Прете блокадом Уставног суда БиХ

Блокада рада Уставног суда БиХ изласком српских судија из његовог састава све је извеснији одговор Републике Српске на политичке одлуке те институције.

Босна и Херцеговина 21.08.2017 | 20:47
Прете блокадом Уставног суда БиХ
У СНСД отворено заговорају најжешћу могућу реакцију на одлуку Уставног суда БиХ да одбије апелацију Правобранилаштва РС и потврди ранију одлуку Апелационог већа Суда БиХ о укњижењу војне имовине у Хан Пијеску на БиХ.

 
С друге стране, из опозиционих партија у Српској, иако не искључују ни ту могућност, поручују да пре позива судијама Миодрагу Симовићу и Златку Кнежевићу да напусте рад суда који је само у последњих неколико месеци донео три одлуке на штету РС, треба пажљиво извагати све последице.

Политичко тело

Члан Председништва СНСД и шеф посланичког клуба те странке у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац за „ЕуроБлиц” каже да серија антисрпских одлука Уставног суда БиХ мора бити заустављена, те да је једна од опција слање позива судијама из РС да прекину са радом у том суду.

- Свима је већ одавно јасно да је Уставни суд БиХ политичко тело које покушава да замени ОХР. Захваљујући троје странаца који седе у том суду бошњачка политика покушава да преко њега оствари оно за шта је раније био задужен ОХР, а то је да се користи свака прилика за покушај дерогирања и одузимања дејтонских права и надлежности РС – каже Кошарац.

Додаје да прошлогодишња одлука Уставног суда БиХ о проглашењу 9. јануара, Дана РС, неуставним празником, затим одбијање захтева из РС да се прославе 1. марта и 25. новембра у ФБиХ такође прогласе неуставним, као и најновији покушај озакоњења отимачине имовине РС, представља више него довољно разлога за жестоки одговор.

- Једна од варијанти је да тражимо повлачење наших судија. Потребно је да се окупимо у институцијама РС и размотримо шта и како даље – поручује Кошарац.

Опозив

Подсећамо да је председник РС и лидер СНСД Милорад Додик пре месец и по дана, када је Уставни суд БиХ одбацио апелације посланика из РС о 1. марту и 25. новембру, отворено предложио да Уставни суд БиХ „треба делегитимисати повлачењем из његовог рада двојице српских судија”.

- Треба престати било шта очекивати од тог суда, треба повући двојицу српских судија и учинити то место нелегитимним. То треба радити у наредном периоду – најавио је Додик.

Бивши судија Уставног суда БиХ Крстан Симић за “ЕуроБлиц” објашњава да ниједна институција из РС нема надлежност да опозове судије ангажоване у Уставном суду БиХ.

Међутим, истиче да на политички апел, који упути председник Републике или Народна скупштина РС, судија сам може поднети оставку.

- У том случају Уставни суд БиХ био би доведен у позицију да делује без једног уставног стуба, а то је да у њему седе и двојица судија из једног ентитета – објашњава Симић.

Без конкретних потеза

Лидер ПДП Бранислав Бореновић, с друге стране, тврди да осим „великих прича“ од Додика и СНСД још није видео ниједан смислен или конкретан потез.

- Пре свега, треба да видимо какве су нам могућности. Одлука о повлачењу судија је озбиљно правно питање, које захтева детаљну анализу и процену. Нама је првенствено потребна одлука о доношењу новог Закона о Уставном суду БиХ, којим ће из тог суда бити одстрањене стране судије – каже Бореновић.

Морално питање

Председник Удружења грађана „Источна алтернатива“ Војин Павловић сматра да су двојица српских судија у Уставном суду БиХ давно требало да напусте рад у тој институцији.

– Зар је потребно да им неко пошаље молбу да напусте суд који ради на штету њиховог народа? Никакво оправдање не представља им то што су гласали против одлука које нарушавају интересе РС. Ако се тамо већ ништа не питају, најморалније би било да сами напусте Сарајево – каже Павловић.

