Влада РС не плаћа обавезе добављачима и по годину дана

Влада Републике Српске и њене поједине институције не плаћају обавезе добављачима и по годину дана, због чега су добављачи у одређеним случајевима условљавали будуће испоруке плаћањем дијела или свих доспјелих обавеза, открили су ревизори.

Република Српска 19.08.2017 | 12:59
Влада РС не плаћа обавезе добављачима и по годину дана
У ревизији учинка „Управљање јавним набавкама у РС“ коју је урадила Главна служба за ревизију јавног сектора РС, а којом је обухваћен период од 2014. до 2016. године, наведено је да је кашњење плаћања обавеза према добављачима изражено у свим посматраним уговорним органима.

Ревизија је доминантно обухватила Владу РС, те Министарство здравља и социјалне заштите, Министарство просвјете и културе, Министарство за избјеглице и расељена лица, Министарство управе и локалне самоуправе и Пореску управу, а додатни подаци су прикупљени у Министарству финансија, Министарству правде, Фонду здравственог осигурања и Универзитетском клиничком центру.

„У посљедње вријеме обавезе према добављачима се плаћају са кашњењем и до годину дана, а у Министарству за избјеглице и расељена лица РС дио обавеза према добављачима за извршене радове крајем 2015. године није био плаћен до половине 2017. године.

У таквим околностима добављачи су усмено или писаним путем достављали опомене за плаћање. У одређеним случајевима су наредне испоруке условљавали плаћањем дијела или свих доспјелих обавеза. Понекад су у опоменама наведени износи затезних камата који су уговорни органи дужни платити“, наведено је у ревизорском извјештају.

У таквим условима уговорни органи су слали ургенције Министарству финансија да плати дуг, а најдрастичнији је примјер Пореске управе РС која је за годину дана министарству послала чак око стотину ургенција, односно за велики дио плаћања.

Због тога је, како наводе ревизори, смањен и простор уговорним органима да реагују у случају да добављач не испуњава своје обавезе у складу са закљученим уговором.

Главни ревозор РС Душко Шњегота рекао је за ЦАПИТАЛ да обавезе генерално расту и да су добављачи поприлично на удару. Што се тиче налаза ревизије о спровођењу јавних набавки Шњегота каже да је општи закључак да се набавке не спроводе системски, већ путем одређених ад хоц одлука.

„Очигледно је да се читав процес више прати процедурално, а не системски са аспекта сврсисходности јавних набавки“, казао је Шњегота.

Према подацима које је Главна служба за ревизију јавног сектора РС прикупила путем упитника у свим министарствима, фондовима социјалне сигурности и три републичке управе, у трогодишњем периоду, од 2014-2016. године, ове институције су кроз јавне набавке закључиле уговоре у вриједности од 821,22 милиона КМ са ПДВ-ом.

У извјештају је наведено да је основни закључак ревизије да Влада РС и уговорни органи нису у довољној мјери испунили предуслове и успоставили систем јавних набавки који ће осигурати дјелотворност јавних набавки.

Као драстичан примјер несврсисходне јавне набавке навели су изградњу кућица за наплату путарине на магистралном путу Бањалука-Клашнице. Изградња кућица је коштала 2,1 милион КМ, а оне никад нису пуштене у рад. У вези са овом набавком вођена је истрага, јер према важећим прописима наплата путарине је предвиђена само на аутопутевима. За протекле четири године, на том дијелу пута, забиљежено је између 15 и 20 саобраћајних незгода годишње.

„У току је поступак за њихово уклањање, те довођење магистралног пута у пројектовано стање. Тек након завршетка тих радова, биће позната и цијена њиховог уклањања, односно укупан износ „бачених“ средстава пореских обвезника“, наводе ревизори.

Истакли су и да у више од половине министарстава, интерним актима нису утврђене обавезе и носиоци правовременог покретања јавних набавки. Такође, у готово половини министарстава није прописана обавеза и одговорност за праћење реализације закључених уговора.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Драган

19.08.2017 11:10

Анализа, констатује се стање и ником ништа? Досадно је већ постало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

19.08.2017 12:27

Пропадну им цак и робне резерве и ником ниста. Само она власт из 1945те, па по кратком поступку.

Name

Све Је Ово

19.08.2017 11:10

Пред пуцањем....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Труе

19.08.2017 11:33

Има се, може се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алексиц

19.08.2017 11:40

Патриотизам је кад плацате своје рацуне дрзави,ентитету и од тога СЕ финансирају,болнице,сколе,пензионери.Кад влада неплаца добављацима за несто сто је узела и користи,Таква влада је криминална озбиљна друзина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шампион!

19.08.2017 11:47

Поставиш идиотима наплатне кућице на сеоски пут и добијеш изборе? Само у Босни, само у напреднијем дијелу, само код сљедбеника Љевчанског клептомана. Владат ће Рудоња мекињашима и послије смрти. Направит ће мали Игор ћаћу од гипса, носати га по шаторским сијелима а глупани ће гласати. Боже сачувај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.08.2017 13:50

Теско сељак мозе то разумети......

Name

Зоки

19.08.2017 11:50

ОВО ЈЕ ПРИВАТНИ ЕНТИТЕТ ГДЈЕ НЕ ВАЗЕ ЗАКОНИ,ВЕЦ РИЈЕЦ ЈЕДНОГ ЦОВЈЕКА,А ОН СЕ БОРИО И ПЕТ ГОДИНА ПРОВЕО У РОВОВИМА ЗА ОВАЈ ЕНТИТЕТ(ХА,ХА,ХА,ХАААААА!)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајисник

19.08.2017 12:10

Пропаст је потпуна.На свијету нема непријатеља као сто је унутрасњи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

19.08.2017 12:15

Похлепа је болест. Неизљецива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хо рук

19.08.2017 13:43

А тек зеља неписмењака за власцу!

Name

Дон Кихот

19.08.2017 13:28

Како би се богатили иначе...то је већ познато.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нако

19.08.2017 14:02

А миле Дидили прица о НАТО референдуму, о снимању филмова, о Алији као припаднику Хандзар дивизије..... А народ вара, рацуни се не плацају, дјеца одосе из БиХ...... Да ли је тај цовјек нормалан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозо

19.08.2017 14:46

Пут к понору за 95% становника. Да ли ико зели зауставити пропаст?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

19.08.2017 15:44

СВИ ОНИ ЗНАЈУ СВАКОЈ ПРИЧИ ТРИ ДАНА ДОСТА.

ОДГОВОРИТЕ