Изетбеговић прича глупости

Бошњачки члан Предсједништва БиХ и предсједник СДА Бакир Изетбеговић недавно је у Цазину изјавио да су Срби и Хрвати у БиХ измишљене нације чији су припадници сплетом околности настали од Бошњака.

Босна и Херцеговина 22.08.2017 | 20:21
Изетбеговић прича глупости
Шта о Изетбеговићевој теорији настанка каже историјска наука?

Хиљадугодишњу историју Бошњака, односно тисућвијековну хисторију, како се то каже на језику бошњачког народа, Бошњаци у БиХ у посљедње двије деценије доказију повељом Кулина бана из 12. вијека која почиње ријечима: „У име оца, и сина, и светог духа. Ја, бан босански Кулин.''

Сада иду даље, па политички лидер Бошњака Бакир Изетбеговић тврди да су Срби и Хрвати у БиХ измишљене нације, те да смо сви ми у ствари Бошњаци.

"Први коментар који би историчар од струке имао на то, јесте да Бакир Изетбеговић прича глупости", каже за БН телевизију историчар и декан Филозофског факултета Универзитета Источно Сарајево професор Драга Мастиловић.

Он додаје да је, када се мало дубље размисли о тој Изетбеговићевој изјави, јасно да је то политичка изјава усмјерена према његовим бирачима.

“Што се тиче позиције историјске науке, та изјава не може изазвати значајне ефекте. Бакир Изетбеговић није историчар. Он се разумије у историју колико и ја у атомску физику", каже професор Мастиловић и истиче да нерадо реагује на изјаве политичара и демантује њихове глупости, јер је за историчара од струке недостојно да се расправља са неким ко о историји зна врло мало или има неке искривљене слике.

Ипак, Изетбеговићу поручује да се распита бар о историјским чињеницама из ближе прошлости.

"Када је већ дао ту изјаву у Цазину, могао је да се распита шта се дешавало са Србима у Цазину 1941. Могао је да пита гдје су Гаравице, да оде да се поклони сјенима мученика, јер је у том мјесту убијено више од 12 хиљада Срба као и на многим другим стратиштима на том простору."

Професор Мастиловић истиче да се осим бошњачких политичара покушајима насилног формирања националне свијести једног дијала народа у БиХ бави и дио бошњачке интелектуалне елите, а нажалост и неки историчари. Свима њима поручује да морају знати историјске чињенице о Србима на овом простору.

Подсјећа их на анале Франачког краљевства из 822. године у којима се говори о Србима западно од Дрине, те на записе византијског цара и писца Константина Порфирогенита који јасно каже који простор на територији данашње БиХ насељава српски народ.

Професор Мастиловић подсјећа да су покушаји формирања босанске нације и језика почели са Аустроугарском управом у БиХ с циљем гушења националног покрета Срба у БиХ и њиховог одвајања од Срба из Србије и Црне Горе. То им није успјело, али рецидиве тога осјећамо и данас.

"Бошњацима у БиХ, раније Муслиманима, нико не брани нити има право да брани да себе зову како хоће. Међутим тражити потврде тога кроз историју представља чисти историјски анахронизам2, истиче професор Мастиловић и додаје да у тој причи о Бошњацима, Босанцима, те бошњачком или босанском језију има један велики проблем.

“То стоји као кост и грлу, то је проблем Херцеговине и Херцеговаца", сматра професор Мастиловић и пита:

“Зашто би неко у Херцеговини говорио босанским језиком? Зашто би Муслиман из Херцеговине био Босанац, а не Херцеговац?"

“Нажалост историја је наука која се највише злоупотребљава у политичке сврхе", тврди професор Мастиловић и поручује да је за историчаре најопасније да своја политичка, национална и вјерска убјеђења пројектују у историју.

БН телевизија

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Прасе

22.08.2017 18:25

Јесу ли муслимани старији од амеба и Хрвата по тој теорији ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.08.2017 18:37

Од прасета засигурно јесу !

Name

Лоо

22.08.2017 18:38

Исто каоби Срби, постали небески народ. А и овај професор мало сере, какве везе има у име оца и сина... са бити Србн или Хрват, по томе су и сви Руси Срби а Талијани Хрвати. Цињеница је да је постојалио босанско краљевство као и српско и хрватско. Али данас се негира све сто је Босанско било, ил га својатају Срби ил Хрвати. Ипак није постено, постоји у Босни један менталитет којег нема у Србији или Хрватској и он се простире на цијелом простору Босне. А кад одемо у ове нам матицне дрзаве, не дозивљава нас нитко као домаце него једноставно као Босанце, хтјели ми то не хтјели. Нека буде тко сто хоце, дај те нам пара и посла.

Name

Не не

22.08.2017 18:42

Само од нас Срба.Ко о цему....они о историји.

Name

@свињће

22.08.2017 18:49

Нису старији, али по свим историјским документима САНУ, Срби јесу. Срби су старији и од Амеба и од Свемира!

Name

........?????????.........

22.08.2017 19:23

ОВО НИСУ БАКИРОВЕ РИЈЕЧИ, ОВО ЈЕ ЛАЖ.

Name

Ре

22.08.2017 19:25

Па гдје је овај побио ту тврдњу осим сто је рекао да је глупост. Нико и није рекао да су тад муслимани али су били засебни по свему.

Name

Игор за ЛОО

23.08.2017 04:38

Па ста је био Кулин бан ?

Name

Видимо

23.08.2017 04:57

Најстарији народ на Балкану су Моравци. Онда су дошле ове скупине преко Урала и уништиле све испред себе. И дан данас руше све, оно што им је деда, Дедо, дид, и отац оставио, друштвено да не причам. ... Онда, уништавају сами себе историјом, мрзњом, паметовањем, нерадом, комплексима... Религија се понаша исто тако са наследјем, ма уништи све и запали, неваља то ми смо напаметнији. Ма чак се ни Дејтон од 15 година немозе сачувати да не говоримо о вјековима. .... Ето, то је дефиниција свих нас и нашег постанка и историје. Убијамо Палимо а онда Ширимо истине.

Name

Драган

22.08.2017 18:27

Баке и бошњаштву к'о курве о поштењу, волео би да то стварно постоји - поштена курва и тисућљетна повијест. :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.08.2017 19:30

ово није Бакир рекао, он да каже да је неки народ "измишљен", дајте транскрипт или видео запис, ако је то он изговорио попљујте ме ко задње говно, нисам гледао, знам да то није његов ријечник, неко покушава Додику направити пандам али он га на Балкану нема. Још је горе што измишљену реченицу коментарише неки професор.

Name

За Ре

23.08.2017 06:55

Овај професор је на батерије и ко му убаци батерије за тог трабуња и мијеса цорбу. Спомену да је несто Бакир реко а онда оде на други рат па се на крају запетљао да ни сам не зна ста је смисао оног сто је рекао. Појам добри Босњани је средњовјековни и старији је од периода турске власти а ако је о том ријец то није глупост. Уосталом СНСД декан се ни не вриједи коментарисати зато нам дипломе и вриједе толико

Name

која је сврха писати лажи и глупости

22.08.2017 18:29

"Бошњачки члан Предсједништва БиХ и предсједник СДА Бакир Изетбеговић недавно је у Цазину изјавио да су Срби и Хрвати у БиХ измишљене нације" ОВО ЈЕ ЧИСТА ЛАЖ; ГЛУПОСТ И ТЕШКА НЕБУЛОЗА, НИСАМ НИКАКАВ БАКИРОВ ФАН АЛИ ОВО ЈЕ ЛАЖ, ЛАЖ И ОПЕТ ЛАЖ. КОЈА ЈЕ СВРХА НАМЈЕРНО ТРОВАЊЕ НАРОДА ЛАЖИМА , ЈЕДНОСТАВНО ТАКАВ ВОКАБУЛАР ИЗЕТБЕГОВИЋ НЕ КОРИСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујо Хрсуз

22.08.2017 18:31

За босанске првославце Гарашанин у "Начертанију" вели: ........ "Бошњаци источног вероисповеданија....." Шта сад?..... Цмок!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма не контају...

22.08.2017 19:09

Проблем је сто вјерују сваком будали а истовремено не преиспитају ниједну изјаву... само им дас некакав мит, легенду итд.. и све ок!

Name

Комшо

23.08.2017 14:21

Бакире досадио си и богу и народу.Ниси интересантан.Има ли млађи људи у федерацији да овога замијене !!

Name

ДОXА

22.08.2017 18:32

Нецете моци спавати ради Бакија ахахаха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мата

22.08.2017 18:35

И Гаеасанин: "У Босни је потребно да Босњаци православне вјере преобратимо у Србе,католицка црква то увелико ради са Босњацима католцима,а Босњаке ислаамсје вјере са бенифитима их преобратити да постану Босњаци православне вјере а каснине Срби." ГОДИНА 1884.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тацно

22.08.2017 19:27

Процитати законе Аустроугарске из 1908 којим се укида Босански језик и спомињу Босњаци православне вјероисповијести.

