Analiza i najava BL: Nedodirljivi Bajern i ''liliputanci''!

I pre početka sezone u Nemačkoj može sa sigurnošću da se kaže da će Bajern osvojiti prvo mesto šesti put uzastopno, ali očekuje nas izuzetno zanimljiva borba za evrokupove i opstanak.

Fudbal 18.08.2017 | 18:00
Analiza i najava BL: Nedodirljivi Bajern i ''liliputanci''!
Ma koliko uživali u nemačkom fudbalu i atmosferi na njihovim stadionima moramo priznati - nije više zanimljivo! Barem kada je reč o borbi za titulu, jer zaista deluje da ne postoji ni promil šanse da Salatara napusti Minhen ni sledeće godine. 

Jednostavno, Bajern je za deset koraka ispred svih. Bavarci ponovo imaju vrhunski tim, ali i sreće da i kada im ne ide pobeđuju na penale i uzimaju trofeje, što je bio slučaj u Superkupu protiv Borusije pre dve nedelje.

Tako je petostruki uzastopni šampion Nemačke (rekorder) favorit broj jedan i tu se svaka priča o borbi za titulu u Nemačkoj završava. Možemo da diskutujemo da li su skupoceni Korentin Toliso (Lion) i Hames Rodrigez (Real) prava pojačanja za Bajern, sa njima ili bez njih, Bavarci bi se sigurno prošetali do trona jer su stvarno najbolji.

BORBA ZA LIGU ŠAMPIONA

E ovde ćemo gledati pravi mali šou i borbu za svaki bod. Borusija, Lajpcig i Hofenhajm, ovogodišnji predstavnici u najelitnijem takmičenju, žele da nastave sa kvalitetnim rezultatima, a sve tri ekipe osetno su se pojačale tokom leta. Dobro, Lajpcig baš i nije (od poznatih imena stigao je samo napadač Ogustan iz PSŽ-a), ali je zadržao okosnicu iz sjajne debitantske sezone u eliti i glavne zvezde - Keitu, Vernera i Forzberga, nosioce igre u ekipi Ralfa Hasenhutla.

Borusija se posle dve neubedljive sezone rastala sa Tomasom Tuhelom. Treće mesto i Liga šampiona nisu bili dovoljni šefovima na Vestfalenu da zadrže veru u mladog trenera, pa su u novu sezonu ušli sa novim kormilarom Holanđaninom Peterom Bošem, koji je sjajno vodio Ajaks u Ligi Evrope prošle sezone. Pored novog trenera, stigla su dobra pojačanja u vidu mladih reprezentativaca Nemačke - Mahmuda Dauda (Menhengladbah) i Maksimilijana Filipa (Frajburg), a tu je i iskusni Omer Toprak (Leverkuzen). Neizvesno je šta će biti sa Usmanom Dembeleom koji štrajkuje jer ga klub ne pušta u Barselonu, ali je ubedljivo najveće pojačanje za Milionere ostanak prve zvezde i najboljeg strelca Bundeslige prošle sezone Pjera-Emerika Obamejana.

Hofenhajm je tokom leta takođe kupovao dobro, a sačuvao je i veći deo sjajnog tima koji je prošle sezone uzeo četiri od mogućih šest bodova protiv Bajerna. Na njihovu formu uticaće i ishod dvomeča sa Liverpulom u Ligi šampiona i eventualni plasman u grupnu fazu, pošto bi tada tim Julijana Nagelsmana imao više utakmica i obaveza. Niklas Zule i Sebastijan Rudi su prešli u Bajern, ali su zato stigli Florijan Grilič (Verder), Havard Nordvajt (Vest Hem) i Serž Gnabri (Bajern), pa je Hof možda i jači nego lane.

BORBA ZA LIGU EVROPE

I ovde ćemo sigurno gledati izuzetnu borbu pogotovo što se Šalke vraća na velika vrata. Tranzicija u Gelzenkirhenu je izgleda gotova, a Plavce će u novu eru povesti mladi stručnjak Domeniko Tedesko (31) koji je iznenada dobio priliku i izgleda počeo da je koristi. Uspešno je dojučerašnji trener Auea transformisao ekipu Šalkea, stigla su kvalitetna pijačanja u vidu Bastijana Očipke (Ajntraht) i Amina Arita (Nant), pa se odlasci Kolašinca i Čupa-Motinga u Englesku neće ni osetiti.

Pored Šalkea, za izlazak u Evropu konkurišu i Verder, Keln i Herta, timovi koji su bili solidni i prošle sezone, a koji su se dobro pojačali i učiniće Bundesligu zanimljivom, barem kada je reč o borbi za pozicije ispod Bajerna.

Jarčevi su ostali bez sjajnog Antonija Modesta koji je otišao u Kinu za rekordne pare (35.000.000 evra), a zameniće ga doskorašnji napadač Majnca Džon Kordoba. Ostatak ekipe Petera Štegera je ostao isti, a videćemo koliko će na Keln uticati i takmičenje u grupnoj fazi Ligi Evrope, koje ih uporedno očekuje.

Verder se sjajno transformisao tokom leta. Hit prolećne polusezone zadržao je Maksa Kruzea, a dolasci Ludviga Augustinsona (Kopenhagen) i Žeroma Gondorfa (Darmštat) pokazali su se kao pun pogodak u pripremnom periodu, pa obratite pažnju i na formu tima sa Vezera kada budete sastavljali tikete.

Herta se takođe dobro pojačala, a dovedeni su Dejvi Zelke (Lajpcig), Metju Leki(Ingolštat), Karim Rekik (Olimpik Marselj), kao i talentovani Valentino Lazaro (Salcburg). Njihovi dolasci, plus kvalitetna okosnica u vidu Vajzera, Štarka, Kalua i Ibiševića daje timu mađarskog trenera Pala Dardaija sasvim solidan kvalitet koji ih ističe u borbu za gornji dom tabele. 

Videćemo i da li će Frajburg moći da ponovi prošlogodišnji uspeh, kada je kao povratnik u Bundesligu izborio odmah plasman u Ligu Evrope, posebno jer je ostao bez istaknutih igrača Vinćenca Grifa (Menhengladbah) i Maksa Filipa (Dortmund). Stigao je na pozajmicu talentovani Poljak Bartoš Kapustka iz Lestera, kao i 19-godišnji štoper Reala Filip Lijenhart, igrači po ukusu sjajnog trenera Kristijana Štrajha.

FAVORIT IZ SENKE

To će verovatno opet biti Ajntraht iz Frankfurta, ali i Volfzburg. Ekipa našeg Mijata Gaćinovića zabrljala je tokom proleća sjajnu jesen koju je imala, a u kojoj je u jednom trenutku bila druga na tabeli iza Bajerna. Hrvatski trener Niko Kovač je tokom leta marjivo radio i spremao ekipu, a na Valdštadion su stigla zanimljiva pojačanja poput golgetera Utrehta Sebastijana Alera, levog beka Džetra Vilemsa (PSV Ajndhoven) i Kevina Prinsa Boatenga (Las Palmas) koja uz postojeći igrački kadar garantuju, ako ništa drugo, onda bar bezbednu poziciju u sredini tabele.

Volfzburg se opet dobro otvorio tokom leta, potrošio je preko 50.000.000 evra, a stigli su štoper Džon Bruks (Herta, 17.000.000), vezista Načo Kamačo (Malaga, 15.000.000) i Belgijanac Landri Dimata (Ostende, 10.000.000). Lep šoping Vukova, koji se nadaju da je prošlosezonski pad u baraž ružna prošlost i da bi mogli do respektabilne pozicije, ako ne i do Lige Evrope.

Velike nepoznanice su Bajer iz Leverkuzena i Borusija iz Menhengladbaha. Iako najverovatnije neće strahovati za opstanak, teško da će ovi timovi moći i do pozicija koje vode u Evropu na kraju sezone jer su, utisak je, slabiji nego lane. Tu se posebno misli na Farmaceute koji su otali bez Čalhanoglua (Milan), Topraka (Dortmund) i Čičarita Ernandeza (Vest Hem), pa će vreme pokazati pravu snagu ekipe Hajka Herliha. 

BORBA ZA OPSTANAK

Glavni kandidat za ispadanje je sigurno Hamburger našeg Filipa Kostića. Možda je i vreme da posle 53 godina i kusur dana čuveni sat na stadionu Dinosaurusa prestane da kuca, na šta ukazuje i očajna forma tokom letnjih priprema i rana eliminacija iz Kupa Nemačke od trećeligaša Osnabrika. Bez obzira na veličinu kluba, deluje da je HSV igrački ubedljivo najtanji od svih u Bundesligi i da pojačanja koja dovode nemaju kvalitet da ga održe u eliti.

I Augzburg će takođe stahovati za opstanak u eliti, pošto se nije bogzna kako pojačao, a slabe šanse se daju i Majncu i novajliji Hanoveru koji, opšti je utisak, nema loš tim u kome prednjače solidni napadači Fulkrug i Harnik.

Videćemo i šta u prvoj sezoni posle povratka može Štutgart sa sjajnim Simonom Terodeom, najboljim strelcem Cvajte prošle sezone u špicu. Švabe su dovele tokom leta i novog sportskog direktora Mihaela Reškea iz Bajerna, a njegovo bogato iskustvo biće im od pomoći u pokušaju da kreiraju novu atmosferu u ovom renomiranom klubu.

LIČNE KARTE BUNDESLIGAŠA

Klub - Vrednost - Trener

Bajern - 603.400.000 - Karlo Anćeloti
Dortmund - 406.480.000 - Peter Boš
Leverkuzen - 211.300.000 - Hajko Herlih
Šalke - 185.550.000 - Domeniko Tedesko
Lajpcig - 181.080.000 - Ralf Hasenhutl
Menhengladbah - 152.450.000 - Diter Heking
Volfzburg - 134.850.000 - Andrijes Jonker
Hofenhjam - 120.130.000 - Julijan Nagelsman
Keln - 106.150.000 - Peter Šteger
Herta - 90.450.000 - Pal Dardai
Ajntraht - 73.600.000 - Niko Kovač
Majnc - 72.650.000 - Sandro Švarc
Hamburger - 71.750.000 - Markus Gizdol
Verder - 68.500.000 - Aleksander Nuri
Frajburg - 65.230.000 - Kristijan Štrajh
Augzburg - 62.130.000 - Manuel Baum
Štutgart - 58.650.000 - Hanes Volf
Hanover - 40.650.000 - Andre Brajtenrajter
*sume su u milionima evra

BUNDESLIGAŠKA PROMENADA

BAJERN

Došli: Kingsli Koman (Juventus), Serž Gnabri (Verder), Hames Rodrigez (Real Madrid) Sebastijan Rudi (Hofenhajm), Niklas Zule (Hofenhajm), Korentin Toliso (Lion), Marko Frdl, Kristijan Fruhtl, Feliks Gece (omladinci).

Otišli: Ćabi Alonso (penzija), Holger Badštuber (slobodan), Medi Benatija (Juventus), Daglas Kosta (Juventus) Đanluka Gaudino (Kjevo), Serž Gnabri (Hofenhajm), Filip Lam (penzija), Tom Štarke (penzija).

LAJPCIG

Došli: Žan-Kevin Ogusten (PSŽ), Bruma (Galatasaraj), Ibrahima Konate (Sošo), Philipp Ken (Štutgart), Konrad Laimer (Salcburg), Ivon Mvogo (Jang Bojs), Elias Aboučabaka, Nikolas Kun (omladinci).

Otišli: Benžamin Belot (Brondbi), Masimo Bruno (Anderleht), Agjemang Diavusi (Vehen), Rani Kedira (slobodan), Marijus Miler (Kajzerslautern), Atinč Nukan (Bešiktaš), Nils Kvašner (Arminija Bilfeld), Dejvi Zelke (Herta).

DORTMUND

Došli: Mahmud Daud (Menhengladbah), Maksimilijan Filip (Frajburg), Omer Toprak (Leverkuzen), Dan-Aksel Zagadu (PSŽ), Jakob Brun Larsen (omladinci).

Otišli: Sven Bender (Leverkuzen), Dženis Burnić (Štutgart), Matijas Ginter (Menhengladbah), Mikel Merino (Njukasl), Adrijan Ramos (Dangdai), Paskal Štencel (Frajburg).

HOFENHEAJM

Došli: Serž Gnabri (Bajern), Florijan Grilič (Verder), Džastin Hugma (Herakles), Havard Nordtvejt (Vest Hem), Niko Šulc (Menhengladbah), Robert Žulj (Grojter Firt), Robin Hek, Stefan Poš, Meris Škenderović (omladinci).

Otišli: Rasel Kanuse (DC Junajted), Baris Atik (Kajzerslautern), Antonio Čolak (Ingolstat), Benedikt Gimber (Jan Regenzburg), Nicolaj Rap (Ercgebirge Aue), Sebastijan Rudi (Bajern), Fabijan Šer (Deportivo La Korunja), Pirmin Švegler (Hanover), Niklas Zule (Bajern), Marko Teracino (Frajburg).

KELN

Došli: Džon Kordoba (Majnc), Janes Horn (Volfzburg), Horhe Mere (Sporting Hihon), Joao Keiroš (Braga).

Otišli: Marsel Hartel (Union Berlin), Anthoni Modest (Tijenđin), Neven Subotić (Dortmund).

HERTA

Došli: Džonatan Klinsman (slobodan), Valentino Lazaro (Salcburg), Metju Leki (Ingolštat), Karim Rekik (Marselj), Dejvi Zelke (Lajpcig), Florijan Bak, Julijus Kade, Arne Majer (omladinci).

Otišli: Sami Alagi (Sankt Pauli), Aleksandar Baumjohan (slobodan), Džon Entoni Bruks (Volfzburg), Florijan Kols (slobodan), Nils Kerber (Projzen Minster), Majk Ovusu (slobodan).

FRAJBURG

Došli: Bartoš Kapustka (Lester), Filip Lijenhart (Real Madrid), Florijan Niderlehner (Majnc), Paskal Štencel (Dortmund), Marko Teracino (Hofenhajm).

Otišli: Amir Falahen (slobodan), Jonas Ferenbah (Karlsrue), Vinćenzo Grifo (Menhengladbah), Sebastijan Kerk (Nirnberg), Maksimilijan Filip (Dortmund), Mark Torehon (Union Berlin).

VERDER 

Došli: Ludvig Augustinson (Kopenhagen), Žerom Gondorf (Darmštat), Jirži Pavlenka (Slavija Prag), Juning Žang (Vitese).

Otišli: Marnon Buš (Hejdenhajm), Klemens Fric (penzija), Santijago Garsija (Toluka), Serž Gnabri (Bajern), Florian Griliš (Hofenhajm), Leon Guvara (Kajzerslautern), Laslo Klajnhejsler (Astana), Klaudio Pizaro (slobodan), Feliks Vidvald (Lids), Rafael Volf (Fortuna Dizeldorf).

MENHENGLADBAH 

Došli: Mikael Kuizans (Nansi), Matijas Ginter (Dortmund), Vinćenzo Grifo (Frajburg), Florijan Nejhaus (Minhen 1860), Ris Oksford (Vest Hem), Denis Zakarija (Janng Bojs).

Otišli: Tom Baler (Hanover), Andreas Kristensen (Čelsi), Mahmud Daoud (Dortmund), Andre Han (Hamburger), Julian Korb (Hanover), Tsaj Vilijam Ndenge (Roda), Florijan Nejhaus (Fortuna Dizeldorf), Marvin Šhulc (Lucern), Niko Šulc (Hofenhajm), Đibril Sou (Jang Bojs).

ŠALKE

Došli: Nabil Bentaleb (Totenhem), Amin Arit (Nant), Pablo Insua (Deportivo La Korunja), Mihael Langer (slobodan), Jevhen Konopljanka (Sevilja), Bastian Očipka (Anjtraht), Luk Hemerih, Veston Mekeni, Hadži Rajt (omladinci).

Otišli: Denis Aogo (Štutgart), Abdul Rahman Baba (Čelsi), Holger Badštuber (Bajern), Erik-Maksim Čupo Moting (Stouk), Fabijan Gajfer (Augzburg), Klas-Jan Huntelar (Ajaks), Sead Kolašinac (Arsenal), Fil Nejman (Ingolštat), Saša Rijter (slobodan), Timon Velenruter (Wiljem II), Hađi Rajt (Sandhauzen).

AJNTRAHT 

Došli: Deni da Kosta (Leverkuzen), Džonatan de Guzman (Napoli), Želson Fernandes (Ren), Sebastijen Aler (Utreht), Luka Jović (Benfika), Daiči Kamada (Sagan Tosu), Karlos Salsedo (Gvadalahara), Jan Zimerman (Minhen 1860), Renat Dadašov, Noel Knote, Nelson Mandela (omladinci), Džetro Viljems (PSV Ajndhoven), Simon Falet (Mec), Kevin Prins Boateng (Las Palmas).

Otišli: Majkl Hektor (Čelsi), Hajnc Lindner (Cirih), Bastian Očipka (Šalke), Ante Rebić (Fjorentina), Haris Seferović (Benfika), Hesus Valjeho (Real Madrid), Giljermo Varela (Mančester Junajted), Furkan Zorba (Osnabrik).

LEVERKUZEN 

Došli: Sven Bender (Dortmund), Dominik Kor (Augzburg)

Otišli: Hakan Čalhanoglu (Milan), Deni da Kosta (Ajntraht), Patrik Džalto (Jan Regenzburg), Havijer Ernandez (Vest Hem), Roberto Hilbert (slobodan), Kirijakos Papadopulos (Hamburger), Omer Toprak (Dortmund).

AUGZBURG 

Došli: Serđo Kordova (Karakas), Fabian Gajfer (Šalke), Mihael Gregorič (Hamburger), Marcel Heler (Darmstat) Rani Kedira (slobodan).

Otišli: Albian Ajeti (St. Galen), Halil Altintop (Slavijaa Prag), Dominik Kor (Leverkuzen), Tim Matavž (Vitese), Paul Verhaeg (Volfzburg).

HAMBURGER

Došli: Andre Han (Menehngladbah), Kirijakos Papadopulos (Leverkuzen), Julijan Polersbek (Kajzerslautern), Bjarne Telke (Karlsrue), Rick van Drongelen (Sparta Roterdam).

Otišli: Rene Adler (Majnc), Nabil Bahui (slobodan), Johan Đouru (slobodan), Ašton Gec, Matijas Oztrolek (Hanover).

MAJNC 

Došli: Rene Adler (slobodan), Abdou Dijalo (Monako) Viktor Fišer (Midlzbro), Kenan Kodro (Osasuna), Aleksandru Maksim (Štutgart).

Otišli: Pjer Bengtson (Kopenhagen), Džon Kordoba (Keln), Besar Halimi (Brondbi), Bojan Krkić (Stouk), Jonas Losl (Hadersfild), Todor Nedelev (Botev Plovdiv)  Florian Niderlehner (Frajburg), Andre Ramaljo (Leverkuzen).

VOLFZBURG

Došli: Džon Anthoni Bruks (Herta, Ignjasio Kamačo (Malaga), Landri Dimata (Ostende), Kajlen Hajnds (Arsenal), Marvin Stefanijak (Dinamo Drezden), Feliks Uduokai (Minhen 1860), Pol Verhaeg (Augzburg), Wilijam (Internasional).

Otišli: Dijego Benaljo (Monako), Amara Konde (Holštajn Kil), Orin Mekinzi Gejns (Darmstat), Luiz Gustavo (Marselj), Janes Horn (Keln), Borha Majoral (Real Madrid), Rikardo Rodrigez (Milan), Filipp Volšajd (Stouk).

ŠTUTGART

Došli: Denis Aogo (Šalke), Ailton Silva (Eštoril), Čadrak Akolo (Sion), Takuma Asano (Arsenal), Holger Badštuber (slobodan), Dženis Burnić (Dortmund), Anastasios Donis (Juventus), Orel Mangala (Anderleht), Ron-Robert Ciler (Lester).

Otišli: Florian Klajn (slobodan), Aleksandru Maksim (Majnc), Toni Šunjić (Dinamo Moskva), Bendžamin Uphof (Karlsruhe).

HANOVER

Došli: Tom Baler (Menhengladbah), Jousuf Emhames (Bajern), Mihael Eser (Darmstat), Julian Korb (Menhengladbah), Matijas Oztrolek (Hamburger), Pirmin Švegler (Hofenhajm).

Otišli: Andre Hofmann (Fortuna Dizeldorf), Marko Marić (Hofenhajm), Artur Sobjeh (slobodan), Stefan Strandberg (Krasnodar).

NEMAČKA 1 - 1. kolo

Petak
20.30 Bajern - Leverkuzen

Subota
15.30 Hofenhajm - Verder
15.30 Hamburger - Augzburg
15.30 Herta - Štutgart
15.30 Majnc - Hanover
15.30 Volfzburg - Dortmund
18.30 Šalke - RB Lajpcig

Nedelja
15.30 Frajburg - Ajntraht
18.00 Menhengladbah - Keln

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar