"Референдум је Додикова обмана"

Губитак војне имовине у Хан Пијеску, улазак БиХ у НАТО и приједлог предсједника Српске Милорада Додика о расписивању референдума о НАТО-у - питања су која у задње вријеме распламсавају политичке пожаре у БиХ. Реагујући на изјаву Милорада Додика, према којој народ треба да се изјасни о НАТО-у на референдуму, лидер НДП-а Драган Чавић истакао је да се Милорад Додик поново поиграва референдумом, те да вјешто манипулише народом.

Република Српска 22.08.2017 | 13:15
"Референдум је Додикова обмана"
Предсједник НДП-а је истакао да је одлука о односу према интеграцији БиХ у НАТО једнако стратешки значајна као и одлука о уласку БиХ у ЕУ, али да се ово питање не смије рјешавати на брзину, нити користити у служби манипулација.

''И сада се сјећам тројног потписа на подршку уласку БиХ у НАТО којег су у Истамбулу  потписали Борис Тадић, Таип Ердоган и Харис Силајџић. Тада Додик није рекао ни ријеч противљења, а био је Предсједник Владе РС, јер је његов пријатељ Борис Тадић урадио нешто незамисливо потписујући акт у име државе којој не припада, и снажећи Силајџићев став за приступање БиХ у НАТО савез'', каже Чавић.

Чавић истиче да се Додик још једном поиграо референдумом, те да то представља опасну и непотребну манипулацију.

''Подсјећам да је референдум о Дану Републике окончан онако како је то Уставни суд БиХ и тражио , доношењем Закона који испуњава захтјеве Уставног суда БиХ, чима Дан Републике више није државни празник одређен законом, као и да је референдум о укидању Суда и Тужилаштва БиХ прошао све процедуре доношења, али је заустављен од извршења скривањем одлуке у нечијој ладици због чега није објављен у Службеном гласнику РС.

Додик не треба у ово питање угуравати народ. Будући да се декларише као храбар човјек, иако своју политичку храброст може доказати не истурајући народ испред себе. Нека припреми  Одлуку о одбијању Републике Српске приступању НАТО савезу, закаже сједницу Народне скупштине РС  и усвоји ту исту одлуку. Ваљда за такву одлуку има већину'', поручује Чавић.

Чавић је подсјетио на важност питања стања и позиције Оружаних снага у БиХ, истичући да Срби немају потребе излазити из оквира Дејтонског регионалног принципа односа Оружаних снага.

''Упутићу све оне који данас лармају о овом питању на Анекс 1-Б Дејтонског мировног споразума, Споразум о регионалној  стабилизацији. Још тада, сада далеке 1995. године, велике силе су питање односа оружаних снага региона обухватиле посебним анексом, јединим у цијелом Дејтонском споразуму који је обавезивао не само БиХ већ и Хрватску и тада Савезну републику Југославију.

Дакле, и тада је владало убјеђење да се ово питање може ријешавати само у регионалном контексту, а никако појединачно. У том смислу Срби немају потребе излазити из оквира Дејтонског регионалног принципа'', напомиње Чавић.

Лидер НДП-а је истакао да нема одлуке о уласку БиХ у НАТО све док се о томе дефинитивно не одреди Србија.

''До тада нема запрека да се оружане снаге БиХ понашају као и Војска Србије и да учествују у заједничким програмима обуке, учествују у мировним мисијама, заједничким војним вјежбама, на начин како се то чини и сада. Ако Србија одлучи да приступи у НАТО, Република Српска то треба подржати и у БиХ, а ако се то не деси ,ријешења треба тражити у статусној уставној неутралности.

Због свега претходног сматрам да би одржавање референдума по овом питању било непотребно све док се Србија дефинитивно не одреди по овом питању, и зато нема потребе за његовим одржавањем'', каже Чавић.

На питање да ли очекује да одлука о књижењу војне имовине у Хан Пијеску на државу БиХ убрза активацију акционог плана, Чавић истиче да је Акциони план за чланство у НАТО политички производ СНСД-а док је вршио власт на нивоу БиХ.

''До промјене става дошло је задњих година од како нису дио коалиције у власти, у институцијама БиХ. Потпуно је било непотребно покретати било какав правни спор око било које имовине која је била саставни дио имовине ССНО СФРЈ, а та је опет сукцесионим споразумом постала предмет сукцесије између држава насљедница СФРЈ. Ово питање је додатно залеђено и одлуком Високог представника у БиХ још 2004.године а та одлука је још на снази.

Умјесто да се ово питање ријешава политичким договором, што је и суштина српског консензуса  о овом питању из 2012.године, неко из РС је неодговорно и импровизовано ушао у судски поступак не знајући његов исход, иако је било за претпоставити шта ће се догодити са оваквом досадашњом праксом судова и уставног суда БиХ'', каже Чавић.

Активација МАП (акционог плана за чланство) зависи искључиво од НАТО и ако они одлуче да интензивирају активности за приступање БиХ у НАТО то ће се и догодити, напомиње он.

''Онда ствари за нас у Републици Српској стоје лоше јер би то значило да НАТО жели убрзано да оконча своје обликовање у региону прије одлуке Србије.Тада нећемо имати избора и мораћемо се супротставити  таквој активности кроз дјеловање у институцијама БиХ. Без нашег учешћа таква одлука не може бити донесена у институцијама БиХ'', закључио је Драган Чавић.

Извор: БН/Фронтал

Коментари / 51

Оставите коментар
Name

Јесте обмана,

22.08.2017 11:17

Али на тој обмани Он це добити јос једне изборе, а онда стварно ЛАКУ НОЦ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирна

22.08.2017 12:36

Сефе а јел обмана од папака Миросљевица Пјане и Талица Сектора или спасавање партије од пробисвјета који су отисли Стевандицу . Папци отисли код папка.

Name

Ре милојко

22.08.2017 12:39

Немој нам продават Босњацке ставове а потписиват се Милојко.Имас право на свој став као Босњак и ја га постујем.Ја ниједног Србина ни српску партију нисам цуо да се јавно залазе за Републику Српску у НАТО.

Name

Дада

22.08.2017 12:53

Нама је ЛАКУ НОЦ вец одавно, РС остаје без становниства, остају само тајкуни и њихове фамилије, секта звана снсд е то ради плански, за кратко вријеме имаце изборе 100% у своју корист, јер они систематски тјерају из РС своје не истомисљенике.

Name

Студент

22.08.2017 14:29

А тужна опозиција ни за обмане није способна... Потпуно погубљена.

Name

СТД

22.08.2017 14:38

Како би се мој чукундеда Василије обрадовао да ме види са шајкачом на челу ударних Делта форцес! Само му не би било јасно што смо кренули у напад на Русију!

Name

@Не мозе

22.08.2017 16:49

@СТД не мозес ти и без сајкаце се приблизити ни на 100 км Делта Форцес.Нису то спецојалне јединице Које ратују са цивилима и иза себе остављају масовне гробнице.

Name

народ РС

22.08.2017 18:14

Добар текст, тачне информације као и обично...али то невриједи, твоје чланове и народ занима шта си урадио, кога си запослио и коме си помогао. Је ли СЗП довео страног капиталисту да се некозапосли, заради несто. Народу је доста свега....Ста је НДПе и СЗПе направио и урадио за народ и своје чланове осим што је Мирко Шаровић своју супругу запослио...( смијешно ) .. Јел петиција важи и за Мићу хахахаха

Name

Раденка

22.08.2017 20:38

Не него ко твој Крсмановиц запосљавати златне љиљане по заједницким органима.Љубавнице исто,када њега склонис онда прицај..

Name

Цавицу

22.08.2017 11:40

Ми имамо у Републици Српској право на референдум о уласку у НАТО без обзира ста ви одлуцили на нивоу БиХ.Или хоце те да нас увуцете без гласа као у Црној Гори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Костана

22.08.2017 11:59

Ре Цавицу,Додик је давно дао пристанак по овом питању а референдум је као и претходни само бескористан параван као уосталом и све везано за његово предсједниковање-једно говори друго мисли треце ради и цетврто обогатио се на рацун тих заврзлама толико да неце потросити ни пето му кољено као сто ни наса пета кољена послије њега неце стати на ноге.

Name

Мрцевци

22.08.2017 12:14

МИ У Р.СРПСКОЈ ВЕЦ ОДАВНО НЕМАМО НИКАКВА ПРАВА И СТА АКО КАО И ПРЕДХОДНИ РЕФЕРЕНДУ БУДЕ СТАВЉЕН У ЛАДИЦУ И НЕОБЈАВЉЕН У Г.СРПСКЕ ЗА КОЈИ ДЈАВО СМО ИЗЛАЗИЛИ .ПОЈЕДИНЦИМА НИЈЕ ЈОС УВЈЕК ЈАСНО ДА ЈЕ Р.СРПСКА ПРИВАТНО ВЛАСНИСТВО МИЛОРАДА ДОДИКА ДА СЕ НАРОД НЕПИТА НИ ЗА СТА ОСИМ АКО НИЈЕ У ИНТЕРЕСУ БАГРЕ СНСД-а .ДОЗОВИТЕ СЕ ВИСЕ ПАМЕТИ .НАРОД ТРЕБА ТРАЗИТИ РЕФЕРЕНДУМ О СМЈЕНИ ОВЕ БАГРЕ У ЦЈЕЛОСТИ СА ЛАЗНОМ ПРЕМИЈЕРКОМ .СВЕ НАМ ЈЕ ЛАЗНО У ОВОЈ ЈАДНОЈ ДРЗАВИ.

Name

н н

22.08.2017 12:19

Чавић је у праву, без озира на референдумање.

Name

милојко

22.08.2017 12:20

Какав референдум први ја неби изисао на његааа дајте нам посао доста је висе празни прица какав додик и кстали криминалци а ако будемо гањали референдум онда то иде на цјелу БиХ јдр нигде ентитет кантон или ста вец нису одљцивали о тим стварима

Name

Ре "Цавицу" РАСПУЦХИН

22.08.2017 13:58

Да Бог д'о да ви из режима сваки дан излазили на по три референдума у част вашег "великог баје". Да Бог д'о да приликом сваког тог изласка морали појести по килограм печеног и то залили са гајбом пива. И све тако док се сви не унередите до ушију па вам можда тако дође из "доњих леђа" у главуџе.

Name

Милан

22.08.2017 14:24

@Цавицу по уставу БХ и РС за пријем у савезе (НАТО је савез) не треба никакав референдум него само одлука народне скупстине и то на нивоу БХ јер по истим уставима ентитети немају везе са одбраном и иностраним пословима јер је то на 'дрзавном' нивоу

Name

РЕ Милан

22.08.2017 14:58

Мој Милане јауко са гране.

Name

пизони

22.08.2017 11:58

Ми ће мо ући у ту МАП-у

ОДГОВОРИТЕ
Name

пиано

22.08.2017 12:13

Па и ти Цавицу обмањујес народ. Какве везе има одлука Србије о НАТОу? Ми зивимо и радимо у БиХ, порез плацамо у БиХ, а не у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будимо реални

22.08.2017 12:49

Па ово је Србија ??? Ста ???

Name

ре Будимо реални

22.08.2017 14:37

Па мозда јест Србија у твојој глави, али званицна географија казе другације.

Name

поносни ХОС-овац

22.08.2017 12:38

Вец на једном од прослих коментара сам написао да Босњаци морају схватити да је БиХ дрзава са три народа и да није дрзава у класицном смислу. Ако то несхвате нема БиХ. Са Натом треба прицекати и видјети ста це бити глобални геополитицки свијет се вец промијенио оно сто је битно јесте да треба видјети сто це уцинити Њемацка. Њемацка и старо језгро Еуропе зеле да се ријесе Нато и то вец знацајно раде мозда многима није познато да је Њемака у своје орузане снаге инегрисала дијелове или цијеле војске Цеске,Холандије,Аустрије и Румуњске дакле без Нато ако тако наставе то вијероватно цека и Хрватску сто би ми било драго. Дакле Босње памет у главу нитко незели висе Муслимане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.08.2017 14:10

ето нек си нам ти рекао..иди па паметуј у своју лијепу..па се тамо пресеравај...ко хоце бујрум,,а ко неце ено границе па сирок ти друм,,,зна се да у све и једној дрзави вецина становниства одлуцује о битним стварима..а ви би мањина да одлуцујете е па неце моци...Сви ви који имате те резервне дрзавице и који неволите или несматрате бих као своју дрзаву у којој сви имају мјеста и иста права,,идите брате куд хоцете а нас којима је добра ова напацена земља пустите да зивимо како знамо.

Name

ре хосовац

22.08.2017 14:42

Иди бре узми терапију видис да ти није добро и у будуце узимај је редовно.

Name

поносни ХОС-овац

22.08.2017 16:19

Управо о томе говорим сто ви Босњаци никако да схватите нема вецине ово није класицна дрзава и нетребам ја нигдје ици ово су моје границе и моја земља и мој став це се слусати инаце нема БиХ и то је цињеница а ви само паметујте Хрватска никада није била у бољој позицији ако будете правили проблеме моглеби Хрватске снаге направити ред у тзв БиХ. А и Срби би требали бити срецни јер имају како год они мислили имају одлицне политицаре који раде битну дугороцну ствар.

Name

ре хосовац

22.08.2017 19:17

о извини пајдо..ја сам коментарисао мислеци даси ти нормална особа...јбг зајебо сам се..греске се десавају..Али онако да ти доцарам о цему се ради ,нема опција цртања...замисли да сад у србији сандзак одредјује србији како це се та иста дрзава опходити према битним питањима...јел јасније..Ако је тако лосе засто је онда хрватска усла у нато..сто нисте рекли не...Замисли те глупости цијела европа у нато и цијели балкан је окрузен нато,,а ми ту сад несто паламудимо...немојте срати овдје..То сто је неког нато бомбардовао јер заслуга тадасњих лидера у то вријеме које је тада глупи народ изабрао као и рецимо сад...Зар није та иста њемацка заузела скоро цијелу европу ,,алисад су сви заједно у нато...маните се тих махнитања васег баје..то су обицне небулозе

Name

1941

22.08.2017 12:45

Па, иако, нисам поборник политике господина Чавића, коју је водио у првим годинама предсједниковања РС неспорно је да је добро упознат са дјеловањем владајуће структуре која нас годинама држи на ивици понора, и све што данас човјек изнесе је АПСОЛУТНА истина. Прине него било кога критикујемо, требали би пажљиво проучити шта је дотични рекао. Чињеница је да господин ЧАВИЋ говори АРГУМЕНТОВАНО. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

22.08.2017 13:18

Потребно је јединство српског народа...ПРИЧАМ ВАМ ПРИЧУ: 1690 се дешава прва велика сеоба Срба...Празне се Косово, Македонија, јужна Србија, Шумадија, и све долази у Банат, Бачку, Барању, Срем, Славонију, Далмацију, Крајину...Србе је у сеобу повео архиепископ Арсеније ИИИ Чарнојевић (Црнојевић) - иначе Србин из Црне Горе...А у делове Аустроугарске војне Крајине је Србе лично примио тадашњи ЦАР Аустроугарског царства =Леополд И Хабзбуршки= , који је иначе био рођени деда Марије Терезије...Друга велика сеоба Срба је била 1718 (прочитајте све о њој на интернету, мрзи ме да објашњавам)...Е, онда су придошли Срби били помешани међу Немцима и Мађарима, тако да се тим Србима променио менталитет, јер били су и образовани, јер школовање у АУ царевини је било обавезно...Тако да су се баш пуно разликовали од оних Срба који су остали под Отоманским царством... И онда је дошла 1848, и тад је основано =Српско Војводство= ...Е те године су се Срби и Мађари у АУ посвађали, реаговао је Беч, и све је смирено...И већ 1849 цар у Бечу прихвата и даје аутономију Србима, и добијају назив =Војводство Србија и Тамишки Банат=, а цар у Бечу на своју титулу додаје и ,,цар Срба и српских делова у АУ монархији,,... И то је била претеча данашње Војводине...И тамо негде 70 година касније Војводина постаје део Крајевине Србије и прави се СХС... ПОЕНТА ПРИЧЕ: Сад ви треба да будете паметни као што су били аустроугарски Срби, и да ваша деловање усклађујете са Србијом...Јер ако Србија неће у НАТО- немојте ни ви... Угледајте се на некадашње војвођанске Србе, јер и њима су говорили да никад неће бити Србија, И ПОГРЕШИЛИ СУ...(Једина разилика између војвођанских и вас је та што су војвођански и крајишки Срби били дођоши, а ви сте одувек ту где сте)!... Значи, верујте ми да ћете ускоро постати аутономна покрајина Србије...(Припремајте се ментално на уједињење)...Радите све оно што и Србија ради!

ОДГОВОРИТЕ
Name

001

22.08.2017 14:01

Не лапрдај, устанак овај, сеоба она, митоманија ова митоманија она. Кад си био задњи пут у "колевци српства"? Одакле је митоманија почела?

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

22.08.2017 14:21

@001... А колевка српства је? ...Молим те, ,,просветли,, ме ти! ...Оооооооооо мудри човече (вероватно Хрвату, јер само ви у вези Срба често користите ту магичну реч =митоманија=)... П.С.Ви 'рвати не знате ни своју историју, а не нашу...Значи, неки дан се један Хрват изненадио кад сам му ракао да су Хрвати у СХС унели само 4 жупаније, и да су од 1097, па до 1918 били под Мађарима...

Name

ЦЗБГ

22.08.2017 14:21

Пријатељу наводиш историјске податке који нису тачни. Као прво Арсеније ллл Чарнојевић није био архиепископ већ ПАТРИЈАРХ обновљене Пећке патријаршије, а као друго Друга сеоба Срба била је 1737-1739, а не 1718 као што си навео. И треће, српску Војводину Беч је признавао само до оног момента док се није споразумио са Мађарима 1861. Послије тога српска Војводина је постојала само на папиру. Исправи ме ако гријешим.

Name

ре

22.08.2017 14:38

Јој опет овај хахаха...

Name

Ре 007

22.08.2017 14:54

Босна је неуништива...џаба сте вјековима покушавали.Нисмо ми војводина...још мало и прнули сте у фењер.

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

22.08.2017 14:56

@ЦЗБГ...Па ел си ти Београђанин, или си Лала (Војвођански Србин)...Значи овако: 1-Арсеније ИИИ Црнојевић је био ==архиепископ пећки== и патријарх српски од 1674. до 1690. године (под турском влашћу) и потом црквени поглавар православних Срба у Хабзбуршкој монархији од 1690. до 1706. године. ..2-побркао сам године...Значи 1718 је био почетак аустријске владавине , а друга сеоба је била 1740!!! 3-Они су као били укинути (те 1860), али се Беч увек скривено бојао да ће доћи до уједињења Српског Војводства и Србије...И зато су пратили и прогонили многе важније Србе у том Војводству...И ето, 1918 се и јесу ујединили...Тако да је Војводство заиста само на папиру било срушено... А 1945 комунисти Барању поклањају Хрватској...И тако Војводину данас чине само :Банат, Бачка и Срем...И то је то...

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

22.08.2017 15:16

@Ре 007...Мало сутра... БиХ је независна од 1992, а пре тога је била део разних држава (да се тако изразим)...Тако да није ни постојала..., А 1995 је Дејтон потписан и Република Српска је међународно призната и озакоњена...И тренутно је држава у држави, и има своје границе, председника, премијерку, владу, министре, химну, заставу, полицију... И ускоро ће бити покрајина Србије...Јер ускоро се у миру растајете! И да ли си приметио да ви Бошњаци у РС-у не смете ни да писнете, а чуо сам да је тако и на територији од Мостара, па до Ливног...

