Kraj misterije?! Gdje je MH370?

Australijski naučnici veruju da se avion na letu MH370 srušio u more severoistočno od područja koje je bez uspeha temeljno pretraživano dve godine.

Svijet 17.08.2017 | 10:17
Kraj misterije?! Gdje je MH370?
Njihovo se uverenje temelji na satelitskim fotografijama koje su snimljene dve sedmice nakon što je avion nestao.

U Boingu 777 koji je 8. marta 2014. godine poleteo iz Kuala Lumpura za Peking bilo je 239 putnika i članova posade. Nestanak leta MH370 postao je jedan od najvećih misterija moderne avijacije.

Australijska vlada odbacila je zaključak Organizacije za naučna i industrijska istraživanja Komonvelta (CSIRO), navodeći da izveštaj ove agencije nije dovoljno precizan.

Smatra se da je avion skrenuo s rute te da se srušio nedaleko od zapadne obale Australije. Australija, Malezija i Kina u januaru su obustavile dvogodišnju potragu za avionom nakon što njihovi napori nisu urodili plodom. Potraga je koštala 160 miliona američkih dolara.

CSIRO je prethodno izrazio sumnje da se avion nije srušio na području od 120.000 kvadratnih kilometara koje se pretraživalo, te naveo da se avion zasigurno srušio severnije od te lokacije.

Njihova se najnovija tvrdnja temelji na fotografijama koje su im poslali francuski vojno-obaveštajni servis i francuska nacionalna svemirska agencija CNES.

Na snimkama se moglo videti 70 krhotina od kojih je 'verovatno' desetak napravio čovek.

“Mislimo da je na temelju ovoga moguće identifikovati najverovatniju lokaciju aviona i to s preciznošću i sigurnošću bez presedana”, kaže se u izveštaju CSIRO-a.

Autor izveštaja, okeanograf Dejvid Grifin, za Rojters napominje da će se pokažu li se krhotine na satelitskim snimcima autentične time potvrditi ranije analize koje su upućivale da je stvarna lokacija pada aviona severnije od lokacije koja se dve godine pretraživala.

“Sve se savršeno poklapa, jedino nam nedostaju same krhotine”, rekao je Grifin, apelujući na pretragu spomenute lokacije kako bi se do krhotina i došlo.

Australijske vlasti ne odbacuju mogućnost nove potrage, ali insistiraju na 'verodostojnim' dokazima o mogućoj lokaciji letelice.

Tamošnji ministar saobraćaja Deren Čester smatra da izveštaj ne nudi nove dokaze, a zamenik malezijskog ministra saobraćaja Aziz Kapravi odbio je da komentariše izveštaj, naveo je tek da čeka službene informacije iz Australije.

Šta je u Boeingu 777 pošlo po zlu do danas nije definitivno razjašnjeno, ali istražitelji smatraju da je neko u avionu namerno isključio njegov transponder pre nego je skrenuo njegovu rutu prema Indijskom okeanu.

Dosad je na nekoliko lokacija pronađeno više komada koji se pripisuju nestalom Boingu, a u izveštaju CSIRO-a tvrdi se da krhotine koje prikazuju satelitske snimke odgovaraju komadima koje je more izbacilo na afričke plaže.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar