Nova strategija: Borba do pobjede

Američki predsjednik Donald Tramp predstavio je novu strategiju za Avganistan najavljujući povećanje broja američkih vojnika u toj zemlji i obećao "borbu do pobjede".

Svijet 22.08.2017 | 07:58
Nova strategija: Borba do pobjede
Donald Tramp je u obraćanju iz vojne baze kod Vašingtona rekao da bi veće povlačenje SAD iz Avganistana ostavio vakuum koji bi teroristi popunili.

Prvobitna zamisao mu je, kako je naveo, bila povlačenje američkih snaga, ali je umjesto stoga odlučio da one ostanu i "bore se do pobjede" - kako bi se izbegle greške napravljene u Iraku, prenosi Bi-Bi-Si.

Tramp nije precizirao koliko će vojnika dodatno biti poslato u Avganistan, ni u kom roku će se okončari prisustvo SAD tamo, ali su zvaničnici rekli da je sa ministrom odbrane dogovoreno slanje oko 4.000 vojnika.

Predsednik SAD je kazao da njegov novi pristup ima za cilj da spriječi da Avganistan postane sigurno utočište za islamističke ekstremiste koji planiraju napad na Ameriku, prenosi Rojters.

Tramp je rekao da američki neprijatelji u Avganistanu treba da znaju da ne mogu nigdje da se sakriju i da nijedno mesto nije van dometa američkog oružja.

"Naše snage će se boriti za pobjedu", poručio je Tramp.

Takođe je upozorio Pakistan da SAD neće više tolerisati da ova zemlja nudi "sigurno utočište" za ekstremiste rekavši da će ta zemlja imati "mnogo toga da izgubi" ako ne sarađuje sa Amerikancima.

"Pakistanu plaćamo milijarde i milijarde dolara – u isto vrijeme oni primaju teroriste protiv kojih se mi borimo", rekao je američki predsjednik.

Sa druge strane, najavio je snažnije partnerstvo sa Indijom dodavši da očekuje podršku saveznika u svojoj novoj strategiji, kao i njihov veći doprinos.

Ministar odbrane Džejms Matis je u saopštenju ukazao da je nekoliko američkih saveznika već obećalo "da će povećati broj svojih vojnika".

U Avganistanu se trentno nalazi više od 8.000 američkih vojnika.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kinta

22.08.2017 14:12

Sta,hoce Ameri da srede Talibane?Nema od toga nista.Jer oni ne znaju kako se to radi.Neka pitaju Ruse kako se to radi.Neka traze dozvolu od Vlada,Ameri i Nato su tigar od papira.

ODGOVORITE