Прича: Чудесни случај Марка Асенсија...

Дечака са платом од 1. 000 евра: Барса га испустила због 2. 000. 000, Рафа Надал довео у Реал! Све је могло да буде много другачије. . .

Фудбал 19.08.2017 | 23:45
Прича: Чудесни случај Марка Асенсија...
Чин први: Последњи секунди првог меча шпанског Суперкупа, Лукас Васкез вуче контру, шаље лопту на лево крило, Ђерар Пике је ту, зна он шта треба да ради у таквим ситуацијама. Али Марко Асенсио повлачи потез карактеристичан само за највеће фудбалске асове. Пун самопоуздања, туче у ближи угао. Лопта има вијугаву путању и завршава у самом рогљу гола Марк Андреа Тер Штегена. Реал слави са 3:1.

Чин други: Четири дана је прошло, Лионел Меси и дружина са Камп Ноу стадиона силно су решени да усред Мадрида поврате нешто од достојанства. Међутим, већ у четвртом минуту још један доказ да је Реал последњих године боље пословао. Лопта на 30 метара од Тер Штегеновог гола, Самјуел Умтити је превише опрезан – или баш напротив? - чак ни прекаљени Серхио Бускетс не стиже да на време изађе у блок. Ко би се уосталом усудио да малтене из колена покуша одатле? Али Асенсио затеже као из праћке. Лопта иде као стрела под саму пречку...

Мадрид слави новог јунака. Навијачи Барселоне се питају како Краљевски клуб има ЊЕГА, а они Андреа Гомеса или Пака Алкасера, који су заједно коштали 65.000.000 евра?

И заиста, Асенсијев случај савршен је пример како је Блауграна себи дозволила да се, ушушкана у комфорној зони коју су јој обезбедили Лео Меси, Андрес Инијеста, нешто раније иЋави, стропошта на ниво да толико зависи од играча који су већ близу заласку каријера док наследника нема ни на видику. Са друге стране, Реал је у реваншу са Блауграном играо без Кристијана Роналда и Герета Бејла. Није се осетило. Био је бољи, самоуверенији, па чак и оку пријемчивији што је нешто о чему је могао само да сања до пре  две или три сезоне. Добрим делом, баш због Марка Асенсија Виљемсена (мајка му је Холанђанка, а у Шпанији је обавезно задржати презимена оба родитеља). А све је могло да буде толико другачије.

Враћамо филм на сезону 2013/2014. Тада 17-годишњи Асенсио прво дебитује за Б тим Мајорке у трећој лиги Шпаније, а већ 27. октобра 2013. играо је шест минута против Рекреатива из Уелве за најјачи састав клуба са Балеара. Импресионирао је и убрзо постао првотимац. Играо је за плату од 1.000 евра. Отац је радио у супермаркету, брат Игор је учио на полицијској академији. Мајка је преминула кад ју је, док је Марку било 15 лета, сломио рак. Састављао се некако крај са крајем.

Све ће се убрзо променити.

Већ после неколико месеци прича о талентованом момку са Иберостара раширила се Пиринејима. Највећи клубови послали су емисаре на Балеарска острва. Барселона је наравно била прва. На крају крајева, Балеари су одмах ту. Притом, Асенсијев менаџер је ОрасиоГађоли, који је почетком 21. века из Аргентине у Барсу довео Лионела Месија. Међутим, то су златне године Блаугране. Меси, Нејмар и Луис Суарез ривалима раде шта им падне на памет. Клуб се помало уобразио. Последњих година деловали су непобедиво. Недодирљиво. Постаје већ помало арогантан у очекивањима да му се сви клањају. ЗаАсенсија нуди 2.500.000 евра. Мајорка инсистира на обештећењу од 4.500.000 евра. Барселона не жели да се помери ни за цент. Три месеца траје то навлачење...

У међувремену у Асенсијевим мајсторијама у паузама због повреда почиње да ужива и тениски великан Рафаел Надал. Пореклом је са Мајорке, осведочени навијач Реала. Лично зове Флорентина  Переза и уверава га да Краљевски клуб не сме да испусти Марка. У Мадриду су већ имали детаљне извештаје. Хитро су реаговали. Понуда од 3.900.000 евра, Асенсио остаје на позајмици у Мајорки до краја те сезоне. Новембра 2014, само годину дана пошто је дебитовао за први тим Мајорке, Асенсио постаје члан Реала.

Непуне три године касније Барселона ће из Кине довести Паулиња и платити га 40.000.000 евра...

Марко Асенсио је овог лета потписао нови уговор са Реалом. До 2022. годишње ће зарађивати 3.500.000 евра. Ако наравно у међувремену уговор не буде појачан. Сваки заинтересовани клуб морао би да за његову слободу плати 350.000.000 евра.

П.С. Отац Марка Асенсија, Жилберто, иначе је Баск, па је желео да сина упише на чувену академију Атлетика из Билбаа. На Сан Мамесу су га одбили, јер су сматрали да није довољно Баск за њих.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар