Otvoren Kočićev zbor u Banjaluci

Uz prikladan kulturno-umjetnički program i izložbu fotografija "Kočićevo Zmijanje", večeras je u parku Petar Kočić u Banjaluci otvorena 52. manifestacija Kočićev zbor.

Republika Srpska 21.08.2017 | 22:13
Otvoren Kočićev zbor u Banjaluci
Manifestaciju, koja se ogranizuje u čast pisca Petra Kočića je otvorila Tanja Đaković, pomoćnik ministra kulture RS, a na spomenik ovom književniku u parku koji nosi njegovo ime položen je vijenac.
 
Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije "Kočićev zbor", rekao je da je ovo jedna od manifestacija sa najdužom tradicijom i najpoznatijih u Banjaluci. Istakao je da će u sljedećih sedam dana biti održano više od 25 književnih, muzičkih, likovnih događaja.

Sutra će u Beogradu na grobu Petra Kočića u Aleji velikana biti položeni vijenci, a u Klubu književnika organizovano književno veče.

U Banjaluci će u narednim danima biti održano "veče besjedništva", "veče satire", radionice za najmlađe, okrugli sto pod nazivom "Kočić - naš savremenik". Tradicionalne borbe bikova, ove godine biće održane tokom dva dana, 26. i 27. avgusta na zborištu u Stričićima, Kočićevom rodnom mjestu.

Osim toga, u Kulturnom centru "Banski dvor" u Banjaluci u subotu će biti održana Svečana akademija "Kočićevog zbora", na kojoj će književniku i prevodiocu Kolji Mićeviću biti uručena "Kočićeva nagrada".

U nedjelju, 27. avgusta u Stričićima planiran je kulturno-umjetnički program, nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima, te dodjela priznanja i nagrada.

"Mislim da će biti događaja za svakoga pa pozivam građane Banjaluke i ostale da nam se priključe ovih dana", rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, Petar Kočić neminovno asocira na mnogo drugih stvari, osim na književno djelo, na borbu protiv okupatora, na slobodoljubljivu i pravdoljubljivu ideju.

"Kočić znači puno više od književnog opusa on je metafora jedne ideje, slobode, pravde i borbe za ove prostore i svoj kraj", rekao je Radojičić.

Ovogodišnju manifestaciju za razliku od prethodnih godina organizuje Grad Banjaluka, a učestvuju i brojne ustanove i organizacije među kojima Akademija umjetnosti, Muzej RS, Narodna i univerzitetska biblioteka RS i Zavičajno društvo "Zmijanje".

Vladimir Đukanović, muzejski savjetnik-etnolog u Muzeju RS, autor večeras otvorene izložbe, objasnio je da su fotografije nastale u periodu od 1930. godine do osamdesetih godina dvadesetog vijeka na teriotriji Zmijanja. Etnolozi Muzeja RS zabilježili su narodne običaje i nošnje, ljude i predjele, tradicionalnu arhitekturu i pokućstvo.

"Sa Sanjom Bajić u četvrtak ćemo održati izložbu nakita 'Tragovi', a u petak pripremamo dječiju radionicu 'Zmijanjski vez' na kojoj ćemo pokazati najmlađima šta je zmijanjski vez i koji značaj njegovog upisivanja na UNESCO-vu listu kulturne baštine", kazao je Đukanović.

(Vijesti.ba / AA)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Etnolog

21.08.2017 21:26

Tradicionalne borbe bikova i one spadaju u manifestaciju,Boze pomiluj.

ODGOVORITE
Name

Igor Savanovic

21.08.2017 22:26

Velika vecina ljudi koji ga sad slave imaju srecu sto nisu bili njegovi savremenici . Imao bi Kocic sta da kaze za njih , na nacin kako je samo on znao.

ODGOVORITE
Name

ŽUĆO

22.08.2017 06:20

E DA SU KOČIĆ I NUŠIĆ U OVOM VREMENU IMALI BI O ČEMU PISATI A KOČIĆA BI OVAKVA VLAST PROGANJALA BAŠ KAO I A.UGARSKA

ODGOVORITE
Name

Top

22.08.2017 08:02

Isti princip vladanja i onda i sad.