Лавров: Потребно спустити тензије

Москва оцењује да се реторика Вашингтона и Пјонгјанга у последњих неколико дана у одређеној мери примирила, стога се нада да ц́е се вруц́е главе у Вашингтону и Пјонгјангу охладити, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Свијет 16.08.2017 | 13:53
Лавров: Потребно спустити тензије
Он је подсетио да последице ескалације тензија на Корејском полуострву могу да се одразе на животе стотина хиљада људи.

„Москва нец́е подржати иницијативу за економско гушење Северне Кореје коју наши партнери предлажу и која директно качи грађане те земље. Наш став је да је Савет безбедности УН досадашњим резолуцијама вец́ увео озбиљне економске мере, стога је тренутно најбитније вратити се за преговарачки сто“, нагласио је он.

Подсетимо, Савет безбедности је 5. августа усвојио резолуцију којом се забрањује увоз угља, челика и морских производа из Северне Кореје, а процењује се да се ц́е се овом мером три пута смањити укупан прилив новца од извоза ових производа, који годишње Северној Кореји доноси око три милијарде долара.

Санкције САД против Ирана неодговорне

Лавров се осврнуо и на тему Ирана рекавши да су санкције САД против те земље неодговорне и могу да наруше баланс снага.

„Сматрам да је неодговорно када се санкције користе како би се та уравнотежена ситуација преокренула у сопствену корист, а управо таква равнотежа постигнута је нуклеарним споразумом са Ираном. Не треба покретати такве провокације јер се ради о националним интересима одређене земље, као и о интересима огромног региона у којем је неопходно одржати ненуклеарни статус“, истакао је руски министар.

Како је рекао, питање буџета ракетног програма Ирана је искључиво унутрашње питање те земље и нико не може да забрани уколико Техеран одлучи да га повец́а.

Лавров је изразио наду да САД нец́е прекршити своје обавезе када је реч о имплементацији иранског нуклеарног споразума.

Извор: Спутњик

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Студент

16.08.2017 12:12

И ових Руса и њиховог мудровања...

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

16.08.2017 12:27

Да немају атомско орузје има ли би статус као Бангладес,толико би се питали.

Name

Инаце

16.08.2017 14:24

БИХ је сила,војна,економска а сваки други цовјек је ителектуалац.

Name

коса

16.08.2017 12:43

Немојте само јос ви Руси паметовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

16.08.2017 12:51

Па Руси су и координирали ову медијску харангу. Маери су измислили рат како би прикрили аферу у Бијелој куци па ово испада ниста у односу на ста су све сремни. С обзиром да се против Трумпа воде истраге ово додје као одвлацење азње јавности са актуелне ситуације у Америци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

16.08.2017 12:56

Не треба спустати тензије никако,треба Ким Џонг Ун да удари по САД па шта буде нека буде?Стварно људи неко мора да разори САД већ једном,ту творевину ЗЛА и ПАКЛА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реце

16.08.2017 14:28

Цовјек који пије кока-колу, пуси марлборо,носи најк патике и фармерке,слуса хип-хоп и рокен-рол.

Name

мм

16.08.2017 15:06

Е мој хорангутане стварно си бала,бала...