Name

Послусајте

22.08.2017 18:37

Послушајте снимак и видјецете да господин Изетбеговић није тако рекао како ви писете. Пустите градзанима снимак па НЕК онда коментарише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн

22.08.2017 18:40

Баке право медзу Рогове...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банту Црнац

22.08.2017 19:01

У Хрватској има градиц Зупања поред ње село Босњаци,е у њему зиве једини прави Босњаци а ово остало је Кинеска копија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

qwер

22.08.2017 19:36

има хрвата који се презивају Босњак колико хоцес, ваљда како су их називали босњаци и тако и остало

Name

истина

23.08.2017 04:00

Не само код Зупање, него и у истри у Славонији у Војводини итд

Name

Индијанац

22.08.2017 19:08

Налупа се Мастиловић поштено, инаће не коментарише политичаре али је "стручњак" одвојио пола сата да нам објасни како су сви људи на планети Срби??? "Зашто би неко у Херцеговини говорио босанским језиком? Зашто би Муслиман из Херцеговине био Босанац, а не Херцеговац?"??? А зашто би неко изван Србије говорио срБски језик? Огромна је разлика између одреднице Бошњак и Босанац и Херцеговац, црно и бијело. Константним понављањем и наметањем србства и хрватства у Босни и Херцеговини, само дубље потврђује постојаност исте. Србија и Хрватска болују од опасне кризе идентитета. Једине нације које се широм Европе и свијета могу видјети како шетају улицама са фудбалским дресовима 365 дана у години су Срби и Хрвати, нити један други народ нема потребе било коме доказивати ко су и шта су. Опасна криза идентитета...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

22.08.2017 20:42

Кад се враћаш својим прецима првобитним Српским коренима???Боље ти него сутра неко твој,ајде зажмури и пређи преко реке на другу страну где су некад твоји припадали,буди мушко Индијанац можеш ти то уз тебе сам...Па да прославимо повратак сви заједно браћо муслимани?Јел ОК???И да нам се вратиш једном, Назиме!!!

Name

Оља

23.08.2017 07:33

Велите "са дресовима"! Дресови не могу да буду друство - "у дресовима". Било би добро да се јос мало описмените па онда "распалите" о томе гдје и у цему ходају народи које зелите да исмијете.

Name

@Индијанац

23.08.2017 07:43

Мастиловић је рекао истину. А истина многе, па изгледа и тебе, боли. А то је да данас на "Балкану" живе Срби који су у првом вијеку нове ере примили православље, дио њих су током историје покатоличени (осим онај дио сјеверно од Загреба, то су заиста Хрвати) а дио њих су поисламњени. Преостали Срби (православци и покоји муслиман) знају да смо старосједиоци на "Балкану". Такође, немогуће је поредити србски и хрватски "национализам": Срби воле своје и не мрзе туђе (србски национализам),док су Хрвати, Бошњаци, Шиптари, Монтенегрини наведени да само мрзе србско (а то није национализам него шовинизам). А управо то говори ко има истинску кризу идентитета!

Name

yугословен

22.08.2017 19:15

НЕМА БРСАСНА ДАЦЕ БОГ ЈЕБО СИНА ОЦА СВОГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

22.08.2017 21:05

ИМА ТРАУМЕ ИЗ ДЈЕТИЊСТВА БАБО МУ ПРИЧАО КАКО СУ ОНИ НАСТАЛИ ОД СРБА ПА МУ ТРАУМЕ ОСТАЛЕ ЗА ЦИЈЕЛИ ЖИВОТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

22.08.2017 21:11

МА МИ СМО НАЈБОЉИ ЈАГЊЕТИНА ,ПРАСЕТИНА ,ЈУНЕТИНА СВЕ ЈЕДЕМО А БАКИР САМО ЈАГЊЕТИНА И ГОВЕДИНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија .

23.08.2017 09:52

Саце Бакир Имсалах с друге стране браве Имсалах .

ОДГОВОРИТЕ
Name

1941

24.08.2017 19:54

Шта очекивати од билмеза , коме је највећа оценс двојка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страило

25.10.2017 19:07

Немој те му замјерити и не обрацајте никакву пазњу на њега. Ста оцекивати од цовјека који има заврсен мејтеф.

ОДГОВОРИТЕ