLITE MRZNJA.ZASTO MRZNJA.VI BI MENE NATJERALI DA ZABEZEM OCI DA NE GLEDAM DIL LOPOVA GRIGORIJA.KAKO JE ZIVJEO OVAJ GRAD DOK SEKTA NIJE DOSLA.JA NISAM IZ TREBINJA I NEMAM RAZLOGA DA BILO KOGA MRZIM JER MI NIKO NISTA NIJE LOSE NAPRAVIO,A I JA NISAM NI OD KOGA NISTA TRAZIO.OBJEKTIVNO BEZ OPTERECENJA GLEDAM STVARI.PREPORODIO GRAD , UNISTIO GFJE SU PARE SVETI VUKADIN POKRO LOPOV KARDINAL IZ BARESA.

Name

Panta

24.08.2017 10:28

Pod hitno sazvati Sabor i smijeniti ga

ODGOVORITE
Name

Krojačica

24.08.2017 12:01

Ovog je Mile školovao

ODGOVORITE
Name

Bg 101

24.08.2017 21:20

Sto Sinod ne ispita sta se dole dogadja.

ODGOVORITE
Name

Za BG 101

24.08.2017 21:51

Patrijah neće jer im je jedna centrala kaja ih je postavila a USA to samo moze ulica.Vjerujte.

Name

...M.

24.08.2017 21:38

"Kao što u rđavom selu nije dobro važiti kao bogat, jer se pre ili posle nađe neko ko takvog čoveka opljačka ili ubije - tako u izvesnim sredinama nije dobro uživati glas mnogo pametna ili darovita čoveka, jer će se uvek naći ljudi koji će sve učiniti da toga čoveka obore ili bar da mu život što je više moguće zagorčaju, tako da mu njegova pamet i njegov dar na nos udare." Ivo Andrić

ODGOVORITE
Name

...M.

25.08.2017 00:59

"Kao što u rđavom selu nije dobro važiti kao bogat, jer se pre ili posle nađe neko ko takvog čoveka opljačka ili ubije - tako u izvesnim sredinama nije dobro uživati glas mnogo pametna ili darovita čoveka, jer će se uvek naći ljudi koji će sve učiniti da toga čoveka obore ili bar da mu život što je više moguće zagorčaju, tako da mu njegova pamet i njegov dar na nos udare." Ivo Andrić

ODGOVORITE
Name

Novljanin

25.08.2017 11:20

Amin.

Name

ааа

25.08.2017 13:29

Поштовани ...М. све је то тачно, али "нека и лоповлук скочи на нос лоповима".

Name

milos

25.08.2017 09:51

CRVENI VLADIKA,

ODGOVORITE
Name

Borac rs

25.08.2017 10:36

BLIZAK PRIJATELJ SA DOĎIKOM NEMOZE BITI AKO NIJE KRIMINALAC TAKO I VLADIKA A BOJIM SE I ZA IRINEJA JER I ON SURUJE SA NESRECOM ZVANI DODIK.

ODGOVORITE