Simptom koji najavljuje infarkt

Grupa naučnika i medicinskih stručnjaka sa Državnog univerziteta Mičigen otkrila je simptom za koji veruju da sigurno nagoveštava skori infarkt

Svijet 21.08.2017 | 14:03
Simptom koji najavljuje infarkt
Pod upravom profesora medicine dr Džordža S. Abele, stručnjaci su analizirali materijal koji je zapušio koronarnu arteriju i izazvao infarkt, i ustanovili da je reč o holesterolu u obliku velikih kristala.

Naučni tim je analizirao više od 240 slučajeva i kod 89 odsto njih otkrio kristalizovani holesterol. Reč je o veoma problematičnoj pojavi koja prati stvaranje plaka u srcu. Kristali se sastoje od masti, kalcijuma i drugih supstanci.

"U ranijim studijama već smo pokazali da holesterol povećava zapreminu kada iz tečnog stanja pređe u čvrsto, obrazujući kristale. Takvo širenje može da dovede do pucanja arterijskog zida i blokira protok krvi, a posledica je infarkt ili moždani udar", objašnjava Abela.

U okviru istraživanja, analizirana je veličina i tvrdoća kristala holesterola pacijenata koji su primljeni u bolnicu nakon što su doživeli infarkt. Tom prilikom je ustanovljeno da su veliki kristali probili naslage u arterijama i njihove zidove, i tako prodrli pravo u srce.

Kako navodi naučni tim, kristali koji probiju zid arterije ne uzrokuju samo fizička oštećenja, već i podstiču lučenje tzv. hemijskih posrednika zapaljenja interleukin-1 beta, koji mogu dovesti do zapaljenja i bolesti arterija.

(huffiingtonpost.de)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dzaba im

21.08.2017 16:23

Dzaba im.Sebija ce tu bolest iskorjeniti kod nas.Imas imovinu 7 hiljada maraka i nemos dobiti srcku.Zato Mile smeta.Ima 8 hiljada.

ODGOVORITE
Name

dzigi

21.08.2017 16:42

Blago ti se nama sa Sabijom Miletom a brate sa takvim kao sto si i ti. Tesko nama eto.

Name

A sto sa mnom

21.08.2017 18:20

A sto sa mnom.Sad i ja smetam.Ne valja vise ni zagebancija.