Стамбени кредити свим грађанима

Сви становници Српске моћи ће да аплицирају за стамбене кредите које пласира Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС, а биће повећан и износ новца и рок отплате зајма.

Република Српска 18.08.2017 | 12:18
Стамбени кредити свим грађанима
Новине су дефинисане измјенама правила о пласману средстава, које је креирао ИРБ и упутио их на усвајање у Владу РС.

''Приједлог садржи бројне измјене када су у питању стамбени кредити, као што су кредити за самце, повећање износа са 100.000 на 150.000 КМ и продужење периода отплате са 20 на 25 година. Поред тога, биће омогућено свим грађанима да користе стамбене кредите ИРБ-а'', казали су у ИРБ-у РС.

У овој банци за сада нису хтјели да откривају више детаља у вези са новим правилима за пласман стамбених кредита, али су навели да ће каматне стопе бити различите за кориснике у складу са групом којој буду припадали.

У Министарству финансија РС потврдили су да су им прослијеђене измјене правила о пласману кредита ИРБ-а.

''Овај документ прво ће размотрити Одбор за привреду и финансије и дати своју сагласност за упућивање на сједницу Владе РС'', казали су у Министарству финансија.

По свему судећи, о овом документу одлучиваће се тек након повратка свих министара са годишњег одмора.

Економисти појашњавају да је ИРБ анализом тржишта и потреба корисника сачинио и измјене правила о пласирању стамбених кредита.

''Повећање могућности задужења на 150.000 марака вјероватно ће већини становника, који су стално запослени, омогућити да ријеше своје стамбено питање. До прије пар година висина тог задужења износила је свега 50.000 марака, а за тај износ се не може купити стан. Продужење рока отплате кредита сигурно одговара великом броју корисника, а за банку је то профитабилније и доноси већу зараду'', казао је економиста Горан Радивојац и додао да су запослени у ИРБ-у на бази искустава и захтјева клијената донијели нове измјене о пласирању стамбених кредита, јер им је у интересу да пласирају новац који имају, а не да он стоји на рачунима.

Због планираних новина и довољно новца којим располаже, ИРБ није повукао другу траншу новца од укупно расположивих 10,5 милиона КМ уговорених са Развојном банком Савјета Европе.

''Овај новац намијењен је за кредитирање стамбеног збрињавања самаца и социјално угрожених категорија. ИРБ РС је повукао прву траншу у вриједности од пет милиона КМ и пласирао 99 одсто тог новца. С обзиром на то да је ова међународна финансијска институција поставила доста ограничења за кориснике, попут висине мјесечних примања и квадратуре стана, а имајући у виду да ИРБ има доста слободних средстава, нисмо повукли другу траншу, већ смо одлучили да те кредите финансирамо из властитих извора'', навели су у ИРБ-у РС.

Да банке у РС не пласирају стамбене кредите за самце посредством ИРБ-а увјерили су се и клијенти који су претходних дана затражили информације о задужењу како би ријешили стамбено питање.

''Када сам посјетила банку и затражила информације о стамбеним кредитима ИРБ-а за самце, казали су ми да је та кредитна линија затворена, да је новац исцрпљен и да припремају нову линију, која ће грађанима бити приступачнија. Рекли су ми да сачекам мјесец-два и да их поново посјетим. Надам се да ће тако и бити и да ће бити повољнији услови и проширен обухват корисника. Добро би било и да снизе трошкове прибављања разних докумената и потврда да би се аплицирало за стамбене кредите ИРБ-а. Ти трошкови су огромни и чак се и за њих грађани морају задужити'', казала је Бањалучанка Мирјана М.

Трошкови

Велики број грађана до сада је имао примједбе на обимност документације коју морају прибавити како би аплицирали за стамбени кредит ИРБ-а и високе пратеће трошкове који достижу и до 3.000 марака. Најскупље је склапање уговора и упис хипотеке код нотара, а поред тога неопходна је и процјена вриједности стана, изваци из катастра и разне мјенице и потврде.

Кредите ИРБ-а до сада су могли подићи:

*самци до 35 година старости

*парови са или без дјеце до 35 година старости

*високообразовани самци старији од 35 година

*високообразовани брачни парови старији од 35 година

Извор: Глас Српске

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

банкар

18.08.2017 10:31

Можете само да се надате да ће вам неко узимати кредите,довели сте народ до просјачког штапа,народ сада живи на кредит то им је доживотни кредит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соса

18.08.2017 11:38

Сто је народ задузенији и сиромаснији то је лаксе сњим манипулисати - купис глас за 50КМ

Name

креда

18.08.2017 10:37

Народе не насједајте на ове кредите

ОДГОВОРИТЕ
Name

били

18.08.2017 10:58

Народе то су хијене пазите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пазите Се,

18.08.2017 11:08

Још једна проегавшчина банде ,како да вам одузму вашу некретнину,уколило не платиш 3 и рате ;зарубе ти све "шта си плацо све пропадне: банке продају на лицитацији и још имају добицак ,зато народе не талијеците се "памет у главу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фангла

18.08.2017 12:03

Засто не нареде да квадрат стана несмије преци 300 КМ па би неко и дигао кредит овако лупетају цијене квадрата као да смо у Токију,а све јад и цемер,и плата 500КМ вецини радника,,,, пуј гадови ,само мисле на себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

гашо

18.08.2017 12:20

Масовно је напустање РС, хвала на кредитима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

£

18.08.2017 12:56

Градјевиндка мафија на апаратима. Конацно це престати упропаставати Бањалуку. Бољу вијест одавно нисам цуо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,

18.08.2017 17:40

Залостно је ,када грађ- махери не разумеју ;ста је то ,понуда и потразња ,е сада би они да дизем кредит њихову гузу да ресавам"ко јим је одобрио креду нека их ресава "јос горе 'уколико нису кредити осигурани сигурно ;бице ЈАООО МЈАООО,сада је оно :ко лија и долија "браво тако вам и треба ,цао цаоооо.

Name

Игор

18.08.2017 15:23

Само то треба овцама. Камен око врата 25 година и нема блејања. Па да га дајете без камате не бих узео.

ОДГОВОРИТЕ
Name

квадрат ливаде

18.08.2017 15:27

У Истоцном Сарајеву цијене квадрата и до 2000 КМ. Брука! У обицној Лукавици толико квадрат. Ма бјези! Погледајте мало цијене по Европи и упоредите са насом платезном моци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема их

18.08.2017 18:14

Луда власт.Па нема ових до 35 година.Отисли су.Мозда да покусају с овим од 50.Како влада казе да је стање сјајно гарант це зивјети 100 година да врате ове кредите.

ОДГОВОРИТЕ