Анализа: Кливленд - суморни дани и питање...

Шта ако Ирвинг оде? Да ли ће Јокићу доћи Кајри и како Лебронова неодлучност утиче на клуб? И које су још опције пред Кавсима?

Кошарка 17.08.2017 | 21:30
Анализа: Кливленд - суморни дани и питање...
Равно три седмице прошле су од дана када је кошаркашки свет доживео велике потресе због вести да је Кајри Ирвинг затражио да оде из Кливленда, у жељи да коначно изађе из сенке Леброна Џејмса.

Од тада, до данас, ништа се конкретно није променило, Ирвинг и даље жели да оде, Минесота, Сан Антонио, Њујорк и Мајами стоје у реду и чекају. Али изгледа да би у наредном периоду коначно могло нешто значајније да се догоди.

Наиме, угледни кошаркашки новинар Адријан Војнаровски, категорички обавештен о свим дешавањима у НБА лиги, тврди да је управа Кливленда направила стратегију по којој ће покушати да извуче максимум из Ирвинговог трејда. А све ће зависити од тога да ли ћеЛеброн Џејмс остати у клубу или не.

Досад се готово слепо веровало да Џејмсов повратак у Охајо после тријумфалног излета у Мајами значи да ће ту и завршити каријеру. Сада се, ипак, филозофија изменила, па су водећи оперативци клуба све више спремнији на будућност без Џејмса унутар тима. Иако, наравно, не желе тек тако да дигну руке од њега.

Џејмс и даље оклева. Док клуб жели да се он обавеже на дугорочни уговор како би градили будућност на њему, најбољи кошаркаш данашњице тражи од Кливленда да изнесу конкретан пројекат. А засад му се не допада оно што види. Клуб је напустио Генерални менаџер Дејвид Грифин, наследио га је Коби Алтман, млади и недоказани оперативац. Ово лето је, тврди ЕСПН, окарактерисао као „пропало“, јер клуб није успео да ангажује Пола Џорџа и тако проба да смањи велики јаз са Голден Стејтом.

Потенцијални одлазак Кајрија Ирвинга би додатно покварио Џејмсове, али и Кливлендове планове за будућност.

Уколико Џејмс одлучи да оде, мишљење је да Кливленд неће имати никакву корист уколикоИрвинга трејде у Сан Антонио. Њујорк је и даље опција због Кристапса Порзигиса, Бостон због Џејсона Тејтума, Финикс због Џоша Џексона, а на радару је однедавно и талентовани комбо бек (плејмејкер и бек) Џамал Мари.

Утицај који је Голден Стејтов страховити успон направио на НБА лигу последњих година довела је до тога да ни екипа са најбољим играчем данашњице не може мирно да посматра дешавања на тржишту и прави планове за будућност.

Зато је циљ Кливлендових челника да добију један елитни таленат као замену за Ирвинга. Тиме би, надају се, задовољили тренутно и Џејмса, јер би се створила постава која би се и даље „вртела“ око њега, а дошао би и играч који би могао да буде пројекат за будућност.

Ако се Џејмс одлучи да продужи сарадњу, Сан Антонио би био најреалнији партнер заИрвингов трејд, док би негативан сценарио донео потребу да се ангажује баш млади, талентовани играч за будућност.

А ту се Мари, чини се, савршено уклапа. Осим што већ има одређено НБА искуство, Кливленд би практично довео Ирвингову замену на паркету и не би био принуђен на то да тражи даље.

Кливленд је, додуше, највише заинтересован за Тејтума, али у Бостону не желе ни да чују за трејд.

Друга је опција да Кливленд ангажује Порзингиса и тако затвори велику рупу у центарској линији, која постоји годинама уназад. Али то би изискивало додатна улагања и потрагу за човеком који би надоместио Ирвингов изостанак.

Последњих дана шушкало се и о Милвокијевом интересовању за Ирвинга, с тим да Бакси немају играча довољно атрактивног да привуче Кливленд. Јер, Јанис Адетокунбо није на тржишту ни под којим условима. 

Гледајући садашњу ситуацију и оно што ће се неизбежно догодити са Ирвингом, Кливленд мора под хитно да одлучи какву ће даљу политику водити. Без жеље да се обавеже на дугорочну сарадњу, Леброн Џејмс би могао да угрози своју, али и клупску сезону и нађе се у непознатим водама - да буде у тиму који неће бити реалан кандидат за титулу, док броји дане када ће рећи - збогом.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар