Бибијана Штајнхаус улази у историју!

Ове сезоне ће утакмице Бундес лиге први пут судити једна жена.  Полицајка први женски судија у Бундеслиги! После деценије суђења у другој немачкој фудбалској лиги Бибијана Штајнхаус ће ове сезоне постати прва жена која ће судити утакмице у Бундеслиги.

Фудбал 18.08.2017 | 21:00
Бибијана Штајнхаус улази у историју!
Бибијана Штајнхаус (38), по занимању полицајац, постаће први женски судија у Бундес лиги!

Она је претходних девет сезона судила мечеве друге лиге, популарне "цвајте", а овог лета је заједно са тројицом мушких колега промовисана у елитну групу.

"Сваки судија, било да је мушкарац или жена, сања да једног дана суди у Бундес лиги. Радила сам напорно за тај циљ, имала сам и падове у последњих неколико година и срећна сам што ми је судијска комисија указала поверење", навела је Штајнхаус.

Њен отац је такође био судија, а она је кренула његовим стопама 1999. године. Прво је делила правду у женској лиги, после шест година нашла се на листи ФИФА, а од 2008. је у "цвајти", као први женски судија у немачком професионалном фудбалу.

Штајнхаус је судила на светским и европским првенствима за жене, а прошлог јуна била је главни судија финала Лиге шампиона између фудбалерки Лиона и Пари сен Жермена.

Јавну замерку на њен рад имао је само један фудбалер Фортуне из Диселдорфа.

Пошто је 2015. године искључила Керема Демирбаја, он јој је рекао да женама није место у мушком фудбалу. Демирбај је после тога суспендован на три утакмице, а Фортуна му је наложила да суди једну утакмицу млађе женске селекције како би схватио поруку.

Он се после тога јавно извинио Бибијани Штајнхаус и рекао да је веома срећан што је прихватила извињење.

Штајнхаус и Демирбај би и ове сезоне могли да се нађу заједно на терену, пошто он игра за Хофенхајм.

Поједини немачки медији пре неколико дана су се бавили темом третмана Штајнхаус од стране великих фудбалских звезда. Током куп утакмице Кемницера и Бајерна прошле суботе, Франк Рибери јој је одвезао пертлу претварајући се да намешта лопту како би извео слободан ударац.

Медији су поставили питање да ли би Француз то урадио да је поред њега стајао мушки судија.

"Насмејала се, то је позитивно. То је била шала, али наравно да увек морате да поштујете друге", рекао је Рибери.

Штајнхаус је 2014. године била четврти судија утакмице Бајерн - Борусија Менхенгладбах, а када се на њу извикао тадашњи тренер Бавараца Пеп Гвардиола, она је склонила његову руку са свог рамена.

Штајнхаус је 38-годишњи полицијац и једна је од четири нових судија који ће у предстојећој сезони судити утакмице најелитнијег немачког фудбалског такмичења.

"Сваки судија, било да је мушкарац или жена, сања да једног дана суди у Бундеслиги. Радила сам напорно за тај циљ, имала сам падове у последњих неколико година и срећна сам што ми је судијска комисија указала поверење. То показује да се исти критеријум примењује и на судије", навела је Штајнхаус.

Њен отац је био судија, а она је званично почела да се бави судјењем 1999. године у женској лиги. Штајнхаус је 2005. године ушла на листу Међународне фудбалске федерације (ФИФА), а две године касније почела је да суди у немачкој другој лиги.

Она је тада постала прва жена која је судила утакмице немачког професионалног фудбала. Штајнхаус је судила на светским и европским првенствима за жене, а прошлог јуна била је главни судија финала Лиге шампиона измедју фудбалерки Лиона и Пари Сен Жермена.

Она је судила у 80 утакмица у другој лиги, а замерку је имао само један фудбалер Фортуне из Диселдорфа. Пошто је 2015. године искључила Керема Демирбаја, он јој је рекао да женама није место у мушком фудбалу.

Демирбај је после тога суспендован на три утакмице, уз два меча условне суспензије, а Фортуна му је наложила да суди једну утакмицу младје женске селекције како би схватио поруку.

Он се после тога јавно извинио Бибијани Штајнхаус и рекао да је веома срећан што је прихватила извињење.

Штејнхаус и Демирбај би и ове сезоне могли да се надју заједно на терену, пошто он игра за Хофенхајм.

Немачки медији навели су да би Бибијану Штајнхаус играчи могли да третирају другачије од осталих судија.

Током утакмице Бајерна из Минхена и Кемницера у Купу прошле суботе, играч Бајерна Франк Рибери јој је одвезао пертлу када се претварао да намешта лопту како би извео слободан ударац, а медији су поставили питање да ли би Француз то урадио да је испред стајао мушки судија.

"Насмејала се, то је позитивно. То је била шала, али увек морате да поштује друге", рекао је Рибери. То је била друга утакмица да је Штајнхаус имала везе са судјењем Бајерну. Она је 2014. године била четврти судија утакмице Бајерна и Борусије из Менхенгладбаха, а када се на њу извикао тадашњи тренер "бавараца" Пеп Гвардиола, она је склонила његову руку са њеног рамена.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар