Prete blokadom Ustavnog suda BiH

Blokada rada Ustavnog suda BiH izlaskom srpskih sudija iz njegovog sastava sve je izvesniji odgovor Republike Srpske na političke odluke te institucije.

Bosna i Hercegovina 21.08.2017 | 20:47
Prete blokadom Ustavnog suda BiH
U SNSD otvoreno zagovoraju najžešću moguću reakciju na odluku Ustavnog suda BiH da odbije apelaciju Pravobranilaštva RS i potvrdi raniju odluku Apelacionog veća Suda BiH o uknjiženju vojne imovine u Han Pijesku na BiH.

 
S druge strane, iz opozicionih partija u Srpskoj, iako ne isključuju ni tu mogućnost, poručuju da pre poziva sudijama Miodragu Simoviću i Zlatku Kneževiću da napuste rad suda koji je samo u poslednjih nekoliko meseci doneo tri odluke na štetu RS, treba pažljivo izvagati sve posledice.

Političko telo

Član Predsedništva SNSD i šef poslaničkog kluba te stranke u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac za „EuroBlic” kaže da serija antisrpskih odluka Ustavnog suda BiH mora biti zaustavljena, te da je jedna od opcija slanje poziva sudijama iz RS da prekinu sa radom u tom sudu.

- Svima je već odavno jasno da je Ustavni sud BiH političko telo koje pokušava da zameni OHR. Zahvaljujući troje stranaca koji sede u tom sudu bošnjačka politika pokušava da preko njega ostvari ono za šta je ranije bio zadužen OHR, a to je da se koristi svaka prilika za pokušaj derogiranja i oduzimanja dejtonskih prava i nadležnosti RS – kaže Košarac.

Dodaje da prošlogodišnja odluka Ustavnog suda BiH o proglašenju 9. januara, Dana RS, neustavnim praznikom, zatim odbijanje zahteva iz RS da se proslave 1. marta i 25. novembra u FBiH takođe proglase neustavnim, kao i najnoviji pokušaj ozakonjenja otimačine imovine RS, predstavlja više nego dovoljno razloga za žestoki odgovor.

- Jedna od varijanti je da tražimo povlačenje naših sudija. Potrebno je da se okupimo u institucijama RS i razmotrimo šta i kako dalje – poručuje Košarac.

Opoziv

Podsećamo da je predsednik RS i lider SNSD Milorad Dodik pre mesec i po dana, kada je Ustavni sud BiH odbacio apelacije poslanika iz RS o 1. martu i 25. novembru, otvoreno predložio da Ustavni sud BiH „treba delegitimisati povlačenjem iz njegovog rada dvojice srpskih sudija”.

- Treba prestati bilo šta očekivati od tog suda, treba povući dvojicu srpskih sudija i učiniti to mesto nelegitimnim. To treba raditi u narednom periodu – najavio je Dodik.

Bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić za “EuroBlic” objašnjava da nijedna institucija iz RS nema nadležnost da opozove sudije angažovane u Ustavnom sudu BiH.

Međutim, ističe da na politički apel, koji uputi predsednik Republike ili Narodna skupština RS, sudija sam može podneti ostavku.

- U tom slučaju Ustavni sud BiH bio bi doveden u poziciju da deluje bez jednog ustavnog stuba, a to je da u njemu sede i dvojica sudija iz jednog entiteta – objašnjava Simić.

Bez konkretnih poteza

Lider PDP Branislav Borenović, s druge strane, tvrdi da osim „velikih priča“ od Dodika i SNSD još nije video nijedan smislen ili konkretan potez.

- Pre svega, treba da vidimo kakve su nam mogućnosti. Odluka o povlačenju sudija je ozbiljno pravno pitanje, koje zahteva detaljnu analizu i procenu. Nama je prvenstveno potrebna odluka o donošenju novog Zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim će iz tog suda biti odstranjene strane sudije – kaže Borenović.

Moralno pitanje

Predsednik Udruženja građana „Istočna alternativa“ Vojin Pavlović smatra da su dvojica srpskih sudija u Ustavnom sudu BiH davno trebalo da napuste rad u toj instituciji.

– Zar je potrebno da im neko pošalje molbu da napuste sud koji radi na štetu njihovog naroda? Nikakvo opravdanje ne predstavlja im to što su glasali protiv odluka koje narušavaju interese RS. Ako se tamo već ništa ne pitaju, najmoralnije bi bilo da sami napuste Sarajevo – kaže Pavlović.

