HNS poslao upozorenje

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora na svojoj 21. sjednici raspravljalo je o temama vezanim za parlamentarne aktivnosti oko izmjene Izbornog zakona BiH, događaje vezane za gradnju strateške saobraćajne infrastrukture i druge aktuelne teme.

Bosna i Hercegovina 21.08.2017 | 15:42
HNS poslao upozorenje
Medijima su se poslije zasjedanja obratili predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić, Bariša Čolak i Predrag Kožul.
 
"Izmjena Izbornog zakona ključno je pitanje za Bosnu i Hercegovinu, to treba biti jasno svima. Opstrukcije ovih zahtjeva za legitimnim predstavljanjem koje su izražene kroz protivljenje prijedlogu Zakona koji je bio na Predstavničkom domu dijela bošnjačkih stranaka mi vidimo kao pokušaj zadržavanja dominacije nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini i očekujemo od svih da podrže ovaj zakon koji će se ponovo na tom domu naći", kazao je u uvodu Ljubić.
 
U slučaju odbijanja prijedloga HNS-a Ljubić je naveo dalji tok dešavanja.
 
"U slučaju ne prihvatanja ovog prijedloga odgovornost je na tim strankama da ponude svoje prijedloge zakona, koji će zadovoljiti osnovne odredbe odluke Ustavnog suda, tj. legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda, u institucijama u kojima je legitimno predstavljanje i predviđeno. Ukoliko se desi to što ja očekujem da se neće desiti, da ne bi pravovremeno bile usvojene izmjene Izbornog zakona. Stav Glavnog vijeća je da se predloži Predsjedništvu Hrvatskog narodnog sabora sazivanje vanrednog zasjedanja Sabora i da se onda donesu strateške odluke koje bi zapravo bile promjena naše političke paradigme i prema partnerima u BiH i prema aktulnim rješenjima, što bi u izvjesnom smislu značilo prelazak Rubikona", kazao je zagonetno Ljubić.
 
Na kasnije pitanje novinara šta se nalazi s onu stranu Rubikona, Ljubić nije precizno odgovorio već je samo kazao da to nikog u Bosni i Hercegovini ne bi ostavilo ravnodušnim, šta je iza Rubikona definisaće Sabor, a i tada je teško predvidjeti šta je to.
 
Ljubić je dodao da ovaj put ni OHR ne može 'bajpasirati' rješenja, niti on ne može protiv odluka Ustavnog suda.
 
Bariša Čolak, član Glavnog vijeća, ponovio je da pitanje promjene Izbornog zakona ključno i da bi tom pitanju trebalo prići vrlo ozbiljno. Ukoliko se misli da neki dio tog prijedloga nije dobar, Čolak smatra da bi HNS volio da ista ta strana izađe sa amandmanom koji bi popravio to rješenje te da izmjene ovog zakona treba izvršiti do kraja ove godine, da se to izbjegne raditi u narednoj, izbornoj godini.
 
"Slušamo kako SDA ima neko rješenje, mi bismo ga voljeli vidjeti, da se pokaže u javnosti ono što mislimo da nije ozbiljno da se stalno potencira rješavanje presude Sejdić i Finci kroz taj novi prijedlog, što znamo je praktično nemoguće, jer je to potvrdio i Ustavni sud", dodao je Čolak, ponovivši da je HNS spreman prihvatiti svaki prijedlog koji na legitiman način rješava izbor delegata u Dom naroda i članova Predsjedništva BiH. 

(Vijesti.ba / Klix)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

#

21.08.2017 13:50

Ja sam protiv dominacije nad to malo Hrvata u BiH, moraju imati sva prava ali i ona šaka Srba što se vratila na svoju zemlju u Hrvatskoj. I oni moraju biti narod, jer su bili. Kako niko od hrvatskih lidera stranaka u BiH to ne spomene? Samo svoja prava traže, a ono što traže za sebe, ne daju ni slučajno drugom.

ODGOVORITE
Name

100%

21.08.2017 18:33

Slažem se sa vama. Ako 13 % Hrvata u Bosni hoće kostutivnost kao 51 % bosnjaka. Tako treba i Srbi iz hrvatske kojih je bilo 26 % trebaju imati ista prava a ne biti manjina

Name

Piksi

22.08.2017 07:03

Sad neka uživaju u plodovima rada u Hrvatskoj prema Srbima...isti princip primjeniti ovde nad njima!

Name

lime

21.08.2017 14:05

A Dodo će podržati sta god da mu kum Čović ponudi...

ODGOVORITE
Name

Pa sta

21.08.2017 14:20

Pa sta sto ce podrzati.I treba.Carsija se smetla.Hoce da biraju i Srbima i Hrvatima.Cuj majke ti.Sva pamet u SDA.Dovidjenjaaa.

Name

Za Oba

21.08.2017 15:20

ako imate 100 hrvata koji glasaju i ako bar 95 ne glasa za hdz izbore treba ponistiti. A u dom naroda samo birati ljude iz Sirokog i Livna a hrvate iz Sarajeva,Zenice ili npr Srbe iz Mostara,Drvara niko ne bi predstavljao jer oni ko manjina treba da idu u svoj tor. Taj koncept osim teskih nacionalista nece niko

Name

W

21.08.2017 15:40

Ništa RUDONJA neće podržati to neka znate kao ljudi na VRIJEME.

Name

popara

21.08.2017 14:16

EU ne poznaje kolektivna prava,naroda niti grupa nego poedinacna prava.Kakavi konstitutivni narodi i trice.Srbi su bili konstitutivni narod u Hrvatskoj pa su im to ponistili,i to u toku rata.Ovaj Ljubic treba ici u penziju,senilan je.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

21.08.2017 14:24

Zbog ovakvih idiota kao ovaj ljubic mi smo proterani ja podrzajem bosnjake neka nedaju im iako imaju odgovornost. Covic Dodik igraju igru namestaju siptarima.Dokle god nas dodik blokira sve sto je drzava bih.Srbi na KM nikad nece dobiti zajednicu a ovaj ustasa kao podrzaje dodika Vucic ili nevidi ili zeli da nevidi.Sve se bedi obije o glavu.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

21.08.2017 15:47

ODAVNO VI SA SIPTARIMA RADITE SRBIMA O GLAVI.VAS NIKO NIJE PROTJERAO VEC VI IDETE ZA BOLJIM A STO PRELAZITE NA ISLAM CIM U INISTRAMSTVO ODETE.NISAM MOGAO VJEROVATI NIKADA DA CE HRVATI POGUBITI VJERU,JEZIK,NACIJU.SADS STE NA ZALOST NIKO I NISTA.SKUTOR JE BIO SKUTOR PA STANI NA PUT JARO AKO TE MATETR RODILA. NEMA VISE

Name

Re

22.08.2017 07:55

Bas neki dan TV1 objavio statistiku o zastupljenosti Hrvata na svim nivoima.Svugdje ih je gotovo duplo od onoga koliko ih sljeduje.Naravno nisu dobili podatke iz hrvatskih kantona,sto dodatno dize procenat.

ODGOVORITE