Vlada RS ne plaća obaveze dobavljačima i po godinu dana

Vlada Republike Srpske i njene pojedine institucije ne plaćaju obaveze dobavljačima i po godinu dana, zbog čega su dobavljači u određenim slučajevima uslovljavali buduće isporuke plaćanjem dijela ili svih dospjelih obaveza, otkrili su revizori.

Republika Srpska 19.08.2017 | 12:59
Vlada RS ne plaća obaveze dobavljačima i po godinu dana
U reviziji učinka „Upravljanje javnim nabavkama u RS“ koju je uradila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS, a kojom je obuhvaćen period od 2014. do 2016. godine, navedeno je da je kašnjenje plaćanja obaveza prema dobavljačima izraženo u svim posmatranim ugovornim organima.

Revizija je dominantno obuhvatila Vladu RS, te Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i Poresku upravu, a dodatni podaci su prikupljeni u Ministarstvu finansija, Ministarstvu pravde, Fondu zdravstvenog osiguranja i Univerzitetskom kliničkom centru.

„U posljednje vrijeme obaveze prema dobavljačima se plaćaju sa kašnjenjem i do godinu dana, a u Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica RS dio obaveza prema dobavljačima za izvršene radove krajem 2015. godine nije bio plaćen do polovine 2017. godine.

U takvim okolnostima dobavljači su usmeno ili pisanim putem dostavljali opomene za plaćanje. U određenim slučajevima su naredne isporuke uslovljavali plaćanjem dijela ili svih dospjelih obaveza. Ponekad su u opomenama navedeni iznosi zateznih kamata koji su ugovorni organi dužni platiti“, navedeno je u revizorskom izvještaju.

U takvim uslovima ugovorni organi su slali urgencije Ministarstvu finansija da plati dug, a najdrastičniji je primjer Poreske uprave RS koja je za godinu dana ministarstvu poslala čak oko stotinu urgencija, odnosno za veliki dio plaćanja.

Zbog toga je, kako navode revizori, smanjen i prostor ugovornim organima da reaguju u slučaju da dobavljač ne ispunjava svoje obaveze u skladu sa zaključenim ugovorom.

Glavni revozor RS Duško Šnjegota rekao je za CAPITAL da obaveze generalno rastu i da su dobavljači poprilično na udaru. Što se tiče nalaza revizije o sprovođenju javnih nabavki Šnjegota kaže da je opšti zaključak da se nabavke ne sprovode sistemski, već putem određenih ad hoc odluka.

„Očigledno je da se čitav proces više prati proceduralno, a ne sistemski sa aspekta svrsishodnosti javnih nabavki“, kazao je Šnjegota.

Prema podacima koje je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS prikupila putem upitnika u svim ministarstvima, fondovima socijalne sigurnosti i tri republičke uprave, u trogodišnjem periodu, od 2014-2016. godine, ove institucije su kroz javne nabavke zaključile ugovore u vrijednosti od 821,22 miliona KM sa PDV-om.

U izvještaju je navedeno da je osnovni zaključak revizije da Vlada RS i ugovorni organi nisu u dovoljnoj mjeri ispunili preduslove i uspostavili sistem javnih nabavki koji će osigurati djelotvornost javnih nabavki.

Kao drastičan primjer nesvrsishodne javne nabavke naveli su izgradnju kućica za naplatu putarine na magistralnom putu Banjaluka-Klašnice. Izgradnja kućica je koštala 2,1 milion KM, a one nikad nisu puštene u rad. U vezi sa ovom nabavkom vođena je istraga, jer prema važećim propisima naplata putarine je predviđena samo na autoputevima. Za protekle četiri godine, na tom dijelu puta, zabilježeno je između 15 i 20 saobraćajnih nezgoda godišnje.

„U toku je postupak za njihovo uklanjanje, te dovođenje magistralnog puta u projektovano stanje. Tek nakon završetka tih radova, biće poznata i cijena njihovog uklanjanja, odnosno ukupan iznos „bačenih“ sredstava poreskih obveznika“, navode revizori.

Istakli su i da u više od polovine ministarstava, internim aktima nisu utvrđene obaveze i nosioci pravovremenog pokretanja javnih nabavki. Takođe, u gotovo polovini ministarstava nije propisana obaveza i odgovornost za praćenje realizacije zaključenih ugovora.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Dragan

19.08.2017 11:10

Analiza, konstatuje se stanje i nikom ništa? Dosadno je već postalo!

ODGOVORITE
Name

Cezar

19.08.2017 12:27

Propadnu im cak i robne rezerve i nikom nista. Samo ona vlast iz 1945te, pa po kratkom postupku.

Name

Sve Je Ovo

19.08.2017 11:10

Pred pucanjem....

ODGOVORITE
Name

True

19.08.2017 11:33

Ima se, može se

ODGOVORITE
Name

Aleksic

19.08.2017 11:40

Patriotizam je kad placate svoje racune drzavi,entitetu i od toga SE finansiraju,bolnice,skole,penzioneri.Kad vlada neplaca dobavljacima za nesto sto je uzela i koristi,Takva vlada je kriminalna ozbiljna druzina.

ODGOVORITE
Name

Šampion!

19.08.2017 11:47

Postaviš idiotima naplatne kućice na seoski put i dobiješ izbore? Samo u Bosni, samo u naprednijem dijelu, samo kod sljedbenika Ljevčanskog kleptomana. Vladat će Rudonja mekinjašima i poslije smrti. Napravit će mali Igor ćaću od gipsa, nosati ga po šatorskim sijelima a glupani će glasati. Bože sačuvaj...

ODGOVORITE
Name

re

19.08.2017 13:50

Tesko seljak moze to razumeti......

Name

Zoki

19.08.2017 11:50

OVO JE PRIVATNI ENTITET GDJE NE VAZE ZAKONI,VEC RIJEC JEDNOG COVJEKA,A ON SE BORIO I PET GODINA PROVEO U ROVOVIMA ZA OVAJ ENTITET(HA,HA,HA,HAAAAAA!)

ODGOVORITE
Name

Krajisnik

19.08.2017 12:10

Propast je potpuna.Na svijetu nema neprijatelja kao sto je unutrasnji.

ODGOVORITE
Name

Hm

19.08.2017 12:15

Pohlepa je bolest. Neizljeciva.

ODGOVORITE
Name

Ho ruk

19.08.2017 13:43

A tek zelja nepismenjaka za vlascu!

Name

Don Kihot

19.08.2017 13:28

Kako bi se bogatili inače...to je već poznato.....

ODGOVORITE
Name

Nako

19.08.2017 14:02

A mile Didili prica o NATO referendumu, o snimanju filmova, o Aliji kao pripadniku Handzar divizije..... A narod vara, racuni se ne placaju, djeca odose iz BiH...... Da li je taj covjek normalan?

ODGOVORITE
Name

Bozo

19.08.2017 14:46

Put k ponoru za 95% stanovnika. Da li iko zeli zaustaviti propast?

ODGOVORITE
Name

BOBA

19.08.2017 15:44

SVI ONI ZNAJU SVAKOJ PRIČI TRI DANA DOSTA.

ODGOVORITE