Грешком објавили ваздушни напад

Две радио-станице на Гуаму, америчкој територији у Пацифику којој је Северна Кореја прошле недеље запретила ракетним нападом, грешком су данас емитовале упозорење за ваздушну опасност, а острвљани су помислили да се претња обистињује.

Свијет 15.08.2017 | 09:50
Грешком објавили ваздушни напад
Две радио-станице, музички канал и хришћанска мрежа, упозорили су слушаоце у 12:25 сати по локалном времену на непрецизирану опасност у близини Гуама, а упозорење је трајало само 15 минута, преноси британски "Гардијан".

Служба унутрашње безбедности саопштила је да је упозорење на опасност по цивиле било "људска грешка", у тренутку када севернокорејски председник Ким Џонг-ун и даље врши притисак разматрајући мапе које приказују ракетну путању ка овом острву.

"Неодобрена проба није повезана ни са каквом опасношћу, претњом нити упозорењем", саопштила је Служба за унутрашњу безбедност Гуама, додавши да са радио-станицама ради на томе да се "људска грешка више не понови".

Званичници Гуама су касније изјавили да би у веродостојном упозорењу на опасност била описана врста претње.

Лондонски дневник напомиње да се упозорења на опасност по цивиле ретко емитују и да се користе за упозоравање цивила на непосредну претњу, као што је војни ваздушни удар или терористички напад.

Становници и туристи на Гуаму узнемирени су јер је Северна Кореја изнела детаљан план о испаљивању четири ракете у воде око ове америчке територије, на којој живи 162.000 људи и на којој се налазе две војне базе.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ре Ре

15.08.2017 09:45

"ПРПА"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

15.08.2017 10:30

Поцело им се привиђати јесу се препали нека нека

ОДГОВОРИТЕ