Аграрни сектор на кољенима

Посљедице временских неприлика на производњу у аграрном сектору није могуће у цјелини надокнадити државном интервенцијом, без обзира на економску моћ било које државе, истакнуто је јуче из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, али се предузетим мјерама настоји ублажити причињена штета.

Република Српска 17.08.2017 | 07:12
Аграрни сектор на кољенима
"Мјере које је донијела Влада Републике Српске имају за циљ да се ублажи штета, подстакне заснивање новог циклуса производње и улаже у капиталне намјене, прије свега у наводњавање, чиме ће се смањивати ризик у производњи", речено је из ресорног министарства.

Од почетка августа убрзана је, кажу, динамика исплате подстицаја, а на рачуне пољопривредника уплаћено је око 11 милиона КМ.

"Исплаћени су сви подстицаји из 2016. године и више од трећине подстицаја за ову годину. До краја августа биће исплаћено још око 10 милиона КМ, чиме ће аграрни буџет од 60 милиона бити реализован 50 одсто, што се никада раније није десило до краја августа", наведено је из Министарства.

Влада ће издвојити и додатна средства од 10 милиона, од чега ће пет милиона бити усмјерено за капиталне инвестиције, прије свега за изградњу система за наводњавање, а пет милиона за подршку јесењој сјетви, односно заснивању новог циклуса производње.

"Штета само од мраза је 26 милиона и то је процијењено, док за ону од суше није вршена процјена, али ће сигурно бити око 50 милиона. Пошто се ради о вишегодишњем засаду, ми смо изгубили добар дио рода и за наредну годину", казао је јуче Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС.

Он поздравља исплату субвенција и реализацију других мјера, али каже да ће корисно бити једино онима који нису претрпјели штету.

"Они који су претрпјели све видове штете од мраза, снијега, града, ниских температура, сада високих температура и суше, ти произвођачи су оштећени. Ми смо очекивали да ће РС, ако не прогласи стање елементарне непогоде, онда бар помоћи на неки начин финансијски, тако да су ти произвођачи препуштени сами себи", каже Дојчиновић.

Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара РС, рекао је да се слаже с тим да ниједна држава не може намирити толику штету те да због тога мљекари и нису инсистирали на проглашењу елементарне непогоде.

"Код нас штета прелази 20 одсто буџета РС, ко ће то надокнадити, али зато треба створити услове да се настави и одржи производња, прије свега да се исплате сви подстицаји, да тим парама пребродимо кризу и опремимо се за јесењу сјетву па да бисмо у априлу идуће године дошли до квалитетне хране када је у питању сточарство. Удружења која траже намирење штете у парама су необјективна", став је Усорца.

Страдао кукуруз у Новом Граду

Суша и екстремно висока температура преполовили су овогодишњи принос кукуруза, који је на подручју општине Нови Град засијан на око 2.000 хектара, саопштено је из кабинета начелника општине.

Према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге у Новом Граду, овом производњом бави се око 700 произвођача. Општински одсјек за пољопривреду процјењује да произвођача кукуруза има 30 одсто више.

"Кад је ријеч о роду кукуруза, разликује се од парцеле до парцеле, у зависности од хибрида и примијењених агротехничких мјера, али у односу на прошлу годину, када је просјечан принос био око седам тона по хектару, ове године ће принос бити преполовљен", наведено је у саопштењу.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Монсанто - ХААРП

17.08.2017 05:23

Зато ми имамо рјесење, ГМО! Навалите народе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ааа

17.08.2017 05:59

Чудо влада се не сјети да уведе допринос, да се сјетила сигурно би прогласила елементарну непогоду. Ваљало би украсти од доприноса као и од онога од поплава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пио

17.08.2017 06:54

ЗА СВЕ ЈЕ ОВО КРИВ ОНАЈ МИРЈАНИЦ МИНИСТАР ДОДИКОВ.НЕМОЗЕ ДОДИК БЕЗ БУДАЛА, А ЗЕ тзв.БУДАЛЕ МАКСИМАЛНО ГА ПОКРАДОСЕ.

Name

Руза

17.08.2017 19:18

Сами смо криви.Да се нисмо бунили против акциза насхи политицхари не би морали да зову свог оца -Луцифера у помоц да нас опамети.

ОДГОВОРИТЕ