Зидану награда већ "у џепу"!

Међународна фудбалска федерација (ФИФА) објавила је имена 12 кандидата за награду "Тхе Бест", која се додељује тренеру године.  Живо нас занима где ископаше појединце: Кандидати за тренера године - ко је најбољи? У конкуренцији 12 стручњака.

Фудбал 18.08.2017 | 22:00
Зидану награда већ "у џепу"!
Иако су до краја године остала још четири месеца, било би право чудо да неко угрози победу Зинедина Зидана у анкети за најбољег тренера године.

Француз је са Реалом освојио Примеру, одбранио примат у Лиги шампиона - што није успело никоме након реформе такмичења 1992. године - да би овог лета "краљевићи" тријумфовали и у мечевима за европски и шпански Суперкуп.

Све набројане успехе остварио је уз допадљиву игру и уз то афирмисао неколико младих играча - потенцијалних асова, тако да ће бити тешко пронаћи аргументе за другачије гласање.

Међу 12 кандидата нема прошлогодишњег лауреата Клаудија Ранијерија, сада већ бившег менаџера Лестера, који је тренутно на клупи Нанта.

Конкуренти Зидану, који је 2016. заузео друго место у истој анкети, биће Масимилијано Алегри (Јувентус), Карло Анћелоти (Бајерн), Антонио Конте (Челси), Луис Енрике (Барселона), Пеп Гвардиола (Манчестер сити), Јоаким Лев (селектор Немачке), Леонардо Жардим (Монако), Жозе Мурињо (Манчестер јунајтед), Дијего Симеоне (Атлетико Мадрид), Маурисио Покетино (Тотенхем) и Тите (селектор Бразила).

На листи нема прошлогодишњег лауреата Клаудија Ранијерија, сада већ бившег тренера Лестера, тренутно на клупи Нанта, док се на основу учинка - у смислу резултата, па и трофеја - као фаворит за признаје издваја Зинедин Зидан. Француски стручњак на брилијантан начин води Реал, за само три месеца освојио је Примеру, Лигу шампиона, Суперкуп Европе и пехар Суперкупа Шпаније, па се чини да не би смело да буде дилеме да је тренутно он најцењени стручњак на планети.

На листи су, сасвим оправдано, Антонио Конте, пошто је са Челсијем на доминантан начин освојио Премијер лигу, Леонардо Жардим, пошто је са Монаком покорио Француску и добацио до полуфинала Лиге шампиона, ту су и двојица селектора - Тите (са репрезентацијом Бразила већ обезбедио пласман на Мундијал у Русији) и Јоаким Лев (практично са немачким другопозивцима освојио Куп конфедерација), али...

Тешко је оправдати појављивање на листи, на пример, Пепа Гвардиоле, који је први пут у каријери остао без трофеја у једној сезони или Луиса Енрикеа који је изгубио пехар државног првака, испао у четвртфиналу Лиге шампиона и задовољио се тек трофејом Купа краља у Шпанији.

Поред представника медија, селектора и капитена националних тимова, у избору најбољих од прошле године равноправно учествују и навијачи регистровани на сајту ФИФА.

Награда ће бити додељена на традиционалној гала вечери, почетком јануара у Цириху.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар