Инспектори ушли у Фабрику дувана

Инспектори Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине поново су ушли у бањалучку Фабрику дувана како би у обновљеном поступку доказали да ово предузеће по основу ПДВ-а и акциза на цигарете дугује 2,5 милиона КМ, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 15.08.2017 | 14:11
Инспектори ушли у Фабрику дувана
У УИО БиХ за ЦАПИТАЛ су потврдили ову информацију и додали да инспектори утврђују чињенице на основу којих су донесене раније одлуке.

“С обзиром да је цијели поступак у току, не можемо износити детаље. По окончању управног поступка, у УИО биће познато више информација”, кратко су поручили у УИО БиХ.

Ништа мање загонетан није био ни директор Фабрике дувана Григор Пеев који је у кратком телефонском разговору поручио да још чека детаље поновљене истраге. Ипак, признао је да је окончање поступка очекивао до половине овог мјесеца.

Међутим, на питања ЦАПИТАЛ-а о детаљима истраге није био спреман да да одговоре, већ је затражио писмени упит на који нико није одговорио.

Спалили залихе цигарета, а нису обрачунали акцизе

Међутим, неки одговори познати су од раније па се зна да је утврђено да бањалучка Фабрика дувана по основу акциза на цигарете дугује око 2,1 милион КМ, док дуговања за ПДВ износе 378.630 КМ. На овај извјештај инспектора предузеће је прије пола године уложило жалбу коју је прихватио другостепени орган УИО БиХ.

А овај милионски дуг Фабрика дувана је направила тако што је, „због истеклог рока трајања“, уништила залихе цигарета намијењених извозу, али без претходно обрачунатих и плаћених акциза. Према незваничним информацијама, Фабрика дувана није ни имала лиценцу за производњу те марке цигарета.

У изјави за ЦАПИТАЛ од прије двадесетак дана Пеев је замјерио УИО БиХ начин на који контролише дуговања, наводећи да “то није пут подстицања бизниса”.

“Од почетка радимо поштено. Било је ситних техничких грешака, али свако ко ради, може да погријеши. Нисмо направили никакве криминалне радње”, казао је тада Пеев.

Након захтјева БАТ-а, синдикалци ускоро на састанку у Влади РС

Иако управа Фабрике дувана тренутно испуњава све уговорне обавезе и радници су за машинама, синдикалци у овом предузећу нису чекали да буду доведени пред свршен чин, већ су за септембар заказали састанак са представницима Владе РС јер ускоро истиче уговор о обавезном задржавању производње и радника.

„Не радимо у пуном капацитету, али радимо. И данас смо забринути. Били смо забринути и због БАТ-а и због ситуације са пореским дугом који поново утврђује УИО БиХ, али видјећемо шта ће се дешавати. Чекамо састанак“, казао је за ЦАПИТАЛпредсједник Синдиката Фабрике дувана Мирослав Маринковић.

Након што је Бритисх Америцан Тобаццо крајем јуна званично затражио од  Конкуренцијског савјета БиХ одобрење за преузимање свих брендова цигарета који се производе у Фабрици дувана Бањалука, радници су о томе су обавијестили Владу, с обзиром на то да је и даље на снази меморандум којим се „Булгартабац“ обавезао на задржавање радника и производње на три односно пет година.

Компанија Бритисх Америцан Тобаццо (БАТ) је намјерава стећи одређене дуванске брендове које тренутно производе и продају само у Јадранском региону, укључујући и БиХ од предузећа “Булгатрабац Холдинг” и његовог повезаног друштва “Благоевград-БТ” као и искључиву контролу над свом малопродајном имовином Фабрике дувана Бањалука.

БАТ је недавно потписао уговор са компанијом „Булгартабац“ о куповини водећих дуванских брендова компаније и са њима повезаних права за тржишта Бугарске, Адриа регије и Русије као и 100 одсто удјела у малопродајном пословању у БиХ.

Од Фабрике дувана Бањалука у потпуности ће преузети малопродајни ланац „Лафка“ и све „Булгартабацове“ дуванске брендове.

Без брендова, од бањалучке Фабрике дувана остаће само зграда и атрактивно земљиште у центру Бањалуке.

Гомилање губитака

Бањалучка Фабрика дувана у посљедњих пет година константно послује у губитки. Прошле године минус је износио 4,7 милиона КМ, а само у посљедње четири године, од када су је преузели Бугари, укупан губитак износио је 34 милиона КМ.

Бугарска компанија „Булгартабац“ купила је 2013. већински пакет од 55 одсто акција Фабрике дувана Бањалука од лакташке фирме “Антонић трејд” за 4,5 милиона КМ.

У међувремену, кроз тендерску понуду, бугарски холдинг је повећао свој удио на 90 одсто, да би прошле године откупио и преостале акције те на тај начин постао стоодстотни власник Фабрике дувана Бањалука.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ап

15.08.2017 14:16

Лијепо,да је трговина са 2 запослена затворили би је за 5 мин.овако политичка тезга још траје и извлачење кеша.Е мој мутави народе само излазите на изборе ( без гаћа ће те остати ) а другом лову гурате у дзеп.Овде без стране управе ништа ( сад ће неко рећи призивам странце ).Нема нам друге,људи попасоше све живо.Пун Београд из РС некретнина,шта ће бити даље нико не зна само можемо предпоставити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нако

15.08.2017 14:19

Гдје јос фабрике духана и цигарета послије са минусом, осим у БиХ гдје су фабрике на добрим локацијама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није тако

15.08.2017 15:03

Само у рс-у фирме као сто су рафинерија,дуванска фабрика,термо и хидроелектране послују у минусу. Нигдје друго на планети. Цуј запалили цигаре за које Нису имали лиценцу!? Јел' био "Ронхил"? Лоповија це нас оцерати свију одавле. Пусице ко има,А зна се ко има и то све од насе муке! УА! ДОЛЕ БАНДА!

Name

неда Бугар паре

15.08.2017 14:32

Па ти исти инспектори додју у Градиску на бувљак,попију пице са овима сто продају дуван и цигаре,узму своје и одосе Нема ту ни инспектора ни дрзаве,све је пропало

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИЛ

15.08.2017 15:51

Боље би било да ови инспектори испитају и утврде гдје су из складиста у УИО РЦ Мостар нестале комплет масине тј.гдје је нестала комплет фабрика за производњу цигарета из Дриноваца код Груда вриједности цца 4.000.000,00 км.Са тим масинама нестала су и три/1/ слепера цигарета из те фабрике.Директор нити било тко из управе апсолутно нису заинтересовани нити то њих интересује.Инаце је опсте позната ствар да се разно разна заплијењена роба годинама продаје на црном трзисту,а највисе цигарете и никад нико није одговарао.У РЦ Мостар од пут.возила,заплијењене разне робе дрзава је остецена десетцима милиона марака.Да би се утврдила истина само за заплијењена путницка возила која су сва била у возном стању а данас их ни отпад неце довољно је направити пар фотографија и да се види једно велико ругло и срамота како се дрзавни слузбеници,свака цаст изузетцима односе према дрзавном власниству.

Name

Рекет

15.08.2017 16:10

Инспекција ће да утврди да је све регуларно, платили су они већ коме треба.

ОДГОВОРИТЕ