(Blic)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Dragan

21.08.2017 18:54

Stvarno ne znam sta su do sada cekali nase sudije u ustavnom sudu kada su redovno uvijek preglasani i kada su gotovo sve odluke isle na stetu republike srpske.Krajnje je vrijeme da se tom monstrumu koji se odmetnuo od pravde i prava stane jednom na put i da se onemoguci rad ovog blago je reci politickog suda koji se mijesa u istorijske cinjenice a na to nema pravo,,,,

ODGOVORITE
Name

Re

21.08.2017 18:58

Pa nek razgule ko ih drzi tu....

Name

popara

21.08.2017 19:01

Vama Srbima svi sudovi "politicki" a zalazete se da se politickim odlukama djeluje na sud i sudije.I da se povuku ove sudije popunice se drugim ljudima,nece sud propasti.

Name

mirko

21.08.2017 19:05

Već odavno su trebali napustiti taj vještački organ,nigdje to ne postoji u svijetu da stranci preglasavaju dva naroda.

Name

Gergely

21.08.2017 19:08

Jest vala bas isti sud ko o naj u 'agu.Sve protiv Srba.

Name

RE DRAGAN

21.08.2017 19:09

Ja sam DRAGAN genije i pametnjakovic Dodin konjovodac i lepo se osecam.Hahahahahahaha...

Name

Re Dragan

21.08.2017 19:13

Opet si zaboravijo terapiju.

Name

Ime

21.08.2017 19:28

Ovo je nacionalni sud koji nema veze sa pravdom . Sudije glasaju svako za svoju nacionalnu pripadnost a ne za pravdu . Tako je i u politici koja je podijeljena na Srbe , Muslimane i Hrvate a ne na loše bolje ...Od ove države nema ništa samo zbog toga sto se gleda kojeg je plemenskog roda .

Name

@Dragan

21.08.2017 19:37

Preglasani jer državna imovina bivše SRBiH treba da se uknjiži/potvrdi kao državna imovina BiH??? Ne da si glup za medalju, ti si svjetski šampion! Treba Dodik da useljava svoju privatnu vojsku u kasarne? Idi nađi ciglu i napucaj se u čelo!!!

Name

re

21.08.2017 19:50

Pod hitno napustite I BiH!! Please!!

Name

!!

21.08.2017 20:04

Svi na traktore preko Drine.

Name

bojka

21.08.2017 20:36

Ne idite placemo

Name

Zaza

21.08.2017 18:57

Nece oni napustiti jer imaju debele plate. Kao i obraz. Da je srece napustili bi ga davno...

ODGOVORITE
Name

Za Zzz

21.08.2017 23:51

Imaju i bošnjaci pa se nemoze od sramote slušati kako se opisujete.

Name

Serijatski sud

21.08.2017 20:59

To je serijatski sud Muslimanske brace koja vladaju Bosnom i Hercegovinom.Da fino uspostavimo dijagnozu.A sto se istinita dijagnoza ne svidja nekome.Boze moj.Izetbegovic kaze da zastupa samo istinu.Samo bolestan covjek moze misliti da je njegova istina jedina istina.Da ne bude zabune ni Mile nije bolji.

ODGOVORITE
Name

bivsi

22.08.2017 02:18

Strani faktor polako ali sigurno oduzima ingerencije RS. Domaci lopovi to i te ksko koriste za prodavanje svoje magle. Ovaj rezim je i prenio masu nadleznosti sa RS na BiH a sad se ne mogu nacuditi sta se desava. Ovaj rezim mora otici, i to hitno.

ODGOVORITE
Name

dzole

22.08.2017 03:45

Sud je uredu Bosna je država a ne entiteti

ODGOVORITE
Name

Jinx

22.08.2017 08:42

BOSNA DRŽAVA? HAHHAHAHHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHA

Name

lato

22.08.2017 06:43

Valjda prijete!

ODGOVORITE
Name

IURAT

22.08.2017 07:00

A ko je od političara podnio ostavku iz moralnih razloga?? NIKO!! Zašto bi i sudije napuštale svoje radno mjesto, hoće li im političari davati mjesečnu platu od 5,000 KM???

ODGOVORITE
Name

RE

25.08.2017 20:51

Nista oni nisu bolji od politicara, srpske sudije ništa ne rade ni u RS, predmeti im stoje u fiokama sve dok ne dobiju odgovarajucu sumu novca od advokata jedne ili druge strane u sporu i tako u nedogled. Sve je otislonu p.m.