Name

киза

22.08.2017 13:46

С обзиром на превару око претходног референдума на нови неће изаци ни 20% људи. Смрада треба послати гфе му је и место.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

22.08.2017 14:02

Сви у НАТО ми у блато, ми смо вјечно контра свих...и што би рекао Бајага...живот је један и прође за час...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

22.08.2017 14:04

Ти Чавићу највише лармаш у Републици Српској и држиш предавања о односу оружаних снага у региону, а заборављаш да по томе фамозном Анексу-1 Дејтонског мировног споразума уопште нема оружаних снага БиХ, већ искључиво постоје Војска Републике Српске и Војска Федерације БиХ. Друга је ствар што си ти као предсједник СДС-а и Републике Српске за добре паре продао Војску Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

22.08.2017 14:23

А у Дејтону пише и да Србија сме да се наоружава без ограничења (као Израел), а Хрвати/Хрватска имају ограничење наоружања, а Бошњаци/Ф-БиХ уопште не смеју да се наоружавају.

Name

Таг

22.08.2017 14:22

Срби се морају ријести Додика. Или це бити сведени на цобане. Врло су близу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Таг

22.08.2017 15:00

Чобанина већ имамо, а то је Додик, а имамо и стадо оваца, а то смо ми обични смртници. Једино се још не зна ко је власник стада, јер се око њега отимају Амери и Руси. Којем ће се газди стадо приклонити одлучиће опет Амери и Руси.

Name

несо бл

22.08.2017 15:16

Сто би реко никола којо у култној сцени:"ооооооо турци"!

Name

Ре таг

22.08.2017 15:27

Не жели нико стадо ! Сви желе траву и оно на цему трава расте .

Name

Јулија

22.08.2017 16:47

О државним питањима а то је улазак државе у НАТО референдум је државни.

Name

Јулија

22.08.2017 16:51

Гдје то српска омладина иде да ради да није случајно у Русију.Знаци љубав Русима а западне паре.

Name

Јулија

22.08.2017 16:56

РС је ентитет као и ФБИХ у саставу државе Бих и то је то.Зна се шта чини државу.

Name

007БОНД 100% КОЊОВОДАЦ

22.08.2017 17:36

Ја сам Дземс Бонд коњоводац и геније са телецим мозгом.Хахахахаха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеко

22.08.2017 19:42

Ни Бог висе немозе помоци овом народу ..има власт какву је заслузио.А политицарима порука како радили тако им се вратило ..треба у нато савез да нс докрајце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

100

23.08.2017 06:42

Нај новији план ЕУ је да Мањи ентитет пополове на два дјела аутономије које ће дјелит Брчко дитрикт јер нема функционалност а прави велике трошкове . Кантон Сарајево има висе доходака за ПДВ него мањи ентитет РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

23.08.2017 06:53

Па ваљда је он укинио војску РС.Ако није тацно ви ме исправите.

Name

БОБА

23.08.2017 07:17

ПОЗДРАВ ЧАВИЋУ. ЊЕМУ СИГУРНО НЕ МОЖЕ НИШТА ПРОМАЋИ ЧОВИЈЕК ИМА ЗНАЊЕ.ЗНА СИГУРНО ВИШЕ НЕГО ШТО ОНИ МИСЛЕ. БИО ЈЕ И ПРЕСЈЕДНИК У НАЈГОРА ВРЕМЕНА ШТО СЕ НЕ СМИЈЕ ЗАБОРАВИТИ КАД НАС ЈЕ БИЛО ПУНО ВИШЕ. САД ЈЕ ЛАКО. ПОЛА ЈЕ ПОМРЛО. ПОЛА ОТИШЛО А ОСТАЛО СЕ ЗНА.

ОДГОВОРИТЕ