Због намета иду у "илегалу"

Број новопријављених предузећа и радњи опада, док број оних које се свакодневно затварају расте у континуитету, трендови су у посљедњих пола године у Републици Српској.

Босна и Херцеговина 18.08.2017 | 09:44
Због намета иду у "илегалу"
Према подацима Пореске управе РС, а које је објелоданила Привредна комора РС, од јануара до јуна ове године пријављено је 598 пореских обвезника  - правних лица, што је за 195 мање у односу на исти период прошле године, док их је одјављено 189, што је за чак 157 више него за првих шест мјесеци 2016. године, када их се одјавило само 32. 

Ситуација је слична када су у питању и предузетници који очигледно све теже функционишу по важећим законским прописима.

За пола године пријављено их је 1.264, што је, ако се гледа прво полугодиште 2016. године, мање за 235.

Када је одјава дјелатности у питању, кључ у браву ставило је њих 592, што је за 327 више него у истом периоду прошле године.

Јован Братић, предсједник Занатско-предузетничке коморе РС, каже како већина оних занатлија и предузетника који су одјавили своје радње и даље ради, али у сивој зони.

"Тако нису предмет контроле и инспекције јер нису привредни субјекти и над њима нема нико надлежности, осим ако их неко пријави. Да би се предузетник пријавио и имао неку сигурност, морамо да направимо пар резова. Неких обавеза их морамо ослободити. Прије свега праг за улазак у ПДВ систем би требало подићи са 50.000 на 100.000 марака, а намети на плате и доприносе су превелики и требало би их смањити. Мора и држава нечега да се одрекне", сматра Братић.

Додаје да, уколико би држава показала више разумијевања и смањила поједине намете, број новопријављених радњи би се нагло повећао.

С њим се слаже и Горан Радивојац, професор на Економском факултету у Бањалуци, који каже како су порези и доприноси на том нивоу да је јако тешко пословати.

"Имамо већ неки облик епидемије који је захватио тај сектор гдје људи одустају јер не виде да имају нарочите користи да се региструју и обављају дјелатност у складу са регулативом", казао је он.

Сматра како ће бити тешко вратити те људе у легалне токове јер је већина њих отишла да ради у иностранство.

Када су предузећа која се све више затварају у питању, Радивојац сматра како је посљедица нечега што се дешавало у посљедњих пет до шест година.

"Очигледно је да је велики број предузећа дошао у пословне проблеме, а оно што се може осјетити у пословном свијету је да је наишао неки период неизвјесности и ишчекивања. Углавном, људи помало губе интерес и амбицију да се баве било каквим послом јер не виде било какву перспективу", закључио је Радивојац.

Извор: Независне новине

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

АР

18.08.2017 07:55

Па Како неце у илегалу оплацкасе их са наметима Па треба издрзати толоку администрацију коју нам је упослио нас драги лидер Баја од Лактаса како це ико опстати поред оваквих намета само треба у илегалу па нек их Додик води себи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ој ха

18.08.2017 13:56

Ко им је крив кад не знају радити, нас прецедник само на јабукама дигне милион и по сваке године.

Name

Трге

18.08.2017 14:02

Па овце су ту да их се сиса. Како исплатити плате 70,000 запослених у оргснима управе? А без њих се не могу добити избори. А без уцесца у власти, не мозе се ефикасно пљацкати.

Name

Не буди као Драгутин

18.08.2017 08:38

Само референдум о одцјепљењу и самостална РС је спас за све наше проблеме или припајање Србији као покрајина . У то чврсто вјерујем као сто вјерујем да Електричном ауту је потребан ауспух.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

18.08.2017 08:44

Сестра имала фризерски салон. Није могла да ради јер су сваку дан долазиле инспекције које су јој одузимале по пар сати времена. Даље, ванфискалних обавеза је имала преко 20. Неколико година се борила да одрзи бизнис али је дрзава уцинила све да је у тој намјери спријеци. Прије годину дана је конацно затворила радњу и са породицом отисла у Њемацку. Тамо се након пар мјесеци адаптације запослила а тренутно је у фази регистрације сопственог салона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле11

18.08.2017 09:28

Имао сервис телефона и рацунара. Прије годину дана затворио одјавио видио сам куд то све води и колико је сати. Да радим само да би дрзави дао за плате и пензије не падами напамет. Спаковао се и ево цетврти мјесец у Аустрији регуларно. До Нове године це доци и породица. У РС висе ни на годисњи одмор. Тамо је нехуман систем прије свега а онда остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

северин

18.08.2017 10:18

У љето прошле године затворим сервис кућанских апарата. У Словенији радим исти посао у покрету на адресе. Пре пре добро се осјећам као на одмору. Сада би требали наши политичари ићи на преквалификације за занатске послове. Већ им фали овог кадра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пунто

18.08.2017 10:40

Незнам гдје сте ви то пословали. У Градисци на бувљаку платис 50 марака паусала и ради како хоцес,промет се не евидентира,раднике не морас пријавити,параиде,купују се станови по Б.Луци Н.Саду,инспекција кад додје записници се праве у облизњом ресторану И вуци сити,и овце на броју,једино сто се дрзава мора сваки мјесец задузити да исплати пензије

Name

...

18.08.2017 13:36

Мозда у градиској, ал мислим да свакако мањим радњама треба олаксати пословање,