Траже 300.000 КМ, а уништили банку

Бивши директор и извршни директори Банке Српске Здравко Тривунчић, Дејан Радмановић и Борис Кнежевић тужили су банку јер им нису призната потраживања из радног односа, на шта је Банка Српске одговорила контратужбом тврдећи да су њихови уговори ништавни, открива пословни портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 22.08.2017 | 11:56
Траже 300.000 КМ, а уништили банку
Посљедњи директори под чијом управом је једина државна банка РС завршила под привременом управом, а потом у стечају, сада траже да им се исплати близу 300.000 КМ.

Стечајна управница Банке Српске Мирјана Голић у потпуности је оспорила потраживања Тривучића у износу од 106.770 КМ, те Радмановића и Кнежевића који потражују по 84.733 КМ.

Међутим, тужбе које су они поднијели датирају још из времена привремене управе у Банци Српске. Тривунчић је поднио тужбу у марту прошле године, а Радмановић и Кнежевић у јануару исте године.

Након што им ни стечајна управница није признала потраживања, адвокат Миле Антонић затражио је од суда наставак поступка који Тривнучић води против банке, док за Радмановића и Кнежевића још увијек није поднио захтјев.

Као основ за оспоравање њихових потраживања Голићева је навела члан 212 Закона о банкама РС којим је прецизирано да „даном доношења рјешења о именовању привременог управника престају сви уговори на основу којих су дотадашњи чланови органа управљања били запослени у тој банци, те да у том случају они не остварују право на исплату отпремнине и варијабилних накнада, независно од тога је ли остваривање таквих права било уговорено са банком или је произлазило из другог акта банке“.



Антонић је рекао да су њих тројица тужбе поднијели јер им ни у привременој управи није признат већи дио потраживања. Међутим, како је навео, на ту тужбу банка је поднијела и контратужбу, а он је сада затражио наставак спора, с обзиром на то да њиховим клијентима ни стечајна управница није признала тражени износ.

„С обзиром на то да Тривунчић има специфичан уговор са банком, ми смо тражили да се он испуни. Међутим, они су поднијели контратужбу тражећи да се утврди да је апсолутно ништав уговор о раду између директора и тадашње Балкан Инвестмент Банке. Као разлог су навели то да је уговор закључен мимо Закона о банкама, односно да Надзорни одбор није дао сагласност за тај уговор. Одржана је телефонска сједница на којој је дата сагласност, јер ко би потписао уговор без сагласности, то је бесмислено“, рекао је Антонић и додао да је уговор у име НО потписала Снежана Вујнић.

Он каже да се у члану један спорног уговора чак и наводи број одлуке којом је НО именовао Тривунчића на позицију директора.

Уговором који Тривунчић има предвиђено је да у случају раскида уговора у мандатном периоду има право на отпремнину у висини 12 мјесечних бруто плата.



Антонић каже да је готово идентична ситуација и са извршним директорима, с тим да је њихове уговоре потписао Тривунчић, а да у контратужби Банка Српске оспорава висину плате која им је одређена.

„Ми смо и у овом случају тражили исплату плата које су у складу са уговором предвиђене у случају његовог раскида. С друге стране, они у контратужби наводе да НО никад није дао сагласност на висину плате и отпремнине због чега траже да се тај члан прогласи ништавим. Како је генерални директор то могао потписати ако то није тако?“, казао је Антонић.

Говорећи о томе да ли је морално да директори пропале банке траже отпремнину, Антонић каже да пропаст банке није почела њиховим доласком.

Мирјана Голић није одговарала на позиве.

Иначе, ова трочлана бивша управа Банке Српске позната је по томе што је својевремено овластила је саму себе да може самостално одобравати кредите до 20 милиона КМ, без сагласности Надзорног одбора или претходно прибављеног позитивног мишљења одјељења за ризике, о чему је ЦАПИТАЛ писао још 2014. године писао.

„Правилником о овлашћењима и одговорностима БС-ПЛ-05-019“, управа банке Српске коју су тада чинили Тривунчић, Радмановић и Кнежевић повећала је себи лимит одлучивања са два на 20 милиона.

То је било врло упитно с обзиром на Закон банкама РС који прописује да максимална изложеност може бити 40 одсто основног капитала банке. То значи да је Банка Српске за одобравање 20 милиона КМ морала имати минималан капитал од 50 милиона КМ или 15 милиона више него што је тада имала.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

хе хе хе

22.08.2017 10:14

Чуј , хе хе хе , Зоранови пулени хе хе хе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОXА

22.08.2017 10:17

Па неце дзаба униставати ко це то да ради а да није плацен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијана

22.08.2017 10:49

Мој Баја ти ништа неће дат ...јер то ниси урадио како треба...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јашта

22.08.2017 11:00

Платити људима за штрес и рад за темељно уништење банке онмом малом Борису ово је други пут да тужи послодавца први пут је изгубио а сад добија јер Зоран плаћа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едвинас

22.08.2017 12:33

Ево да и ја поздравим момке. Бице пара момци само упорно Тегелтија је увјек сироке руке с тудим парама.

Name

није, није пропала

22.08.2017 11:03

Дуско Вукотиц је висе пута снимљен како улази унутра и подизе озбиљне суме новца, наплацујуци услугу формирања лазних "резимских ветерана".

ОДГОВОРИТЕ
Name

22.08.2017 12:02

А мозда је само плацао рацун за струју.

Name

Видим и бивши Wолф

22.08.2017 11:04

Нема више ни агенције Wолф која је обезбјеђивала банку Српске.Купио их је Сецтор Сецуритy

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

22.08.2017 12:01

Наравно даће добити паре на суду, као и сви остали бандити који уништавају РС, па то је још један вид плачкања код нас. Само ће се послије расталити са осталим учесницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дени

22.08.2017 12:50

САЧУВАЈ НАС БОЖЕ ОВИХ ПОХЛЕПНИХ ДИРЕКТОРА. У ЦИВИЛИЗИРАНОЈ И ПРАВНОЈ ДРЖАВИ ОНИ БИ БИЛИ НА ИЗДРЖАВАЊУ ДОЖИВОТНЕ ЗАТВОРСКЕ КАЗНЕ СА КОМЛЕТ КОНФИСКОВАНОМ ИМОВИНОМ. БОЖЕ ШТА НАМ ВЛАСТ РАДИ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р

22.08.2017 13:05

РУДОЊА ПЛАЦАЈ ПРОДАЦРС ЦАЦЕВИНУ.

Name

вага

22.08.2017 13:01

Након именовања стецајног управника апсолутно сви запослени добијају отказ уговора о раду па и директори. Стецајни управник је био дузан понудити нове уговоре о раду оним радницима за које је он сматрао да требсју за обављање посла с циљем оздрављења тог привредног субјекта па и банке. Ако су они радили а нису имали те уговоре, онда стецајни управник треба кривицно да одговара. Без уговора о раду, никаква плата се не мозе исплатити никоме па ни директорима, и они су радници, само с посебним овластењима. Након сто стецајни управник преузме привредни субјект, директори висе немају никаквих овластења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кантар

22.08.2017 14:22

Мозе , мозе кад Тегелтија цасцава зетову екипу мозе, бураз појма немас ко је Зор ан неw Тегелтија господар РС.

Name

Реванш

22.08.2017 13:08

Власник капитала имао закључен уговор вриједан 10000 км са Банком Српске,који су поменути у тексту доласком у банку раскинули.Ако сте стварно објективни онда ово објавите...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

22.08.2017 13:49

Плате им морају дати јер су везани уговором, али они требају одговарати за то што су учинили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па немојте 300 хиљада

22.08.2017 17:12

Дајте им 3 милиона... Свакако је овдје још само питање ко шта може ,,узети"... Нека се бар људски обезбједе, бојим се могу остати незадовољни са 300 хиљада...

ОДГОВОРИТЕ