ХНС послао упозорење

Главно вијеће Хрватског народног сабора на својој 21. сједници расправљало је о темама везаним за парламентарне активности око измјене Изборног закона БиХ, догађаје везане за градњу стратешке саобраћајне инфраструктуре и друге актуелне теме.

Босна и Херцеговина 21.08.2017 | 15:42
ХНС послао упозорење
Медијима су се послије засједања обратили предсједник Главног вијећа ХНС-а Божо Љубић, Бариша Чолак и Предраг Кожул.
 
"Измјена Изборног закона кључно је питање за Босну и Херцеговину, то треба бити јасно свима. Опструкције ових захтјева за легитимним представљањем које су изражене кроз противљење приједлогу Закона који је био на Представничком дому дијела бошњачких странака ми видимо као покушај задржавања доминације над Хрватима у Босни и Херцеговини и очекујемо од свих да подрже овај закон који ће се поново на том дому наћи", казао је у уводу Љубић.
 
У случају одбијања приједлога ХНС-а Љубић је навео даљи ток дешавања.
 
"У случају не прихватања овог приједлога одговорност је на тим странкама да понуде своје приједлоге закона, који ће задовољити основне одредбе одлуке Уставног суда, тј. легитимно представљање сва три конститутивна народа, у институцијама у којима је легитимно представљање и предвиђено. Уколико се деси то што ја очекујем да се неће десити, да не би правовремено биле усвојене измјене Изборног закона. Став Главног вијећа је да се предложи Предсједништву Хрватског народног сабора сазивање ванредног засједања Сабора и да се онда донесу стратешке одлуке које би заправо биле промјена наше политичке парадигме и према партнерима у БиХ и према актулним рјешењима, што би у извјесном смислу значило прелазак Рубикона", казао је загонетно Љубић.
 
На касније питање новинара шта се налази с ону страну Рубикона, Љубић није прецизно одговорио већ је само казао да то никог у Босни и Херцеговини не би оставило равнодушним, шта је иза Рубикона дефинисаће Сабор, а и тада је тешко предвидјети шта је то.
 
Љубић је додао да овај пут ни ОХР не може 'бајпасирати' рјешења, нити он не може против одлука Уставног суда.
 
Бариша Чолак, члан Главног вијећа, поновио је да питање промјене Изборног закона кључно и да би том питању требало прићи врло озбиљно. Уколико се мисли да неки дио тог приједлога није добар, Чолак сматра да би ХНС волио да иста та страна изађе са амандманом који би поправио то рјешење те да измјене овог закона треба извршити до краја ове године, да се то избјегне радити у наредној, изборној години.
 
"Слушамо како СДА има неко рјешење, ми бисмо га вољели видјети, да се покаже у јавности оно што мислимо да није озбиљно да се стално потенцира рјешавање пресуде Сејдић и Финци кроз тај нови приједлог, што знамо је практично немогуће, јер је то потврдио и Уставни суд", додао је Чолак, поновивши да је ХНС спреман прихватити сваки приједлог који на легитиман начин рјешава избор делегата у Дом народа и чланова Предсједништва БиХ. 

(Вијести.ба / Клиx)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

#

21.08.2017 13:50

Ја сам против доминације над то мало Хрвата у БиХ, морају имати сва права али и она шака Срба што се вратила на своју земљу у Хрватској. И они морају бити народ, јер су били. Како нико од хрватских лидера странака у БиХ то не спомене? Само своја права траже, а оно што траже за себе, не дају ни случајно другом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

100%

21.08.2017 18:33

Слажем се са вама. Ако 13 % Хрвата у Босни хоће костутивност као 51 % босњака. Тако треба и Срби из хрватске којих је било 26 % требају имати иста права а не бити мањина

Name

Пикси

22.08.2017 07:03

Сад нека уживају у плодовима рада у Хрватској према Србима...исти принцип примјенити овде над њима!

Name

лиме

21.08.2017 14:05

А Додо ће подржати ста год да му кум Човић понуди...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па ста

21.08.2017 14:20

Па ста сто це подрзати.И треба.Царсија се сметла.Хоце да бирају и Србима и Хрватима.Цуј мајке ти.Сва памет у СДА.Довидјењааа.

Name

За Оба

21.08.2017 15:20

ако имате 100 хрвата који гласају и ако бар 95 не гласа за хдз изборе треба понистити. А у дом народа само бирати људе из Сироког и Ливна а хрвате из Сарајева,Зенице или нпр Србе из Мостара,Дрвара нико не би представљао јер они ко мањина треба да иду у свој тор. Тај концепт осим теских националиста неце нико

Name

W

21.08.2017 15:40

Ништа РУДОЊА неће подржати то нека знате као људи на ВРИЈЕМЕ.

Name

попара

21.08.2017 14:16

ЕУ не познаје колективна права,народа нити група него поединацна права.Какави конститутивни народи и трице.Срби су били конститутивни народ у Хрватској па су им то понистили,и то у току рата.Овај Љубиц треба ици у пензију,сенилан је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

21.08.2017 14:24

Због оваквих идиота као овај љубиц ми смо протерани ја подрзајем босњаке нека недају им иако имају одговорност. Цовиц Додик играју игру наместају сиптарима.Докле год нас додик блокира све сто је дрзава бих.Срби на КМ никад неце добити заједницу а овај устаса као подрзаје додика Вуциц или невиди или зели да невиди.Све се беди обије о главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

21.08.2017 15:47

ОДАВНО ВИ СА СИПТАРИМА РАДИТЕ СРБИМА О ГЛАВИ.ВАС НИКО НИЈЕ ПРОТЈЕРАО ВЕЦ ВИ ИДЕТЕ ЗА БОЉИМ А СТО ПРЕЛАЗИТЕ НА ИСЛАМ ЦИМ У ИНИСТРАМСТВО ОДЕТЕ.НИСАМ МОГАО ВЈЕРОВАТИ НИКАДА ДА ЦЕ ХРВАТИ ПОГУБИТИ ВЈЕРУ,ЈЕЗИК,НАЦИЈУ.САДС СТЕ НА ЗАЛОСТ НИКО И НИСТА.СКУТОР ЈЕ БИО СКУТОР ПА СТАНИ НА ПУТ ЈАРО АКО ТЕ МАТЕТР РОДИЛА. НЕМА ВИСЕ

Name

Ре

22.08.2017 07:55

Бас неки дан ТВ1 објавио статистику о заступљености Хрвата на свим нивоима.Свугдје их је готово дупло од онога колико их сљедује.Наравно нису добили податке из хрватских кантона,сто додатно дизе проценат.

ОДГОВОРИТЕ