Priča: Čudesni slučaj Marka Asensija...

Dečaka sa platom od 1. 000 evra: Barsa ga ispustila zbog 2. 000. 000, Rafa Nadal doveo u Real! Sve je moglo da bude mnogo drugačije. . .

Fudbal 19.08.2017 | 23:45
Priča: Čudesni slučaj Marka Asensija...
Čin prvi: Poslednji sekundi prvog meča španskog Superkupa, Lukas Vaskez vuče kontru, šalje loptu na levo krilo, Đerar Pike je tu, zna on šta treba da radi u takvim situacijama. Ali Marko Asensio povlači potez karakterističan samo za najveće fudbalske asove. Pun samopouzdanja, tuče u bliži ugao. Lopta ima vijugavu putanju i završava u samom roglju gola Mark Andrea Ter Štegena. Real slavi sa 3:1.

Čin drugi: Četiri dana je prošlo, Lionel Mesi i družina sa Kamp Nou stadiona silno su rešeni da usred Madrida povrate nešto od dostojanstva. Međutim, već u četvrtom minutu još jedan dokaz da je Real poslednjih godine bolje poslovao. Lopta na 30 metara od Ter Štegenovog gola, Samjuel Umtiti je previše oprezan – ili baš naprotiv? - čak ni prekaljeni Serhio Buskets ne stiže da na vreme izađe u blok. Ko bi se uostalom usudio da maltene iz kolena pokuša odatle? Ali Asensio zateže kao iz praćke. Lopta ide kao strela pod samu prečku...

Madrid slavi novog junaka. Navijači Barselone se pitaju kako Kraljevski klub ima NJEGA, a oni Andrea Gomesa ili Paka Alkasera, koji su zajedno koštali 65.000.000 evra?

I zaista, Asensijev slučaj savršen je primer kako je Blaugrana sebi dozvolila da se, ušuškana u komfornoj zoni koju su joj obezbedili Leo Mesi, Andres Inijesta, nešto ranije iĆavi, stropošta na nivo da toliko zavisi od igrača koji su već blizu zalasku karijera dok naslednika nema ni na vidiku. Sa druge strane, Real je u revanšu sa Blaugranom igrao bez Kristijana Ronalda i Gereta Bejla. Nije se osetilo. Bio je bolji, samouvereniji, pa čak i oku prijemčiviji što je nešto o čemu je mogao samo da sanja do pre  dve ili tri sezone. Dobrim delom, baš zbog Marka Asensija Viljemsena (majka mu je Holanđanka, a u Španiji je obavezno zadržati prezimena oba roditelja). A sve je moglo da bude toliko drugačije.

Vraćamo film na sezonu 2013/2014. Tada 17-godišnji Asensio prvo debituje za B tim Majorke u trećoj ligi Španije, a već 27. oktobra 2013. igrao je šest minuta protiv Rekreativa iz Uelve za najjači sastav kluba sa Baleara. Impresionirao je i ubrzo postao prvotimac. Igrao je za platu od 1.000 evra. Otac je radio u supermarketu, brat Igor je učio na policijskoj akademiji. Majka je preminula kad ju je, dok je Marku bilo 15 leta, slomio rak. Sastavljao se nekako kraj sa krajem.

Sve će se ubrzo promeniti.

Već posle nekoliko meseci priča o talentovanom momku sa Iberostara raširila se Pirinejima. Najveći klubovi poslali su emisare na Balearska ostrva. Barselona je naravno bila prva. Na kraju krajeva, Baleari su odmah tu. Pritom, Asensijev menadžer je OrasioGađoli, koji je početkom 21. veka iz Argentine u Barsu doveo Lionela Mesija. Međutim, to su zlatne godine Blaugrane. Mesi, Nejmar i Luis Suarez rivalima rade šta im padne na pamet. Klub se pomalo uobrazio. Poslednjih godina delovali su nepobedivo. Nedodirljivo. Postaje već pomalo arogantan u očekivanjima da mu se svi klanjaju. ZaAsensija nudi 2.500.000 evra. Majorka insistira na obeštećenju od 4.500.000 evra. Barselona ne želi da se pomeri ni za cent. Tri meseca traje to navlačenje...

U međuvremenu u Asensijevim majstorijama u pauzama zbog povreda počinje da uživa i teniski velikan Rafael Nadal. Poreklom je sa Majorke, osvedočeni navijač Reala. Lično zove Florentina  Pereza i uverava ga da Kraljevski klub ne sme da ispusti Marka. U Madridu su već imali detaljne izveštaje. Hitro su reagovali. Ponuda od 3.900.000 evra, Asensio ostaje na pozajmici u Majorki do kraja te sezone. Novembra 2014, samo godinu dana pošto je debitovao za prvi tim Majorke, Asensio postaje član Reala.

Nepune tri godine kasnije Barselona će iz Kine dovesti Paulinja i platiti ga 40.000.000 evra...

Marko Asensio je ovog leta potpisao novi ugovor sa Realom. Do 2022. godišnje će zarađivati 3.500.000 evra. Ako naravno u međuvremenu ugovor ne bude pojačan. Svaki zainteresovani klub morao bi da za njegovu slobodu plati 350.000.000 evra.

P.S. Otac Marka Asensija, Žilberto, inače je Bask, pa je želeo da sina upiše na čuvenu akademiju Atletika iz Bilbaa. Na San Mamesu su ga odbili, jer su smatrali da nije dovoljno Bask za njih.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar