Фудбалери мијењају свијет!

Сјајни фудбалери и још бољи људи! Ко зна, можда смо добили нове вође, који ће, можда, успети да промене свет. Набоље.

Фудбал 19.08.2017 | 18:00
Фудбалери мијењају свијет!
У недељи у којој се многима желудац окренуо када су чули да је један фудбалер плаћен 222 милиона евра, Шпанац Хуан Мата, играч Манчестер јунајтеда, одлучио је да покрене акцију која би могла да промени уврежену слику о фудбалерима као раскалашним бићима, који за трчкарање по терену и јурњави за лоптом добијају суманути новац, а притом их баш брига за све.

Мата је позвао све фудбалере да се одрекну 1% плате у хуманитарне сврхе. У сарадњи са "Стреет Фоотбалл Wорлд", који окупља 120 хуманитарних организација из 80 земаља, Шпанац је дао лични пример и убудуће ће давати даје један одсто својих прихода у фонд под називом "Заједнички циљ".

Прошло је 10 дана откако је најплаћенији фудбалер на свету, Бразилац Нејмар, прешао из Барселоне у Пари Сен-Жермен, а Мата је добио "саборца" у својој племенитој идеји.

Немачки фудбалер, освајач титуле светског првака,Матс Хумелс придружио се Матиној идеји.

"Ово је шанса да фудбал помогне да свет буде бољи и ја желим да у томе учествујем. Осећам да можемо много више да урадимо у фудбалу за неку 'вишу ствар'", изјавио је 28-годишњи одбрамбени фудбалер минхенског Бајерна.

Мата је на идеју дошао шокиран ужасним условима у којима живе људи у индијском Бомбају (Мумба), па је одлучио да почне да прикупља средства за хуманитарну организацију "Цоммон Гоал".

Идеја овог 29-годишњег Шпанца је и да направи тим од 11 фудбалера који ће учествовати у овој акцији, али позива и све остале фудбалере света.

"Хумелс је савршен саиграч у овоме. Он разуме шта желимо да постигнемо", рекао је Мата.

Наравно, биће и оних који ће рећи: "Ма, шта је за њих да се одрекну тих 1% кад примају милионе". Тачно, али су ови момци бар покренули нешто и на свом примеру показали да се може и мора.

Ево, рецимо, само од Нејмаровог трансфера из Барселоне у Пари Сен-Жермен, би на овај начин би било обезбеђено 2,2 милиона евра!

"Фудбал зарађује много новца и зато мора да има димензију друштвене одговорности. Ако фудбал оствари позитиван утицај на животе обичних људи, онда је то добро и за њега самог. Неки играчи и неки клубови већ раде значајан посао, али ова идеја је глобална. На овај начин бисмо могли да помогнемо више, боље и ефикасније. Фудбал би тиме постао више од спорта", јасан је Мата и истиче: 

"Фудбал је неупоредив са било чиме. Осим њега само још музика има моћ да промени друштво. Морамо то да искористимо". 

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар