Крај мистерије?! Гдје је МХ370?

Аустралијски научници верују да се авион на лету МХ370 срушио у море североисточно од подручја које је без успеха темељно претраживано две године.

Свијет 17.08.2017 | 10:17
Крај мистерије?! Гдје је МХ370?
Њихово се уверење темељи на сателитским фотографијама које су снимљене две седмице након што је авион нестао.

У Боингу 777 који је 8. марта 2014. године полетео из Куала Лумпура за Пекинг било је 239 путника и чланова посаде. Нестанак лета МХ370 постао је један од највећих мистерија модерне авијације.

Аустралијска влада одбацила је закључак Организације за научна и индустријска истраживања Комонвелта (ЦСИРО), наводећи да извештај ове агенције није довољно прецизан.

Сматра се да је авион скренуо с руте те да се срушио недалеко од западне обале Аустралије. Аустралија, Малезија и Кина у јануару су обуставиле двогодишњу потрагу за авионом након што њихови напори нису уродили плодом. Потрага је коштала 160 милиона америчких долара.

ЦСИРО је претходно изразио сумње да се авион није срушио на подручју од 120.000 квадратних километара које се претраживало, те навео да се авион засигурно срушио северније од те локације.

Њихова се најновија тврдња темељи на фотографијама које су им послали француски војно-обавештајни сервис и француска национална свемирска агенција ЦНЕС.

На снимкама се могло видети 70 крхотина од којих је 'вероватно' десетак направио човек.

“Мислимо да је на темељу овога могуће идентификовати највероватнију локацију авиона и то с прецизношћу и сигурношћу без преседана”, каже се у извештају ЦСИРО-а.

Аутор извештаја, океанограф Дејвид Грифин, за Ројтерс напомиње да ће се покажу ли се крхотине на сателитским снимцима аутентичне тиме потврдити раније анализе које су упућивале да је стварна локација пада авиона северније од локације која се две године претраживала.

“Све се савршено поклапа, једино нам недостају саме крхотине”, рекао је Грифин, апелујући на претрагу споменуте локације како би се до крхотина и дошло.

Аустралијске власти не одбацују могућност нове потраге, али инсистирају на 'веродостојним' доказима о могућој локацији летелице.

Тамошњи министар саобраћаја Дерен Честер сматра да извештај не нуди нове доказе, а заменик малезијског министра саобраћаја Азиз Каправи одбио је да коментарише извештај, навео је тек да чека службене информације из Аустралије.

Шта је у Боеингу 777 пошло по злу до данас није дефинитивно разјашњено, али истражитељи сматрају да је неко у авиону намерно искључио његов транспондер пре него је скренуо његову руту према Индијском океану.

Досад је на неколико локација пронађено више комада који се приписују несталом Боингу, а у извештају ЦСИРО-а тврди се да крхотине које приказују сателитске снимке одговарају комадима које је море избацило на афричке плаже.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар