Analiza: Klivlend - sumorni dani i pitanje...

Šta ako Irving ode? Da li će Jokiću doći Kajri i kako Lebronova neodlučnost utiče na klub? I koje su još opcije pred Kavsima?

Košarka 17.08.2017 | 21:30
Analiza: Klivlend - sumorni dani i pitanje...
Ravno tri sedmice prošle su od dana kada je košarkaški svet doživeo velike potrese zbog vesti da je Kajri Irving zatražio da ode iz Klivlenda, u želji da konačno izađe iz senke Lebrona Džejmsa.

Od tada, do danas, ništa se konkretno nije promenilo, Irving i dalje želi da ode, Minesota, San Antonio, Njujork i Majami stoje u redu i čekaju. Ali izgleda da bi u narednom periodu konačno moglo nešto značajnije da se dogodi.

Naime, ugledni košarkaški novinar Adrijan Vojnarovski, kategorički obavešten o svim dešavanjima u NBA ligi, tvrdi da je uprava Klivlenda napravila strategiju po kojoj će pokušati da izvuče maksimum iz Irvingovog trejda. A sve će zavisiti od toga da li ćeLebron Džejms ostati u klubu ili ne.

Dosad se gotovo slepo verovalo da Džejmsov povratak u Ohajo posle trijumfalnog izleta u Majami znači da će tu i završiti karijeru. Sada se, ipak, filozofija izmenila, pa su vodeći operativci kluba sve više spremniji na budućnost bez Džejmsa unutar tima. Iako, naravno, ne žele tek tako da dignu ruke od njega.

Džejms i dalje okleva. Dok klub želi da se on obaveže na dugoročni ugovor kako bi gradili budućnost na njemu, najbolji košarkaš današnjice traži od Klivlenda da iznesu konkretan projekat. A zasad mu se ne dopada ono što vidi. Klub je napustio Generalni menadžer Dejvid Grifin, nasledio ga je Kobi Altman, mladi i nedokazani operativac. Ovo leto je, tvrdi ESPN, okarakterisao kao „propalo“, jer klub nije uspeo da angažuje Pola Džordža i tako proba da smanji veliki jaz sa Golden Stejtom.

Potencijalni odlazak Kajrija Irvinga bi dodatno pokvario Džejmsove, ali i Klivlendove planove za budućnost.

Ukoliko Džejms odluči da ode, mišljenje je da Klivlend neće imati nikakvu korist ukolikoIrvinga trejde u San Antonio. Njujork je i dalje opcija zbog Kristapsa Porzigisa, Boston zbog Džejsona Tejtuma, Finiks zbog Džoša Džeksona, a na radaru je odnedavno i talentovani kombo bek (plejmejker i bek) Džamal Mari.

Uticaj koji je Golden Stejtov strahoviti uspon napravio na NBA ligu poslednjih godina dovela je do toga da ni ekipa sa najboljim igračem današnjice ne može mirno da posmatra dešavanja na tržištu i pravi planove za budućnost.

Zato je cilj Klivlendovih čelnika da dobiju jedan elitni talenat kao zamenu za Irvinga. Time bi, nadaju se, zadovoljili trenutno i Džejmsa, jer bi se stvorila postava koja bi se i dalje „vrtela“ oko njega, a došao bi i igrač koji bi mogao da bude projekat za budućnost.

Ako se Džejms odluči da produži saradnju, San Antonio bi bio najrealniji partner zaIrvingov trejd, dok bi negativan scenario doneo potrebu da se angažuje baš mladi, talentovani igrač za budućnost.

A tu se Mari, čini se, savršeno uklapa. Osim što već ima određeno NBA iskustvo, Klivlend bi praktično doveo Irvingovu zamenu na parketu i ne bi bio prinuđen na to da traži dalje.

Klivlend je, doduše, najviše zainteresovan za Tejtuma, ali u Bostonu ne žele ni da čuju za trejd.

Druga je opcija da Klivlend angažuje Porzingisa i tako zatvori veliku rupu u centarskoj liniji, koja postoji godinama unazad. Ali to bi iziskivalo dodatna ulaganja i potragu za čovekom koji bi nadomestio Irvingov izostanak.

Poslednjih dana šuškalo se i o Milvokijevom interesovanju za Irvinga, s tim da Baksi nemaju igrača dovoljno atraktivnog da privuče Klivlend. Jer, Janis Adetokunbo nije na tržištu ni pod kojim uslovima. 

Gledajući sadašnju situaciju i ono što će se neizbežno dogoditi sa Irvingom, Klivlend mora pod hitno da odluči kakvu će dalju politiku voditi. Bez želje da se obaveže na dugoročnu saradnju, Lebron Džejms bi mogao da ugrozi svoju, ali i klupsku sezonu i nađe se u nepoznatim vodama - da bude u timu koji neće biti realan kandidat za titulu, dok broji dane kada će reći - zbogom.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar