Нестао Дејтонски мировни споразум

Гдје, ко и како чува оригиналне верзије Дејтонског мировног споразума, питање је које је поновно актуелизовано након што је министар иностраних послова Србије Ивица Дачић рекао је да Србија такав документ - нема.

Босна и Херцеговина 18.08.2017 | 22:00
Нестао Дејтонски мировни споразум
Тврди, нестао је током петооктобарске револуције у Београду.

Ивица Дачић, министар иностраних послова Србије за "Српски телеграф" је казао: "Сви се праве блесави кад их питам, а незамисливо је да Србија нема сачуван примерак Дејтонског споразума. Нема ни тог папира, они су све опљачкали. Кад су хапсили Слобу, ништа није остало."



Но, другој оригиналној верзији, оној у Сарајеву, губи се сваки траг, још откако је авионом из Париза 1995. године слетјела на сарајевски аеродром.

Оригинални примјерак Дејтонског мировног споразума никада званично није достављен Предсједништву БиХ, Министарству иностраних послова у СМ БиХ, нити се зна гдје се чува.

Саша Клепић, директор Архива БиХ је потврдио: "Оно што ја вама могу одговорно рећи да Архив БиХ, никада у грађи коју смо преузимали '95. године није преузео Дејтонски мировни споразум нити у оригиналу, нити у копији."

Мистериозни нестанци нису случајност, сматра директор Центра за регионализам Александар Попов. Однос званичника у БиХ и региону према документу заправо симболише неозбиљан однос према Дејтонском мировном споразуму.

"Њима заправо одговара овакво стање, то је парадокс, нажалост, потраје што дуже јер то даје могућност да Дејтонски споразум тумачи свако на свој начин, као што се дешава у БиХ, али и код сусједа."



Члан делегације БиХ у Дејтону Миро Лазовић каже да је нестанком документа који је парализовао систем у БиХ, идеална прилика за крупније измјене уређења.

"Да Босна и Херцеговина врати Устав Републике БиХ, или да се донесе један нови устав уз помоћ међународне заједнице и америчке администрације која је била и медијатор Дејтонског мировног споразума, не видим друго рјешење. На оваквим развалинама, на којима почива БиХ, што је и продукт Анекса 4 Дејтонског споразума БиХ се не може развијати равноправно, не може постати чланица Европске уније и НАТО пакта".

Из државног архива у Загребу копију споразума чувају у фонду Канцеларије предсједника Фрање Туђмана. Један од четири изворна примјерка Општег оквирног споразума за мир у БиХ, у складу са Законом о склапању и извршавању међународних уговора, у Хрватској вијерно чувају.



Министарство иностраних и европских послова Хрватске:

"Документи међународних уговора Републике Хрватске евидентирају се и чувају у Збирци међународних уговора Републике Хрватске у Министарству иностраних и европских послова Републике Хрватске. У том смислу и примјерак документа Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини којим располаже Република Хрватска чува се у складу с мјеродавним одредбама споменутог Закона."

Ради ли се о теорији завјере, озбиљном сценарију крими серије или још озбиљнијем дипломатском скандалу - два од четири примјерка Дејтонског мировног споразума званично нема.

Иако већ годинама мистерија, иако је вођена и истрага, гдје би могла бити једна од оригиналних верзија у Сарајеву, у овој, али и осталим државним институцијама и даље остаје мистерија.

Извор: Н1

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

Неко

18.08.2017 20:10

А ми се чудимо што су нестали папири од Боске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пендула

18.08.2017 21:59

И онако не вриједи ,потписница је Југославија које одавно нема !

Name

Јоја

18.08.2017 22:42

Па имају Амери 4 оригинала. То је најбитније.

Name

Пинк Кратер

18.08.2017 20:15

Типицно за нас,уговор од продаје Боске је на сигурном као и овај из Дејтона.Мафија је мала Маца ста ови квази националисти могу украсти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

18.08.2017 20:36

Па није ни добро имати тај уговор. Стално се прица да је био градјански рат а он престаде кад потписасе два предсједника сусједних земаља. Ја не видим ни Радована ни Бобана.

