Stambeni krediti svim građanima

Svi stanovnici Srpske moći će da apliciraju za stambene kredite koje plasira Investiciono-razvojna banka (IRB) RS, a biće povećan i iznos novca i rok otplate zajma.

Republika Srpska 18.08.2017 | 12:18
Stambeni krediti svim građanima
Novine su definisane izmjenama pravila o plasmanu sredstava, koje je kreirao IRB i uputio ih na usvajanje u Vladu RS.

''Prijedlog sadrži brojne izmjene kada su u pitanju stambeni krediti, kao što su krediti za samce, povećanje iznosa sa 100.000 na 150.000 KM i produženje perioda otplate sa 20 na 25 godina. Pored toga, biće omogućeno svim građanima da koriste stambene kredite IRB-a'', kazali su u IRB-u RS.

U ovoj banci za sada nisu htjeli da otkrivaju više detalja u vezi sa novim pravilima za plasman stambenih kredita, ali su naveli da će kamatne stope biti različite za korisnike u skladu sa grupom kojoj budu pripadali.

U Ministarstvu finansija RS potvrdili su da su im proslijeđene izmjene pravila o plasmanu kredita IRB-a.

''Ovaj dokument prvo će razmotriti Odbor za privredu i finansije i dati svoju saglasnost za upućivanje na sjednicu Vlade RS'', kazali su u Ministarstvu finansija.

Po svemu sudeći, o ovom dokumentu odlučivaće se tek nakon povratka svih ministara sa godišnjeg odmora.

Ekonomisti pojašnjavaju da je IRB analizom tržišta i potreba korisnika sačinio i izmjene pravila o plasiranju stambenih kredita.

''Povećanje mogućnosti zaduženja na 150.000 maraka vjerovatno će većini stanovnika, koji su stalno zaposleni, omogućiti da riješe svoje stambeno pitanje. Do prije par godina visina tog zaduženja iznosila je svega 50.000 maraka, a za taj iznos se ne može kupiti stan. Produženje roka otplate kredita sigurno odgovara velikom broju korisnika, a za banku je to profitabilnije i donosi veću zaradu'', kazao je ekonomista Goran Radivojac i dodao da su zaposleni u IRB-u na bazi iskustava i zahtjeva klijenata donijeli nove izmjene o plasiranju stambenih kredita, jer im je u interesu da plasiraju novac koji imaju, a ne da on stoji na računima.

Zbog planiranih novina i dovoljno novca kojim raspolaže, IRB nije povukao drugu tranšu novca od ukupno raspoloživih 10,5 miliona KM ugovorenih sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope.

''Ovaj novac namijenjen je za kreditiranje stambenog zbrinjavanja samaca i socijalno ugroženih kategorija. IRB RS je povukao prvu tranšu u vrijednosti od pet miliona KM i plasirao 99 odsto tog novca. S obzirom na to da je ova međunarodna finansijska institucija postavila dosta ograničenja za korisnike, poput visine mjesečnih primanja i kvadrature stana, a imajući u vidu da IRB ima dosta slobodnih sredstava, nismo povukli drugu tranšu, već smo odlučili da te kredite finansiramo iz vlastitih izvora'', naveli su u IRB-u RS.

Da banke u RS ne plasiraju stambene kredite za samce posredstvom IRB-a uvjerili su se i klijenti koji su prethodnih dana zatražili informacije o zaduženju kako bi riješili stambeno pitanje.

''Kada sam posjetila banku i zatražila informacije o stambenim kreditima IRB-a za samce, kazali su mi da je ta kreditna linija zatvorena, da je novac iscrpljen i da pripremaju novu liniju, koja će građanima biti pristupačnija. Rekli su mi da sačekam mjesec-dva i da ih ponovo posjetim. Nadam se da će tako i biti i da će biti povoljniji uslovi i proširen obuhvat korisnika. Dobro bi bilo i da snize troškove pribavljanja raznih dokumenata i potvrda da bi se apliciralo za stambene kredite IRB-a. Ti troškovi su ogromni i čak se i za njih građani moraju zadužiti'', kazala je Banjalučanka Mirjana M.

Troškovi

Veliki broj građana do sada je imao primjedbe na obimnost dokumentacije koju moraju pribaviti kako bi aplicirali za stambeni kredit IRB-a i visoke prateće troškove koji dostižu i do 3.000 maraka. Najskuplje je sklapanje ugovora i upis hipoteke kod notara, a pored toga neophodna je i procjena vrijednosti stana, izvaci iz katastra i razne mjenice i potvrde.

Kredite IRB-a do sada su mogli podići:

*samci do 35 godina starosti

*parovi sa ili bez djece do 35 godina starosti

*visokoobrazovani samci stariji od 35 godina

*visokoobrazovani bračni parovi stariji od 35 godina

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

bankar

18.08.2017 12:31

Možete samo da se nadate da će vam neko uzimati kredite,doveli ste narod do prosjačkog štapa,narod sada živi na kredit to im je doživotni kredit.

ODGOVORITE
Name

Sosa

18.08.2017 13:38

Sto je narod zaduzeniji i siromasniji to je lakse snjim manipulisati - kupis glas za 50KM

Name

kreda

18.08.2017 12:37

Narode ne nasjedajte na ove kredite

ODGOVORITE
Name

bili

18.08.2017 12:58

Narode to su hijene pazite

ODGOVORITE
Name

Pazite Se,

18.08.2017 13:08

Još jedna proegavščina bande ,kako da vam oduzmu vašu nekretninu,ukolilo ne platiš 3 i rate ;zarube ti sve "šta si placo sve propadne: banke prodaju na licitaciji i još imaju dobicak ,zato narode ne talijecite se "pamet u glavu

ODGOVORITE
Name

Fangla

18.08.2017 14:03

Zasto ne narede da kvadrat stana nesmije preci 300 KM pa bi neko i digao kredit ovako lupetaju cijene kvadrata kao da smo u Tokiju,a sve jad i cemer,i plata 500KM vecini radnika,,,, puj gadovi ,samo misle na sebe

ODGOVORITE
Name

gašo

18.08.2017 14:20

Masovno je napustanje RS, hvala na kreditima!

ODGOVORITE
Name

£

18.08.2017 14:56

Gradjevindka mafija na aparatima. Konacno ce prestati upropastavati Banjaluku. Bolju vijest odavno nisam cuo.

ODGOVORITE
Name

Re,

18.08.2017 19:40

Zalostno je ,kada građ- maheri ne razumeju ;sta je to ,ponuda i potraznja ,e sada bi oni da dizem kredit njihovu guzu da resavam"ko jim je odobrio kredu neka ih resava "jos gore 'ukoliko nisu krediti osigurani sigurno ;bice JAOOO MJAOOO,sada je ono :ko lija i dolija "bravo tako vam i treba ,cao caoooo.

Name

Igor

18.08.2017 17:23

Samo to treba ovcama. Kamen oko vrata 25 godina i nema blejanja. Pa da ga dajete bez kamate ne bih uzeo.

ODGOVORITE
Name

kvadrat livade

18.08.2017 17:27

U Istocnom Sarajevu cijene kvadrata i do 2000 KM. Bruka! U obicnoj Lukavici toliko kvadrat. Ma bjezi! Pogledajte malo cijene po Evropi i uporedite sa nasom plateznom moci.

ODGOVORITE
Name

Nema ih

18.08.2017 20:14

Luda vlast.Pa nema ovih do 35 godina.Otisli su.Mozda da pokusaju s ovim od 50.Kako vlada kaze da je stanje sjajno garant ce zivjeti 100 godina da vrate ove kredite.

ODGOVORITE