Lavrov: Potrebno spustiti tenzije

Moskva ocenjuje da se retorika Vašingtona i Pjongjanga u poslednjih nekoliko dana u određenoj meri primirila, stoga se nada da će se vruće glave u Vašingtonu i Pjongjangu ohladiti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Svijet 16.08.2017 | 13:53
Lavrov: Potrebno spustiti tenzije
On je podsetio da posledice eskalacije tenzija na Korejskom poluostrvu mogu da se odraze na živote stotina hiljada ljudi.

„Moskva neće podržati inicijativu za ekonomsko gušenje Severne Koreje koju naši partneri predlažu i koja direktno kači građane te zemlje. Naš stav je da je Savet bezbednosti UN dosadašnjim rezolucijama već uveo ozbiljne ekonomske mere, stoga je trenutno najbitnije vratiti se za pregovarački sto“, naglasio je on.

Podsetimo, Savet bezbednosti je 5. avgusta usvojio rezoluciju kojom se zabranjuje uvoz uglja, čelika i morskih proizvoda iz Severne Koreje, a procenjuje se da se će se ovom merom tri puta smanjiti ukupan priliv novca od izvoza ovih proizvoda, koji godišnje Severnoj Koreji donosi oko tri milijarde dolara.

Sankcije SAD protiv Irana neodgovorne

Lavrov se osvrnuo i na temu Irana rekavši da su sankcije SAD protiv te zemlje neodgovorne i mogu da naruše balans snaga.

„Smatram da je neodgovorno kada se sankcije koriste kako bi se ta uravnotežena situacija preokrenula u sopstvenu korist, a upravo takva ravnoteža postignuta je nuklearnim sporazumom sa Iranom. Ne treba pokretati takve provokacije jer se radi o nacionalnim interesima određene zemlje, kao i o interesima ogromnog regiona u kojem je neophodno održati nenuklearni status“, istakao je ruski ministar.

Kako je rekao, pitanje budžeta raketnog programa Irana je isključivo unutrašnje pitanje te zemlje i niko ne može da zabrani ukoliko Teheran odluči da ga poveća.

Lavrov je izrazio nadu da SAD neće prekršiti svoje obaveze kada je reč o implementaciji iranskog nuklearnog sporazuma.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Student

16.08.2017 12:12

I ovih Rusa i njihovog mudrovanja...

ODGOVORITE
Name

popara

16.08.2017 12:27

Da nemaju atomsko oruzje ima li bi status kao Banglades,toliko bi se pitali.

Name

Inace

16.08.2017 14:24

BIH je sila,vojna,ekonomska a svaki drugi covjek je itelektualac.

Name

kosa

16.08.2017 12:43

Nemojte samo jos vi Rusi pametovati.

ODGOVORITE
Name

General

16.08.2017 12:51

Pa Rusi su i koordinirali ovu medijsku harangu. Maeri su izmislili rat kako bi prikrili aferu u Bijeloj kuci pa ovo ispada nista u odnosu na sta su sve sremni. S obzirom da se protiv Trumpa vode istrage ovo dodje kao odvlacenje aznje javnosti sa aktuelne situacije u Americi.

ODGOVORITE
Name

Dragutin

16.08.2017 12:56

Ne treba spustati tenzije nikako,treba Kim Džong Un da udari po SAD pa šta bude neka bude?Stvarno ljudi neko mora da razori SAD već jednom,tu tvorevinu ZLA i PAKLA!

ODGOVORITE
Name

Rece

16.08.2017 14:28

Covjek koji pije koka-kolu, pusi marlboro,nosi najk patike i farmerke,slusa hip-hop i roken-rol.

Name

mm

16.08.2017 15:06

E moj horangutane stvarno si bala,bala...