САД: Величање НДХ у Хрватској

Стејт департмент је у најновијем извјештају о вјерским слободама у свијету упозорио на величање Независне Државе Хрватске /НДХ/, минимизирање усташких злочина и антисрпска осјећања у Хрватској 2016. године.

Регион 16.08.2017 | 21:16
САД: Величање НДХ у Хрватској
"Најважнији проблем у домену људских права у земљи су социјална дискриминација и насиље усмјерено против припадника етничких мањина, укључујући Србе и Роме, жене и дјецу", наводи се у извјештају и додаје да је корупција и даље проблем.

У извјештају се издвајају бивши министар културе Златко Хасанбеговић и режисер Јаков Седлар као особе чији су ставови о усташком режиму изазивали посебне критике јеврејских и српских вјерских заједница и невладиних организација.

Стејт департмент као друге проблеме у домену људских права у Хрватској издваја пренатрпаност затвора, правосудна кашњења, неријешене захтјеве за реституцију имовине, политичко уплитање у владине агенције које се баве људским правима, антисемитизам и друге.

Што се тиче реституције имовине заплијењене током Другог свјетског рата и у вријеме комунистичког режима, она је лимитирана на лица који су били држављани 1996. године када је парламент Хрватске усвојио закон о реституцији.

"Закон се не односи на лица чија је имовина била мета експропријације, али су напустили земљу и прибавили држављанство негдје друго. Неуспјех власти да измјене закон и обезбједе реституцију и за та лица и даље је проблем", наводи се у извјештају.

У извјештају се прецизира да је и даље присутан проблем имовине Српске православне цркве и Координације јеврејских заједница у Хрватској. Стејт департмент напомиње да није било реституције јеврејске имовине од 2014. године, иако је поднијето више захтјева у том смислу.

Такође, вође јеврејске заједнице пријавили су повећан број случајева антисемитизма у датом периоду.

Извор: СРНА

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Против Срба

16.08.2017 20:07

Значи ако се нешто десило неком јевреју можда је неко написао графит антисемитски она се оглашава Стате Департмент.То није ни чудно обзиром на јак јеврејски утицај у сви сферама живота у САД.Изненађује ме да американци говоре о проблемима са којима се суочава СПЦ.Добро би било да се врати имовина Српске православне цркве.Али на хрвате не врши никакав притисак ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аршин

16.08.2017 20:54

Е, Хрвати и Срби за запад нису равноправни. Примјер: Гојко Шушак, први министар одбране Хрватске у вријеме Туђмана и озлоглашени усташа. Када је дотични оболио од рака плућа (био је тежак пушач), Американци су га водали по најбољим војним болницама у САД-у. А кад га је ђаво узео себи, на сахрану му је дошао Вилијам Пери, бивши министар одбране САД-а. Е сад, ко вјерује да Американци нису знали да је Шушак био усташа, он или је наиван или је туп. (о свему овом је писао Њујорк тајмс, наравно нису написали да је Шушак био усташа)

Name

Смијесно

16.08.2017 21:19

Смијесно.Па ви сте их довели на власт.Ово је стварно лудница.

ОДГОВОРИТЕ