(Блиц)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Драган

21.08.2017 18:54

Стварно не знам ста су до сада цекали насе судије у уставном суду када су редовно увијек прегласани и када су готово све одлуке исле на стету републике српске.Крајње је вријеме да се том монструму који се одметнуо од правде и права стане једном на пут и да се онемогуци рад овог благо је реци политицког суда који се мијеса у историјске цињенице а на то нема право,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.08.2017 18:58

Па нек разгуле ко их дрзи ту....

Name

попара

21.08.2017 19:01

Вама Србима сви судови "политицки" а залазете се да се политицким одлукама дјелује на суд и судије.И да се повуку ове судије попунице се другим људима,неце суд пропасти.

Name

мирко

21.08.2017 19:05

Већ одавно су требали напустити тај вјештачки орган,нигдје то не постоји у свијету да странци прегласавају два народа.

Name

Гергелy

21.08.2017 19:08

Јест вала бас исти суд ко о нај у 'агу.Све против Срба.

Name

РЕ ДРАГАН

21.08.2017 19:09

Ја сам ДРАГАН геније и паметњаковиц Додин коњоводац и лепо се осецам.Хахахахахахаха...

Name

Ре Драган

21.08.2017 19:13

Опет си заборавијо терапију.

Name

Име

21.08.2017 19:28

Ово је национални суд који нема везе са правдом . Судије гласају свако за своју националну припадност а не за правду . Тако је и у политици која је подијељена на Србе , Муслимане и Хрвате а не на лоше боље ...Од ове државе нема ништа само због тога сто се гледа којег је племенског рода .

Name

@Драган

21.08.2017 19:37

Прегласани јер државна имовина бивше СРБиХ треба да се укњижи/потврди као државна имовина БиХ??? Не да си глуп за медаљу, ти си свјетски шампион! Треба Додик да усељава своју приватну војску у касарне? Иди нађи циглу и напуцај се у чело!!!

Name

ре

21.08.2017 19:50

Под хитно напустите И БиХ!! Плеасе!!

Name

!!

21.08.2017 20:04

Сви на тракторе преко Дрине.

Name

бојка

21.08.2017 20:36

Не идите плацемо

Name

Заза

21.08.2017 18:57

Неце они напустити јер имају дебеле плате. Као и образ. Да је среце напустили би га давно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Ззз

21.08.2017 23:51

Имају и бошњаци па се немозе од срамоте слушати како се описујете.

Name

Серијатски суд

21.08.2017 20:59

То је серијатски суд Муслиманске браце која владају Босном и Херцеговином.Да фино успоставимо дијагнозу.А сто се истинита дијагноза не свидја некоме.Бозе мој.Изетбеговиц казе да заступа само истину.Само болестан цовјек мозе мислити да је његова истина једина истина.Да не буде забуне ни Миле није бољи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бивси

22.08.2017 02:18

Страни фактор полако али сигурно одузима ингеренције РС. Домаци лопови то и те кско користе за продавање своје магле. Овај резим је и пренио масу надлезности са РС на БиХ а сад се не могу нацудити ста се десава. Овај резим мора отици, и то хитно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоле

22.08.2017 03:45

Суд је уреду Босна је држава а не ентитети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јинx

22.08.2017 08:42

БОСНА ДРЖАВА? ХАХХАХАХХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХА

Name

лато

22.08.2017 06:43

Ваљда пријете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИУРАТ

22.08.2017 07:00

А ко је од политичара поднио оставку из моралних разлога?? НИКО!! Зашто би и судије напуштале своје радно мјесто, хоће ли им политичари давати мјесечну плату од 5,000 КМ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

25.08.2017 20:51

Ниста они нису бољи од политицара, српске судије ништа не раде ни у РС, предмети им стоје у фиокама све док не добију одговарајуцу суму новца од адвоката једне или друге стране у спору и тако у недоглед. Све је отислону п.м.