Анализа и најава БЛ: Недодирљиви Бајерн и ''лилипутанци''!

И пре почетка сезоне у Немачкој може са сигурношћу да се каже да ће Бајерн освојити прво место шести пут узастопно, али очекује нас изузетно занимљива борба за еврокупове и опстанак.

Фудбал 18.08.2017 | 18:00
Анализа и најава БЛ: Недодирљиви Бајерн и ''лилипутанци''!
Ма колико уживали у немачком фудбалу и атмосфери на њиховим стадионима морамо признати - није више занимљиво! Барем када је реч о борби за титулу, јер заиста делује да не постоји ни промил шансе да Салатара напусти Минхен ни следеће године. 

Једноставно, Бајерн је за десет корака испред свих. Баварци поново имају врхунски тим, али и среће да и када им не иде побеђују на пенале и узимају трофеје, што је био случај у Суперкупу против Борусије пре две недеље.

Тако је петоструки узастопни шампион Немачке (рекордер) фаворит број један и ту се свака прича о борби за титулу у Немачкој завршава. Можемо да дискутујемо да ли су скупоцени Корентин Толисо (Лион) и Хамес Родригез (Реал) права појачања за Бајерн, са њима или без њих, Баварци би се сигурно прошетали до трона јер су стварно најбољи.

БОРБА ЗА ЛИГУ ШАМПИОНА

Е овде ћемо гледати прави мали шоу и борбу за сваки бод. Борусија, Лајпциг и Хофенхајм, овогодишњи представници у најелитнијем такмичењу, желе да наставе са квалитетним резултатима, а све три екипе осетно су се појачале током лета. Добро, Лајпциг баш и није (од познатих имена стигао је само нападач Огустан из ПСЖ-а), али је задржао окосницу из сјајне дебитантске сезоне у елити и главне звезде - Кеиту, Вернера и Форзберга, носиоце игре у екипи Ралфа Хасенхутла.

Борусија се после две неубедљиве сезоне растала са Томасом Тухелом. Треће место и Лига шампиона нису били довољни шефовима на Вестфалену да задрже веру у младог тренера, па су у нову сезону ушли са новим кормиларом Холанђанином Петером Бошем, који је сјајно водио Ајакс у Лиги Европе прошле сезоне. Поред новог тренера, стигла су добра појачања у виду младих репрезентативаца Немачке - Махмуда Дауда (Менхенгладбах) и Максимилијана Филипа (Фрајбург), а ту је и искусни Омер Топрак (Леверкузен). Неизвесно је шта ће бити са Усманом Дембелеом који штрајкује јер га клуб не пушта у Барселону, али је убедљиво највеће појачање за Милионере останак прве звезде и најбољег стрелца Бундеслиге прошле сезоне Пјера-Емерика Обамејана.

Хофенхајм је током лета такође куповао добро, а сачувао је и већи део сјајног тима који је прошле сезоне узео четири од могућих шест бодова против Бајерна. На њихову форму утицаће и исход двомеча са Ливерпулом у Лиги шампиона и евентуални пласман у групну фазу, пошто би тада тим Јулијана Нагелсмана имао више утакмица и обавеза. Никлас Зуле и Себастијан Руди су прешли у Бајерн, али су зато стигли Флоријан Грилич (Вердер), Хавард Нордвајт (Вест Хем) и Серж Гнабри (Бајерн), па је Хоф можда и јачи него лане.

БОРБА ЗА ЛИГУ ЕВРОПЕ

И овде ћемо сигурно гледати изузетну борбу поготово што се Шалке враћа на велика врата. Транзиција у Гелзенкирхену је изгледа готова, а Плавце ће у нову еру повести млади стручњак Доменико Тедеско (31) који је изненада добио прилику и изгледа почео да је користи. Успешно је дојучерашњи тренер Ауеа трансформисао екипу Шалкеа, стигла су квалитетна пијачања у виду Бастијана Очипке (Ајнтрахт) и Амина Арита (Нант), па се одласци Колашинца и Чупа-Мотинга у Енглеску неће ни осетити.

Поред Шалкеа, за излазак у Европу конкуришу и Вердер, Келн и Херта, тимови који су били солидни и прошле сезоне, а који су се добро појачали и учиниће Бундеслигу занимљивом, барем када је реч о борби за позиције испод Бајерна.

Јарчеви су остали без сјајног Антонија Модеста који је отишао у Кину за рекордне паре (35.000.000 евра), а замениће га доскорашњи нападач Мајнца Џон Кордоба. Остатак екипе Петера Штегера је остао исти, а видећемо колико ће на Келн утицати и такмичење у групној фази Лиги Европе, које их упоредно очекује.

Вердер се сјајно трансформисао током лета. Хит пролећне полусезоне задржао је Макса Крузеа, а доласци Лудвига Аугустинсона (Копенхаген) и Жерома Гондорфа (Дармштат) показали су се као пун погодак у припремном периоду, па обратите пажњу и на форму тима са Везера када будете састављали тикете.

Херта се такође добро појачала, а доведени су Дејви Зелке (Лајпциг), Метју Леки(Инголштат), Карим Рекик (Олимпик Марсељ), као и талентовани Валентино Лазаро (Салцбург). Њихови доласци, плус квалитетна окосница у виду Вајзера, Штарка, Калуа и Ибишевића даје тиму мађарског тренера Пала Дардаија сасвим солидан квалитет који их истиче у борбу за горњи дом табеле. 

Видећемо и да ли ће Фрајбург моћи да понови прошлогодишњи успех, када је као повратник у Бундеслигу изборио одмах пласман у Лигу Европе, посебно јер је остао без истакнутих играча Винћенца Грифа (Менхенгладбах) и Макса Филипа (Дортмунд). Стигао је на позајмицу талентовани Пољак Бартош Капустка из Лестера, као и 19-годишњи штопер Реала Филип Лијенхарт, играчи по укусу сјајног тренера Кристијана Штрајха.

ФАВОРИТ ИЗ СЕНКЕ

То ће вероватно опет бити Ајнтрахт из Франкфурта, али и Волфзбург. Екипа нашег Мијата Гаћиновића забрљала је током пролећа сјајну јесен коју је имала, а у којој је у једном тренутку била друга на табели иза Бајерна. Хрватски тренер Нико Ковач је током лета марјиво радио и спремао екипу, а на Валдштадион су стигла занимљива појачања попут голгетера Утрехта Себастијана Алера, левог бека Џетра Вилемса (ПСВ Ајндховен) и Кевина Принса Боатенга (Лас Палмас) која уз постојећи играчки кадар гарантују, ако ништа друго, онда бар безбедну позицију у средини табеле.

Волфзбург се опет добро отворио током лета, потрошио је преко 50.000.000 евра, а стигли су штопер Џон Брукс (Херта, 17.000.000), везиста Начо Камачо (Малага, 15.000.000) и Белгијанац Ландри Димата (Остенде, 10.000.000). Леп шопинг Вукова, који се надају да је прошлосезонски пад у бараж ружна прошлост и да би могли до респектабилне позиције, ако не и до Лиге Европе.

Велике непознанице су Бајер из Леверкузена и Борусија из Менхенгладбаха. Иако највероватније неће страховати за опстанак, тешко да ће ови тимови моћи и до позиција које воде у Европу на крају сезоне јер су, утисак је, слабији него лане. Ту се посебно мисли на Фармацеуте који су отали без Чалханоглуа (Милан), Топрака (Дортмунд) и Чичарита Ернандеза (Вест Хем), па ће време показати праву снагу екипе Хајка Херлиха. 

БОРБА ЗА ОПСТАНАК

Главни кандидат за испадање је сигурно Хамбургер нашег Филипа Костића. Можда је и време да после 53 година и кусур дана чувени сат на стадиону Диносауруса престане да куца, на шта указује и очајна форма током летњих припрема и рана елиминација из Купа Немачке од трећелигаша Оснабрика. Без обзира на величину клуба, делује да је ХСВ играчки убедљиво најтањи од свих у Бундеслиги и да појачања која доводе немају квалитет да га одрже у елити.

И Аугзбург ће такође стаховати за опстанак у елити, пошто се није богзна како појачао, а слабе шансе се дају и Мајнцу и новајлији Хановеру који, општи је утисак, нема лош тим у коме предњаче солидни нападачи Фулкруг и Харник.

Видећемо и шта у првој сезони после повратка може Штутгарт са сјајним Симоном Теродеом, најбољим стрелцем Цвајте прошле сезоне у шпицу. Швабе су довеле током лета и новог спортског директора Михаела Решкеа из Бајерна, а његово богато искуство биће им од помоћи у покушају да креирају нову атмосферу у овом реномираном клубу.

ЛИЧНЕ КАРТЕ БУНДЕСЛИГАША

Клуб - Вредност - Тренер

Бајерн - 603.400.000 - Карло Анћелоти
Дортмунд - 406.480.000 - Петер Бош
Леверкузен - 211.300.000 - Хајко Херлих
Шалке - 185.550.000 - Доменико Тедеско
Лајпциг - 181.080.000 - Ралф Хасенхутл
Менхенгладбах - 152.450.000 - Дитер Хекинг
Волфзбург - 134.850.000 - Андријес Јонкер
Хофенхјам - 120.130.000 - Јулијан Нагелсман
Келн - 106.150.000 - Петер Штегер
Херта - 90.450.000 - Пал Дардаи
Ајнтрахт - 73.600.000 - Нико Ковач
Мајнц - 72.650.000 - Сандро Шварц
Хамбургер - 71.750.000 - Маркус Гиздол
Вердер - 68.500.000 - Александер Нури
Фрајбург - 65.230.000 - Кристијан Штрајх
Аугзбург - 62.130.000 - Мануел Баум
Штутгарт - 58.650.000 - Ханес Волф
Хановер - 40.650.000 - Андре Брајтенрајтер
*суме су у милионима евра

БУНДЕСЛИГАШКА ПРОМЕНАДА

БАЈЕРН

Дошли: Кингсли Коман (Јувентус), Серж Гнабри (Вердер), Хамес Родригез (Реал Мадрид) Себастијан Руди (Хофенхајм), Никлас Зуле (Хофенхајм), Корентин Толисо (Лион), Марко Фрдл, Кристијан Фрухтл, Феликс Геце (омладинци).

Отишли: Ћаби Алонсо (пензија), Холгер Бадштубер (слободан), Меди Бенатија (Јувентус), Даглас Коста (Јувентус) Ђанлука Гаудино (Кјево), Серж Гнабри (Хофенхајм), Филип Лам (пензија), Том Штарке (пензија).

ЛАЈПЦИГ

Дошли: Жан-Кевин Огустен (ПСЖ), Брума (Галатасарај), Ибрахима Конате (Сошо), Пхилипп Кен (Штутгарт), Конрад Лаимер (Салцбург), Ивон Мвого (Јанг Бојс), Елиас Абоучабака, Николас Кун (омладинци).

Отишли: Бенжамин Белот (Брондби), Масимо Бруно (Андерлехт), Агјеманг Диавуси (Вехен), Рани Кедира (слободан), Маријус Милер (Кајзерслаутерн), Атинч Нукан (Бешикташ), Нилс Квашнер (Арминија Билфелд), Дејви Зелке (Херта).

ДОРТМУНД

Дошли: Махмуд Дауд (Менхенгладбах), Максимилијан Филип (Фрајбург), Омер Топрак (Леверкузен), Дан-Аксел Загаду (ПСЖ), Јакоб Брун Ларсен (омладинци).

Отишли: Свен Бендер (Леверкузен), Џенис Бурнић (Штутгарт), Матијас Гинтер (Менхенгладбах), Микел Мерино (Њукасл), Адријан Рамос (Дангдаи), Паскал Штенцел (Фрајбург).

ХОФЕНХЕАЈМ

Дошли: Серж Гнабри (Бајерн), Флоријан Грилич (Вердер), Џастин Хугма (Хераклес), Хавард Нордтвејт (Вест Хем), Нико Шулц (Менхенгладбах), Роберт Жуљ (Гројтер Фирт), Робин Хек, Стефан Пош, Мерис Шкендеровић (омладинци).

Отишли: Расел Канусе (ДЦ Јунајтед), Барис Атик (Кајзерслаутерн), Антонио Чолак (Инголстат), Бенедикт Гимбер (Јан Регензбург), Ницолај Рап (Ерцгебирге Ауе), Себастијан Руди (Бајерн), Фабијан Шер (Депортиво Ла Коруња), Пирмин Швеглер (Хановер), Никлас Зуле (Бајерн), Марко Терацино (Фрајбург).

КЕЛН

Дошли: Џон Кордоба (Мајнц), Јанес Хорн (Волфзбург), Хорхе Мере (Спортинг Хихон), Јоао Кеирош (Брага).

Отишли: Марсел Хартел (Унион Берлин), Антхони Модест (Тијенђин), Невен Суботић (Дортмунд).

ХЕРТА

Дошли: Џонатан Клинсман (слободан), Валентино Лазаро (Салцбург), Метју Леки (Инголштат), Карим Рекик (Марсељ), Дејви Зелке (Лајпциг), Флоријан Бак, Јулијус Каде, Арне Мајер (омладинци).

Отишли: Сами Алаги (Санкт Паули), Александар Баумјохан (слободан), Џон Ентони Брукс (Волфзбург), Флоријан Колс (слободан), Нилс Кербер (Пројзен Минстер), Мајк Овусу (слободан).

ФРАЈБУРГ

Дошли: Бартош Капустка (Лестер), Филип Лијенхарт (Реал Мадрид), Флоријан Нидерлехнер (Мајнц), Паскал Штенцел (Дортмунд), Марко Терацино (Хофенхајм).

Отишли: Амир Фалахен (слободан), Јонас Ференбах (Карлсруе), Винћензо Грифо (Менхенгладбах), Себастијан Керк (Нирнберг), Максимилијан Филип (Дортмунд), Марк Торехон (Унион Берлин).

ВЕРДЕР 

Дошли: Лудвиг Аугустинсон (Копенхаген), Жером Гондорф (Дармштат), Јиржи Павленка (Славија Праг), Јунинг Жанг (Витесе).

Отишли: Марнон Буш (Хејденхајм), Клеменс Фриц (пензија), Сантијаго Гарсија (Толука), Серж Гнабри (Бајерн), Флориан Грилиш (Хофенхајм), Леон Гувара (Кајзерслаутерн), Ласло Клајнхејслер (Астана), Клаудио Пизаро (слободан), Феликс Видвалд (Лидс), Рафаел Волф (Фортуна Дизелдорф).

МЕНХЕНГЛАДБАХ 

Дошли: Микаел Куизанс (Нанси), Матијас Гинтер (Дортмунд), Винћензо Грифо (Фрајбург), Флоријан Нејхаус (Минхен 1860), Рис Оксфорд (Вест Хем), Денис Закарија (Јаннг Бојс).

Отишли: Том Балер (Хановер), Андреас Кристенсен (Челси), Махмуд Даоуд (Дортмунд), Андре Хан (Хамбургер), Јулиан Корб (Хановер), Тсај Вилијам Нденге (Рода), Флоријан Нејхаус (Фортуна Дизелдорф), Марвин Шхулц (Луцерн), Нико Шулц (Хофенхајм), Ђибрил Соу (Јанг Бојс).

ШАЛКЕ

Дошли: Набил Бенталеб (Тотенхем), Амин Арит (Нант), Пабло Инсуа (Депортиво Ла Коруња), Михаел Лангер (слободан), Јевхен Конопљанка (Севиља), Бастиан Очипка (Ањтрахт), Лук Хемерих, Вестон Мекени, Хаџи Рајт (омладинци).

Отишли: Денис Аого (Штутгарт), Абдул Рахман Баба (Челси), Холгер Бадштубер (Бајерн), Ерик-Максим Чупо Мотинг (Стоук), Фабијан Гајфер (Аугзбург), Клас-Јан Хунтелар (Ајакс), Сеад Колашинац (Арсенал), Фил Нејман (Инголштат), Саша Ријтер (слободан), Тимон Веленрутер (Wиљем ИИ), Хађи Рајт (Сандхаузен).

АЈНТРАХТ 

Дошли: Дени да Коста (Леверкузен), Џонатан де Гузман (Наполи), Желсон Фернандес (Рен), Себастијен Алер (Утрехт), Лука Јовић (Бенфика), Даичи Камада (Саган Тосу), Карлос Салседо (Гвадалахара), Јан Зимерман (Минхен 1860), Ренат Дадашов, Ноел Кноте, Нелсон Мандела (омладинци), Џетро Виљемс (ПСВ Ајндховен), Симон Фалет (Мец), Кевин Принс Боатенг (Лас Палмас).

Отишли: Мајкл Хектор (Челси), Хајнц Линднер (Цирих), Бастиан Очипка (Шалке), Анте Ребић (Фјорентина), Харис Сеферовић (Бенфика), Хесус Ваљехо (Реал Мадрид), Гиљермо Варела (Манчестер Јунајтед), Фуркан Зорба (Оснабрик).

ЛЕВЕРКУЗЕН 

Дошли: Свен Бендер (Дортмунд), Доминик Кор (Аугзбург)

Отишли: Хакан Чалханоглу (Милан), Дени да Коста (Ајнтрахт), Патрик Џалто (Јан Регензбург), Хавијер Ернандез (Вест Хем), Роберто Хилберт (слободан), Киријакос Пападопулос (Хамбургер), Омер Топрак (Дортмунд).

АУГЗБУРГ 

Дошли: Серђо Кордова (Каракас), Фабиан Гајфер (Шалке), Михаел Грегорич (Хамбургер), Марцел Хелер (Дармстат) Рани Кедира (слободан).

Отишли: Албиан Ајети (Ст. Гален), Халил Алтинтоп (Славијаа Праг), Доминик Кор (Леверкузен), Тим Матавж (Витесе), Паул Верхаег (Волфзбург).

ХАМБУРГЕР

Дошли: Андре Хан (Менехнгладбах), Киријакос Пападопулос (Леверкузен), Јулијан Полерсбек (Кајзерслаутерн), Бјарне Телке (Карлсруе), Рицк ван Дронгелен (Спарта Ротердам).

Отишли: Рене Адлер (Мајнц), Набил Бахуи (слободан), Јохан Ђоуру (слободан), Аштон Гец, Матијас Озтролек (Хановер).

МАЈНЦ 

Дошли: Рене Адлер (слободан), Абдоу Дијало (Монако) Виктор Фишер (Мидлзбро), Кенан Кодро (Осасуна), Александру Максим (Штутгарт).

Отишли: Пјер Бенгтсон (Копенхаген), Џон Кордоба (Келн), Бесар Халими (Брондби), Бојан Кркић (Стоук), Јонас Лосл (Хадерсфилд), Тодор Неделев (Ботев Пловдив)  Флориан Нидерлехнер (Фрајбург), Андре Рамаљо (Леверкузен).

ВОЛФЗБУРГ

Дошли: Џон Антхони Брукс (Херта, Игњасио Камачо (Малага), Ландри Димата (Остенде), Кајлен Хајндс (Арсенал), Марвин Стефанијак (Динамо Дрезден), Феликс Удуокаи (Минхен 1860), Пол Верхаег (Аугзбург), Wилијам (Интернасионал).

Отишли: Дијего Бенаљо (Монако), Амара Конде (Холштајн Кил), Орин Мекинзи Гејнс (Дармстат), Луиз Густаво (Марсељ), Јанес Хорн (Келн), Борха Мајорал (Реал Мадрид), Рикардо Родригез (Милан), Филипп Волшајд (Стоук).

ШТУТГАРТ

Дошли: Денис Аого (Шалке), Аилтон Силва (Ешторил), Чадрак Аколо (Сион), Такума Асано (Арсенал), Холгер Бадштубер (слободан), Џенис Бурнић (Дортмунд), Анастасиос Донис (Јувентус), Орел Мангала (Андерлехт), Рон-Роберт Цилер (Лестер).

Отишли: Флориан Клајн (слободан), Александру Максим (Мајнц), Тони Шуњић (Динамо Москва), Бенџамин Упхоф (Карлсрухе).

ХАНОВЕР

Дошли: Том Балер (Менхенгладбах), Јоусуф Емхамес (Бајерн), Михаел Есер (Дармстат), Јулиан Корб (Менхенгладбах), Матијас Озтролек (Хамбургер), Пирмин Швеглер (Хофенхајм).

Отишли: Андре Хофманн (Фортуна Дизелдорф), Марко Марић (Хофенхајм), Артур Собјех (слободан), Стефан Страндберг (Краснодар).

НЕМАЧКА 1 - 1. коло

Петак
20.30 Бајерн - Леверкузен

Субота
15.30 Хофенхајм - Вердер
15.30 Хамбургер - Аугзбург
15.30 Херта - Штутгарт
15.30 Мајнц - Хановер
15.30 Волфзбург - Дортмунд
18.30 Шалке - РБ Лајпциг

Недеља
15.30 Фрајбург - Ајнтрахт
18.00 Менхенгладбах - Келн

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар