Inspektori ušli u Fabriku duvana

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine ponovo su ušli u banjalučku Fabriku duvana kako bi u obnovljenom postupku dokazali da ovo preduzeće po osnovu PDV-a i akciza na cigarete duguje 2,5 miliona KM, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 15.08.2017 | 14:11
Inspektori ušli u Fabriku duvana
U UIO BiH za CAPITAL su potvrdili ovu informaciju i dodali da inspektori utvrđuju činjenice na osnovu kojih su donesene ranije odluke.

“S obzirom da je cijeli postupak u toku, ne možemo iznositi detalje. Po okončanju upravnog postupka, u UIO biće poznato više informacija”, kratko su poručili u UIO BiH.

Ništa manje zagonetan nije bio ni direktor Fabrike duvana Grigor Peev koji je u kratkom telefonskom razgovoru poručio da još čeka detalje ponovljene istrage. Ipak, priznao je da je okončanje postupka očekivao do polovine ovog mjeseca.

Međutim, na pitanja CAPITAL-a o detaljima istrage nije bio spreman da da odgovore, već je zatražio pismeni upit na koji niko nije odgovorio.

Spalili zalihe cigareta, a nisu obračunali akcize

Međutim, neki odgovori poznati su od ranije pa se zna da je utvrđeno da banjalučka Fabrika duvana po osnovu akciza na cigarete duguje oko 2,1 milion KM, dok dugovanja za PDV iznose 378.630 KM. Na ovaj izvještaj inspektora preduzeće je prije pola godine uložilo žalbu koju je prihvatio drugostepeni organ UIO BiH.

A ovaj milionski dug Fabrika duvana je napravila tako što je, „zbog isteklog roka trajanja“, uništila zalihe cigareta namijenjenih izvozu, ali bez prethodno obračunatih i plaćenih akciza. Prema nezvaničnim informacijama, Fabrika duvana nije ni imala licencu za proizvodnju te marke cigareta.

U izjavi za CAPITAL od prije dvadesetak dana Peev je zamjerio UIO BiH način na koji kontroliše dugovanja, navodeći da “to nije put podsticanja biznisa”.

“Od početka radimo pošteno. Bilo je sitnih tehničkih grešaka, ali svako ko radi, može da pogriješi. Nismo napravili nikakve kriminalne radnje”, kazao je tada Peev.

Nakon zahtjeva BAT-a, sindikalci uskoro na sastanku u Vladi RS

Iako uprava Fabrike duvana trenutno ispunjava sve ugovorne obaveze i radnici su za mašinama, sindikalci u ovom preduzeću nisu čekali da budu dovedeni pred svršen čin, već su za septembar zakazali sastanak sa predstavnicima Vlade RS jer uskoro ističe ugovor o obaveznom zadržavanju proizvodnje i radnika.

„Ne radimo u punom kapacitetu, ali radimo. I danas smo zabrinuti. Bili smo zabrinuti i zbog BAT-a i zbog situacije sa poreskim dugom koji ponovo utvrđuje UIO BiH, ali vidjećemo šta će se dešavati. Čekamo sastanak“, kazao je za CAPITALpredsjednik Sindikata Fabrike duvana Miroslav Marinković.

Nakon što je British American Tobacco krajem juna zvanično zatražio od  Konkurencijskog savjeta BiH odobrenje za preuzimanje svih brendova cigareta koji se proizvode u Fabrici duvana Banjaluka, radnici su o tome su obavijestili Vladu, s obzirom na to da je i dalje na snazi memorandum kojim se „Bulgartabac“ obavezao na zadržavanje radnika i proizvodnje na tri odnosno pet godina.

Kompanija British American Tobacco (BAT) je namjerava steći određene duvanske brendove koje trenutno proizvode i prodaju samo u Jadranskom regionu, uključujući i BiH od preduzeća “Bulgatrabac Holding” i njegovog povezanog društva “Blagoevgrad-BT” kao i isključivu kontrolu nad svom maloprodajnom imovinom Fabrike duvana Banjaluka.

BAT je nedavno potpisao ugovor sa kompanijom „Bulgartabac“ o kupovini vodećih duvanskih brendova kompanije i sa njima povezanih prava za tržišta Bugarske, Adria regije i Rusije kao i 100 odsto udjela u maloprodajnom poslovanju u BiH.

Od Fabrike duvana Banjaluka u potpunosti će preuzeti maloprodajni lanac „Lafka“ i sve „Bulgartabacove“ duvanske brendove.

Bez brendova, od banjalučke Fabrike duvana ostaće samo zgrada i atraktivno zemljište u centru Banjaluke.

Gomilanje gubitaka

Banjalučka Fabrika duvana u posljednjih pet godina konstantno posluje u gubitki. Prošle godine minus je iznosio 4,7 miliona KM, a samo u posljednje četiri godine, od kada su je preuzeli Bugari, ukupan gubitak iznosio je 34 miliona KM.

Bugarska kompanija „Bulgartabac“ kupila je 2013. većinski paket od 55 odsto akcija Fabrike duvana Banjaluka od laktaške firme “Antonić trejd” za 4,5 miliona KM.

U međuvremenu, kroz tendersku ponudu, bugarski holding je povećao svoj udio na 90 odsto, da bi prošle godine otkupio i preostale akcije te na taj način postao stoodstotni vlasnik Fabrike duvana Banjaluka.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

ap

15.08.2017 14:16

Lijepo,da je trgovina sa 2 zaposlena zatvorili bi je za 5 min.ovako politička tezga još traje i izvlačenje keša.E moj mutavi narode samo izlazite na izbore ( bez gaća će te ostati ) a drugom lovu gurate u dzep.Ovde bez strane uprave ništa ( sad će neko reći prizivam strance ).Nema nam druge,ljudi popasoše sve živo.Pun Beograd iz RS nekretnina,šta će biti dalje niko ne zna samo možemo predpostaviti.

ODGOVORITE
Name

Nako

15.08.2017 14:19

Gdje jos fabrike duhana i cigareta poslije sa minusom, osim u BiH gdje su fabrike na dobrim lokacijama?

ODGOVORITE
Name

Nije tako

15.08.2017 15:03

Samo u rs-u firme kao sto su rafinerija,duvanska fabrika,termo i hidroelektrane posluju u minusu. Nigdje drugo na planeti. Cuj zapalili cigare za koje Nisu imali licencu!? Jel' bio "Ronhil"? Lopovija ce nas ocerati sviju odavle. Pusice ko ima,A zna se ko ima i to sve od nase muke! UA! DOLE BANDA!

Name

neda Bugar pare

15.08.2017 14:32

Pa ti isti inspektori dodju u Gradisku na buvljak,popiju pice sa ovima sto prodaju duvan i cigare,uzmu svoje i odose Nema tu ni inspektora ni drzave,sve je propalo

ODGOVORITE
Name

DIL

15.08.2017 15:51

Bolje bi bilo da ovi inspektori ispitaju i utvrde gdje su iz skladista u UIO RC Mostar nestale komplet masine tj.gdje je nestala komplet fabrika za proizvodnju cigareta iz Drinovaca kod Gruda vrijednosti cca 4.000.000,00 km.Sa tim masinama nestala su i tri/1/ slepera cigareta iz te fabrike.Direktor niti bilo tko iz uprave apsolutno nisu zainteresovani niti to njih interesuje.Inace je opste poznata stvar da se razno razna zaplijenjena roba godinama prodaje na crnom trzistu,a najvise cigarete i nikad niko nije odgovarao.U RC Mostar od put.vozila,zaplijenjene razne robe drzava je ostecena desetcima miliona maraka.Da bi se utvrdila istina samo za zaplijenjena putnicka vozila koja su sva bila u voznom stanju a danas ih ni otpad nece dovoljno je napraviti par fotografija i da se vidi jedno veliko ruglo i sramota kako se drzavni sluzbenici,svaka cast izuzetcima odnose prema drzavnom vlasnistvu.

Name

Reket

15.08.2017 16:10

Inspekcija će da utvrdi da je sve regularno, platili su oni već kome treba.

ODGOVORITE