Нова стратегија: Борба до побједе

Амерички предсједник Доналд Трамп представио је нову стратегију за Авганистан најављујући повећање броја америчких војника у тој земљи и обећао "борбу до побједе".

Свијет 22.08.2017 | 07:58
Нова стратегија: Борба до побједе
Доналд Трамп је у обраћању из војне базе код Вашингтона рекао да би веће повлачење САД из Авганистана оставио вакуум који би терористи попунили.

Првобитна замисао му је, како је навео, била повлачење америчких снага, али је умјесто стога одлучио да оне остану и "боре се до побједе" - како би се избегле грешке направљене у Ираку, преноси Би-Би-Си.

Трамп није прецизирао колико ће војника додатно бити послато у Авганистан, ни у ком року ће се окончари присуство САД тамо, али су званичници рекли да је са министром одбране договорено слање око 4.000 војника.

Председник САД је казао да његов нови приступ има за циљ да спријечи да Авганистан постане сигурно уточиште за исламистичке екстремисте који планирају напад на Америку, преноси Ројтерс.

Трамп је рекао да амерички непријатељи у Авганистану треба да знају да не могу нигдје да се сакрију и да ниједно место није ван домета америчког оружја.

"Наше снаге ће се борити за побједу", поручио је Трамп.

Такође је упозорио Пакистан да САД неће више толерисати да ова земља нуди "сигурно уточиште" за екстремисте рекавши да ће та земља имати "много тога да изгуби" ако не сарађује са Американцима.

"Пакистану плаћамо милијарде и милијарде долара – у исто вријеме они примају терористе против којих се ми боримо", рекао је амерички предсједник.

Са друге стране, најавио је снажније партнерство са Индијом додавши да очекује подршку савезника у својој новој стратегији, као и њихов већи допринос.

Министар одбране Џејмс Матис је у саопштењу указао да је неколико америчких савезника већ обећало "да ће повећати број својих војника".

У Авганистану се трентно налази више од 8.000 америчких војника.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кинта

22.08.2017 14:12

Ста,хоце Амери да среде Талибане?Нема од тога ниста.Јер они не знају како се то ради.Нека питају Русе како се то ради.Нека тразе дозволу од Влада,Амери и Нато су тигар од папира.

ОДГОВОРИТЕ