Отворен Кочићев збор у Бањалуци

Уз прикладан културно-умјетнички програм и изложбу фотографија "Кочићево Змијање", вечерас је у парку Петар Кочић у Бањалуци отворена 52. манифестација Кочићев збор.

Република Српска 21.08.2017 | 22:13
Отворен Кочићев збор у Бањалуци
Манифестацију, која се огранизује у част писца Петра Кочића је отворила Тања Ђаковић, помоћник министра културе РС, а на споменик овом књижевнику у парку који носи његово име положен је вијенац.
 
Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке и предсједник Организационог одбора манифестације "Кочићев збор", рекао је да је ово једна од манифестација са најдужом традицијом и најпознатијих у Бањалуци. Истакао је да ће у сљедећих седам дана бити одржано више од 25 књижевних, музичких, ликовних догађаја.

Сутра ће у Београду на гробу Петра Кочића у Алеји великана бити положени вијенци, а у Клубу књижевника организовано књижевно вече.

У Бањалуци ће у наредним данима бити одржано "вече бесједништва", "вече сатире", радионице за најмлађе, округли сто под називом "Кочић - наш савременик". Традиционалне борбе бикова, ове године биће одржане током два дана, 26. и 27. августа на зборишту у Стричићима, Кочићевом родном мјесту.

Осим тога, у Културном центру "Бански двор" у Бањалуци у суботу ће бити одржана Свечана академија "Кочићевог збора", на којој ће књижевнику и преводиоцу Кољи Мићевићу бити уручена "Кочићева награда".

У недјељу, 27. августа у Стричићима планиран је културно-умјетнички програм, надметање у народним вјештинама и спортовима, те додјела признања и награда.

"Мислим да ће бити догађаја за свакога па позивам грађане Бањалуке и остале да нам се прикључе ових дана", рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, Петар Кочић неминовно асоцира на много других ствари, осим на књижевно дјело, на борбу против окупатора, на слободољубљиву и правдољубљиву идеју.

"Кочић значи пуно више од књижевног опуса он је метафора једне идеје, слободе, правде и борбе за ове просторе и свој крај", рекао је Радојичић.

Овогодишњу манифестацију за разлику од претходних година организује Град Бањалука, а учествују и бројне установе и организације међу којима Академија умјетности, Музеј РС, Народна и универзитетска библиотека РС и Завичајно друштво "Змијање".

Владимир Ђукановић, музејски савјетник-етнолог у Музеју РС, аутор вечерас отворене изложбе, објаснио је да су фотографије настале у периоду од 1930. године до осамдесетих година двадесетог вијека на териотрији Змијања. Етнолози Музеја РС забиљежили су народне обичаје и ношње, људе и предјеле, традиционалну архитектуру и покућство.

"Са Сањом Бајић у четвртак ћемо одржати изложбу накита 'Трагови', а у петак припремамо дјечију радионицу 'Змијањски вез' на којој ћемо показати најмлађима шта је змијањски вез и који значај његовог уписивања на УНЕСЦО-ву листу културне баштине", казао је Ђукановић.

(Вијести.ба / АА)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Етнолог

21.08.2017 21:26

Традиционалне борбе бикова и оне спадају у манифестацију,Бозе помилуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор Савановиц

21.08.2017 22:26

Велика вецина људи који га сад славе имају срецу сто нису били његови савременици . Имао би Коциц ста да казе за њих , на нацин како је само он знао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

22.08.2017 06:20

Е ДА СУ КОЧИЋ И НУШИЋ У ОВОМ ВРЕМЕНУ ИМАЛИ БИ О ЧЕМУ ПИСАТИ А КОЧИЋА БИ ОВАКВА ВЛАСТ ПРОГАЊАЛА БАШ КАО И А.УГАРСКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топ

22.08.2017 08:02

Исти принцип владања и онда и сад.