Симптом који најављује инфаркт

Група научника и медицинских стручњака са Државног универзитета Мичиген открила је симптом за који верују да сигурно наговештава скори инфаркт

Свијет 21.08.2017 | 14:03
Симптом који најављује инфаркт
Под управом професора медицине др Џорџа С. Абеле, стручњаци су анализирали материјал који је запушио коронарну артерију и изазвао инфаркт, и установили да је реч о холестеролу у облику великих кристала.

Научни тим је анализирао више од 240 случајева и код 89 одсто њих открио кристализовани холестерол. Реч је о веома проблематичној појави која прати стварање плака у срцу. Кристали се састоје од масти, калцијума и других супстанци.

"У ранијим студијама већ смо показали да холестерол повећава запремину када из течног стања пређе у чврсто, образујући кристале. Такво ширење може да доведе до пуцања артеријског зида и блокира проток крви, а последица је инфаркт или мождани удар", објашњава Абела.

У оквиру истраживања, анализирана је величина и тврдоћа кристала холестерола пацијената који су примљени у болницу након што су доживели инфаркт. Том приликом је установљено да су велики кристали пробили наслаге у артеријама и њихове зидове, и тако продрли право у срце.

Како наводи научни тим, кристали који пробију зид артерије не узрокују само физичка оштећења, већ и подстичу лучење тзв. хемијских посредника запаљења интерлеукин-1 бета, који могу довести до запаљења и болести артерија.

(хуффиингтонпост.де)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дзаба им

21.08.2017 14:23

Дзаба им.Себија це ту болест искорјенити код нас.Имас имовину 7 хиљада марака и немос добити срцку.Зато Миле смета.Има 8 хиљада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзиги

21.08.2017 14:42

Благо ти се нама са Сабијом Милетом а брате са таквим као сто си и ти. Теско нама ето.

Name

А сто са мном

21.08.2017 16:20

А сто са мном.Сад и ја сметам.Не ваља висе ни загебанција.