Name

Ре

18.08.2017 20:49

А Пинк пантер поштен ха ха ха

Name

Ре.кики

19.08.2017 02:02

Кики,то само босански Срби казу да је био градјански рат.Цијели свијет зна да је била агресија на Р БиХ сто потврдјују и ови потписи 2 предсједника агресорских дрзава.

Name

КОНДОР

18.08.2017 20:16

СТО СЕ СЕКИРАТИ, ПА ОВАЈ ЈЕДАН СЕ СТАЛНО ПОЗИВА НА ДУХ ИЗВОРНОГ ДЕЈТОНА И ВЕРЗИЈУ ИЗВОРНОГ ДЕЈТОНА. КАД ЈЕ ТАКО, ТРЕБА ВИДИТИ.....???

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

19.08.2017 04:26

Продајем копију Дејтонског уговор ,Бакирове верзије.

Name

Вук

18.08.2017 20:20

Битно је да се ми бусамо у прса и тврдимо да је Србија гарант Дејтонског споразума ! А то што власт у Србији није била у стању сачувати ни тај комад папира, то је неважно :(

ОДГОВОРИТЕ
Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

18.08.2017 20:38

Не бој се батице... (Сад сам чуо да је наш у Русији код Мире Марковић и Путина).

Name

Гиле и Циле

18.08.2017 20:40

Вуце, мозда се Србија понаса као Вук према Јагњету, тј. Дејтонском споразуму, Вук појео Црвенкапу.

Name

Вук

18.08.2017 20:53

Има и тога, можда је Вучић тј. вук појео малог Додика тј. црвенкапицу, (нема оригинала нема Дејтона) ! проблем је што је БиХ постојала и прије тог Дејтона, а РС није ! БиХ без Дејтона це и даље постојати, али ако нестане Дејтона нестаје и РС

Name

Ре

18.08.2017 22:30

Србија и Хрватска нису гаранти Дејтонског споразума оне су потписнице.Зна се ко су гаранти.Ове либудре могу само кмецати.

Name

@Вук

19.08.2017 05:19

Да, увијек су ти Срби криви. Па ни власт у БиХ (прије свега бошњачки али и хрватски представници) нису били способни да сачувају тај исти документ.

Name

Оља

19.08.2017 06:58

Рее@Вук Па ста мислите коме је у интересу да "нестане"? Онима који не зеле ентитетске границе, свакако јесте, то бар није теско прозрети.

Name

Оља

19.08.2017 06:58

Рее@Вук Па ста мислите коме је у интересу да "нестане"? Онима који не зеле ентитетске границе, свакако јесте, то бар није теско прозрети.

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

18.08.2017 20:24

Наш је ,,нестао'' због Косова...Јер у нашем постоји и писмена гаранција коју је потписала и Америка, и у којој пише да Косово НИКАД неће бити признато од стране Америке! ...И да се зна да Република Српска НИЈЕ угрожена, и да се зна да ће Србија увек стајати уз вас (па били ви део БиХ, ли били независни, или део Србије!). ... ... ... ...Наш МУП управо ,,чешља'' све запослене у влади из тог времена...П.С.Муслимански и 'рватски коментатори да ме унапред прескоче са њиховим потенцијалнио глупим питањима и провокацијама, и да ми се не обраћају (осим ако питање није паметно)!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац

18.08.2017 20:54

Шта велиш црни Бавчанине, нестала гаранција Америке за Косово???

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

18.08.2017 21:03

Батице, урранијумом су тукли по Косову, а не по нама... И да знаш да се прича да је наш Дејтон у Русији код Мире Марковић и Путина!

Name

Ре

18.08.2017 21:40

Ти тврдиш да је у Дејтонском споразму гаранција о не признавању Косова???

Name

Србо

18.08.2017 20:36

Е моји Срби, каже наш Предсједник нема босанског језика,већ бошњачки ! А погледајте на којим језицима је потписан мировни споразум у Паризу 14.децембра 1995., (трећа слика) БОСАНСКИ, хрватски, енглески и српски ! Па тај нас човјек из дана у дан лаже, трује национализмом, а све зарад властитог богаћења и скривања свог криминала..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Србо

18.08.2017 21:02

Е сто би ти волио да си Србин

Name

Робин Худ

18.08.2017 21:04

Написано је " босански" али се то по новом правопису чита као " бошњачки"! Да није трагично било би смијешно!

Name

@

18.08.2017 21:18

Он је за изворни дејтонски мировни споразум али би ипак неке његове анексе мијењао, Баја дејтонски споразум третира као шведски стол.

Name

Ре

19.08.2017 05:11

Е мој Србо ако је нама потребан Предсједник да нам казе да нема или има Босански или да је дан или ноћ онда смо га ми јадни да јаднији немоземо бити.

Name

Драгутин

18.08.2017 20:39

Какве везе има што је нестао обичан папир?Важно да је ту РС-а као главни доказ Дејтонског споразума!Дејтон је било нужно решење за Србе тада,то није било баш најбоље решење,али је то САД и ЕУ наметнуо Србима у БиХ!РС-ој је одузето 26% територије БиХ,јер је она имала 75% територије БиХ коју је поштено ослободио генерал Ратко Младић!Нажалост НАТО и САД је ударима авијације по положајима војске РСК и РС-е током њихове операције Олуја променио је силом тада ратну победу РС-е у њен пораз,а помогао је победи хрватско-муслиманске коалиције!Иначе РС-а је много оштећена Дејтонским споразумом,прво зато што је цела САО крајина припала хрватској,друго РС-а је требала да добије излаз на море и град Дубровник,требала је да добије назад још својих 26% територије БиХ,тј.да има 75% укупне територије БиХ и плус још излаз на море и град Дубровник и шири коридор до Тузле укључујући и град Маглај у то и наравно све то је требало припојити Србији!Поставља се питање Зашто?Зато што Срби на простору СФРЈ морају да имају као главни ствараоци и градитељи обе Југославије и борци још од времена Отоманске империје,значи заслужују да добију своју територију на којој је већина Српског народа јер су је крваво кроз историју стекли и одбранили и због тога што је над Србима учињен геноцид у периоду 1941-1945,као и зато што су Срби ослободили целу Истру два пута,а она је припала хрватима и словенцима који за њу нису гинули?Не могу хрвати,словенци,бошњаци и шиптари да добију све што хоће,а Срби ништа???То није људски и није поштено,ако би се СФРЈ делила свима по оној мери које учествовао у њеном ослобађању и изградњи,замислите колко би само добили сви остали осим Срба ови тзв.народи кад би се тога држали?Наравно као и увек кроз историју западне силе су отимале Србији делове територија тешком муком стечене, као што су нпр. део Баната и Темишвар који је Српска војска ослободила од Аустроугарске доделили Румунији, Црна Гора је ослободила Скадар од Турака,а Србија Драч и то је запад дао шиптарима!Тако и ову Истру, Славонију,Далмацију,Задар... све што су Срби ослободили запад СТОПИРО и даје другима и ту нема краја...Срби на Балкану су много пропатили и оштећени смо највише од стране САД,ЕУ и НАТО-а и ту нема говора да нисмо,јер постоје многобројни докази и чињенице све црно на бело документовано...Још све није завршено,али видећемо шта ће и колко ће Русија и С300 да нам помогну у будућности да исправимо ту наметнуту нам неправду од стране западних сила:САД,ЕУ и НАТО???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т

18.08.2017 20:56

РАДМАНОВИЦ ЗНА ГДЈЕ ЈЕ ОРГИНАЛ ДЕЈТОНСКОГ СПОТАЗУМА

Name

орто

19.08.2017 05:10

Ми Срби узивамо док лаземо

Name

А

18.08.2017 20:58

Мирсад Лазовић би вратио устав РБиХ па што си дозволио да ти Аљо ово потписује у Дејтону ако си незадовољан а био си тамо? Ма болан био Мирсо нама и не треба никакав папир ни Дејтон. Видиш да у Бејха нико никога не кламфа. Свако ради како му одговара а ти живиш још у 90-им

ОДГОВОРИТЕ
Name

18.08.2017 21:22

Могу ти рећи након толико година да је дејтонски мировни споразум веома добар. Није Алија ништа погријешио његовим потписивањем, то је била стратешки добра одлука.

Name

Видимо

18.08.2017 21:11

Склепавањем Дејтонског споразума, написан од највећег планетарног олоша, разбијена је и овјерена задња политичка снага која је дјеловала као Југославенска у Босни непосредно прије рата... Тако се тај инострани олош увјерио да више никада на Балкану неће та идеја јединства овладати јер то јединство им је по многоме сметало. Зато је и био рат и то најрвавији тамо гдје је идеја била најјача... И дан данас кад се ситуација понекад умири и народ почне да дише, такозвани олош са вана нареди овим нашим овновима да покрену референдум, снимају филмове о Алију и Радовану, све у циљу рушења мира... Е заје.али сте се, раја је почела ићи на Тјентисте на фестивал, слуша се Дубиоза, иде се на моторијаде, почела омладина у село ићи и трампити се мјесто да користе новац, маму вам вашу, нећете нас сјена.и нисмо ми африканци и Азијати, ми смо једном свијету дали културу струју и иноваторство и инжењеринг, нећете се висе хранити на Балкану масонски олошу... Знам да причам у празно, али мрзим све сто нам се "наводно" помаже; па и овај Дејтонски споразум је Ко Загоров роман написан

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

18.08.2017 21:23

Небудите будале људи, ови сто су на власти немогу сацувати ни двије овце нацртане на папиру , ко до сада није схватио лака му ноц !

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

18.08.2017 21:25

КАД НЕМА ОНИХ ШТО СУ ГА ПОТПИСАЛИ НОРМАЛНО ДА НЕ МА НИ ПАПИРА. ОТИШАО У САНДИК СА ЊИМА.НЕ КА МУ ЈЕ ВЈЕЧНА СЛАВА ШТА РЕЋИ НА ОВЕ ГЛУПОСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

18.08.2017 22:32

САД администрација сигурно има оригинал тог споразума. Затразите копију од њих, говна балканска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.08.2017 06:24

Па јеси ли ти туп?Довољно је да видис ко су потписници а ко гаранти?Зар мислис да Руси Британци...губе документе?

Name

Трге

19.08.2017 01:04

Три неписмењака који су потписали тај споразум нису ни тразили примјерке за оно сто су представљали. Једино САД има иригинал "споразума".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.08.2017 06:20

А његов тумац сам ја.Како мени годи.

Name

мистер x

19.08.2017 07:31

ДЕјтон треба скроз избрисати и вратиити у зивот Босну и Херцеговину.За будуцност овог дијела свијета.Хоце неко да зиви у Србији или Хрватској ,нико им не брани нек се пресели тамо и узива,А нас остале оставите на миру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

19.08.2017 08:32

АКО НЕМАШ УГОВОРА ДА СИ КУПИО АУТО, АУТО НИЈЕ ТВОЈ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац

19.08.2017 09:24

То Мајо, објасни сељацима у једној реченици! ❤❤❤ Кога брига за папир, док Мехмед-паша Соколовић сједи на своме трону у Вишеграду и чува вијековну границу на Дрини?

Name

драган

19.08.2017 08:55

Добро казес Јоја имају американци 4 оргинала и то свецетири разлицита. Па по потреби како који пасе!!!

ОДГОВОРИТЕ